Vil bli vant til å vinne

​Glade U18-gutter etter seieren over Danmark i åpningskampen i nordisk. Bak fra venstre Erik Borg, Mikkel Aarnes, William Hay, Sigurd Sandlie, Herman L. Nordeide, Mikal Gjerde, Jørgen Odfjell, Tobias Rotegård og Håkon Telje, foran Sigurd Lorange, Daniel Sandven og Christoffer Heggelund.

ARILD SANDVEN (tekst) og ASTRID HAGLAND GJERDE (foto)
28.06.2018
Norge så ut til å kunne rote bort en "sikker" seier, men avsluttet overbevisende.

U18 menn Norge – Danmark 76-62

U16 menn Norge – Danmark 58-73

Det så lenge enkelt ut: U18-gutta valset over danskene fra start, ledet 19-7 etter første periode og med 20 poeng (33-13) litt over midtveis i den andre.

Men danskene kom tilbake, lå bare to poeng bak tidlig i fjerde periode (53-51 og 55-53) og gjorde avslutningen nervepirrende. Da skjerpet og løftet Norge seg igjen, også fordi Sigurd Lorange som hadde vært på benken med tre feil kom innpå igjen. B

Brent Hackmans menn gikk rett fra 58-55 til 70-55, en 12-0-run som begynte med sju strake poeng fra Lorange.

Sverresborg-guarden som nå har skiftet BLNO-lag fra Frøya til Gimle ble kampens toppscorer med 32 poeng – etter 4/8 på 3-poengere, 7/15 på 2-ere og 6/6 fra straffelinja.

- Det er nærmest bare en vanlig skudd-dag fra Sigurd, og likevel ender han opp med 32 poeng, konstaterte Hackman.

Spillerne får kanskje også lærdom av å sette en tilsynelatende sikker seier på spill?

-Vi har sn akket om det, at sånt kan skje i basket. Vi må lære oss å takle motgang og «stå i øyeblikket». Det var en timeout der hvor flere hang med hodet, men så var det akkurat som de plutselig våkna. Jeg tror øyeblikket som var med på å snu det var da Tobias (Rotegård) slengte seg på gulvet og vant en ball, det var vanvittig hustle, sa U18-coachen.

Han skrøt også av Hops Daniel Sandven, som brakte både innsats og aggressivitet inn i laget, og som også bidro med en viktig 3-poenger og en steal og assist til Tobias Rotegård i sluttfasen.

- Tatt litt på senga

Sigurd Lorange innrømmet at Norge ble «tatt litt på senga» av danskene i tredjeperioden.

- Vi hadde kontroll i starten og følte at vi var i kjente og komfortable situasjoner. Men så tok danskene opp trykket betraktelig, og da ble alt ukomfortabelt. Det gjaldt bare å justere litt, og det klarte vi, fastslo Lorange.

- Det var veldig deilig å vinne den første kampen. Men samtidig er det noe vi ønsker å bli vant til og noe vi verken skal være overrasket over eller blåse oss opp for. Som Tobias sa før nordisk: Målet her er å vinne.

Mikal Gjerde hadde en heller middels skudd-kamp (9/25), men endte på 22 poeng og 12 returer (trolig var det minst 17-18, statistikkførerne har 11 norske returer de har plassert på laget) og ble viktig i de avgjørende minuttene.

Tobias Rotegård nøyde seg med 3 poeng, og det er betryggende for Hackman og Norges lag å vite at Kongsberg-duoen har mer å gå på.

I morgen venter et finsk lag som kjempet seg til 77-75 over Island i sin første kamp.

- De så gode ut, sa Hackman.

- Men vi tar med oss selvtillit fra denne seieren.

Sverige slo Estland 75-64, og dermed topper Norge nordisk-tabellen for U18 menn etter første dag på grunn av 14-poengsseieren.

U16: Ga danskene kamp

U16-laget måtte til slutt tåle 15 poengs tap for Danmark (58-73), men leverte likevel en positiv start.

Norge taper de fire periodene med 3, 8, 2 og 2 poeng, og viser at de er nesten jevngode med danskene og at bare marginer og manglende rutine fra internasjonal basket skiller.

Kjetil Andresens gutter nærmet seg flere ganger på poengtavla, men fikk aldri helt kontakt.

I et jevnt norsk lag var Ulriken-duoen Jonas Kessler og Reidar Greve toppscorere med 12 poeng – etter henholdsvis 2/4 og 2/3 på 3-poengere – mens Herman Buhl Hemmingsen (Tromsø) hadde 10 og Max Dahl Svendsen (Sandvika) 8.

Kessler imponerte dessuten med 11 returer, mens Svendsen hadde 6 steals.

Norge tapte returene 44-51 og endte på 21 turnovers, med potensial til forbedring i begge kategorier.

Finland som er Norges motstander fredag har en tøff åpningskamp i beina:

Finnene ble slått 97-95 av Island etter double overtime!

I den tredje kampen vant Estland 78-67 over Sverige.