Vil ha revansj mot Island

​Julie Skorpen spilte sin beste kamp hittil i B-EM og scoret 10 poeng mot Slovakia. Bildet er fra onsdagens kamp mot Georgia, der Norge vant 69-61. FOTO: LASZLO GEZCO

ARILD SANDVEN
11.08.2017
U18-jentene ble sjanseløse mot et Slovakia som traff på 13 3-poengere. Nå venter Island.

U18-EM Slovakia – Norge 80-52

Ikke engang coacher og spillere trodde fullt og helt på en sensasjonsseier over Slovakia, til det er forskjellen mellom lagene for stor.
Men de norske jentene fightet helhjertet fra start, Anniken Eika Frey storspilte igjen og hadde de 7 første poengene. Norge ledet både 7-6, 9-8 og ved periodens slutt: 11-10.

Det kunne ikke vare, og på stillingen 17-15 koblet slovakene grepet:
Med fire 3-poengere på rad raste de opp i 29-15, og da var det bare et spørsmål om hvor stor seieren skulle bli.

Dermed havnet Norge som ventet i kamper om plassene 13 til 16, og lørdag møter de Island – som tapte for Bulgaria omtrent tilsvarende like mye som Norge, 58-82.
Og nettopp Island er et lag U18-jentene gleder seg til å møte. Mest for å revansjere tapet i nordisk mesterskap i Finland i juni, 48-65.
- Det blir spennende, og det er absolutt et lag vi har mulighet til slå, mener Astrid Bjørn Dønnem. Texas-studenten viste seg fra sin beste side mot Slovakia, og endte på 11 poeng, 9 returer og 2 steals – og som overlegent best på laget i statistikken for “effektivitet”.
Men Island-kampen i nordisk husker hun ikke med glede.
- Jeg var ikke veldig god der akkurat, erkjenner Astrid.
Hun og Anniken Eika Frey stoppet på ett poeng hver i den kampen, og Maren Mildestvedt scoret ikke. Norge spilte jevnt med Island, men tapte de fire periodene med henholdsvis 3, 4, 7 og 3 poeng, og var sånn sett aldri i nærheten av å vinne.
Den gangen var Julie Skorpen lagets klare ener med 17 poeng, 6 returer, 5 assists og 4 steals, og solid i hele nordisk.
I EM har Asker-guarden slitt, inntil fredag. Mot Slovakia viste Julie mye av det samme som i nordisk, med sterke driver (10 poeng) og tre steals.
- Jeg har bare ikke fått til så mye før nå her i EM og har mistet litt selvtillit. Men det handler om å tørre, og sitter egentlig bare i hodet, forklarte Julie, som må ha fått tilbake mye av selvtilliten etter fredagens kamp.
- Island er gode, de jobber hardt og er raske og kan skyte, men vi kan absolutt slå dem. Hvis hele laget er med, alle tør å gjøre noe, og vi spiller som vi gjorde i de tre siste periodene mot Georgia, fastslo hun.

Med Island-kampen under et døgn unna, valgte Axel Langaker å spare sentrale spillere som Anniken Eika Frey, Maren Mildestvedt og Severine Uggen i andre del av kampen.
Da fikk flere av jentene på benken slippe mer til, og viste lagets bredde. Kaia Brendesæter og Hedwig Follestad Johansen la to 3-poengere hver, mens Sofia Burkow fra Tromsø Storm hadde 1/1 på 3-poengsskudd, 3 returer og 2 steals.
- Mange enkeltspillere har vokst veldig her i EM. Anniken (Eika Frey) aller mest, men Marte Moe er kommet som et skudd og i dag leverte eksempelvis Sofia Burkow knallbra, skrøt coach Axel.

Etter at laget hadde score på 30-tallet i tre av de fire første kampene (alle unntatt mot Sveits, 56-40), ble det 69-61 over Georgia og nå 52 poeng mot Slovakia.
- 52 her må være godkjent. Jentene er blitt flinkere i angrep gjennom turneringen, og har lært seg til å skyte selv om vinduet for åpne skudd er mye mindre enn hjemme, understreker Axel Langaker.

Slovakia imponerte, aller mest med sine 13 3-poengere fra åtte forskjellige spillere (!), og var bedre enn Norge i alle spillets faser.
De kom nok også fra den tøffeste EM-gruppa, som treer bak Irland og Storbritannia. Fredag sikret begge seg plass i semifinalen med kvartfinaleseire over lagene fra Norges gruppe, Irland med 60-55 over Israel og Storbritannia med 55-46 over Romania.
Lørdagens semifinaler er da Irland – Polen og Tyskland – Storbritannia.
Med seier over Island går Norge til kamp om 13. plass, med tap til kamp om 15. plass – mot henholdsvis vinner og taper av kampen Ukraina – Østerrike.