Ungt Sandvika-lag med USA-hjelp

​Makala Roper sammen med Sandvika-trener Ola Gravem Knutsen i sin nye hjemmearena, Bærum idrettspark.

ARILD SANDVEN (tekst og foto)
13.09.2018
- Vi skal gå ut i alle kamper for å spille tøft og konkurrere, sier Ola Gravem Knutsen.

Sandvika går inn i comeback-sesongen på øverste nivå med en stamme fra klubbens 99/00-lag, og med bare to av 14 spillere over 20 år:

Cathinka Sandsdalen (26) som kommer fra Sandvikas lag i 1. divisjon kvinner og Makala Roper (22) som er hentet inn fra University of California, Santa Barbara.

- Jeg er bare superfornøyd med å få denne muligheten og med å komme til Norge, sier Makala, som har hatt tre treninger med sine nye lagvenninner på Sandvikas BLNO-lag siden hun landet på Gardermoen forrige fredag.

- Laget er ungt, som jeg ble fortalt på forhånd, men spillerne er gode. Treningene er forskjellige fra det jeg er vant til, og mye kortere. Det er mer øvelser og ikke så mye løping, og det er jeg bare glad for, fastslår den 173 cm høye guarden, som opprinnelig er fra Seattle.


3-poengsskytter

Hun traff 43,2 prosent av sine 3-poengsskudd i siste sesong for UC Santa Barbara og hadde 6,2 poeng og 2,9 assists i snitt på drøyt 20 minutters spilletid.

Makala Roper markerte seg så sterkt på Cleveland High School at ESPN ranket henne blant de 100 beste guardene i sin årsklasse i USA.

I 2015/16-sesongen var hun nummer fire i Big West Conference med totalt 63 treff på 3-poengere.

- Jeg har alltid hatt som mål å spille profesjonelt etter college. Reise ut, se verden, møte nye mennesker og andre kulturer, knytte nye vennskap. Jeg vil trolig holde på med dette så lenge jeg har muligheten, sier 22-åringen.

 

Vil gi noe ekstra

- Vi var ikke ute etter en stjernespiller som skal score masse poeng og være opptatt av egen statistikk. Men vi har fått det vi ville ha: En spiller som kan sette standarden på trening, en spiller fra et Division 1-college som kan beholde roen når det drar seg til litt. En spiller som kan gjøre de andre bedre og gå litt foran og vise vei, understreker Sandvika-trener Ola Gravem Knutsen.

Den rollen er Makala Roper beredt til å fylle.

- Jeg håper jeg kan komme inn og gi laget erfaring og noe ekstra, hjelpe dem på veien og til å lære mer om basketball, sier hun.

Sandvika BBK vant tre NM på rad for kvinner i årene 1978 til 1980, og spilte for siste gang i Hovedserien i 1989/90-sesongen.

Ti år før de aller fleste spillerne i årets BLNO-lag ble født.

99/00-jentene har vunnet flere regionsmesterskap og cuper, har to sølv i U16-NM og bronse i U19-NM og i tillegg spilt finale i Lundaspelen og endt på fjerdeplass i Scania Cup.

 

- Viktig signal

Ola Gravem Knutsen går løs på sin femte sesong som lagets trener.

- Først og fremst er det veldig gledelig at Sandvika som klubb er tilbake i toppserien, og veldig bra at det i hovedsak er jenter som har vært med i klubben i mange år som skal spille. Det er også et viktig signal om at vi har tilbud til ambisiøse spillere som vil satse på basketball, ikke bare i Sandvika, men i hele Bærum – at vi slipper å måtte sende spillere til Oslo eller Asker, understreker han.

- Vi har et veldig ungt lag, og hvis vi ser på lagene som er kommet til i ligaen de siste årene – Centrum, Asker, Høybråten, Bergen Elite, Tromsø – er det felles for alle at de har gått på mange store tap i sin første sesong. Sånn er det for nye lag, de må tilpasse seg nivået og bruke tid på den fysiske og den taktiske overgangen. Det er mer fysikk, mer soneforsvar, bedre skolerte spillere.

Sandvika-treneren presiserer at lagets mål den første sesongen derfor må være å etablere seg i ligaen.

- Etablere oss og spille bedre utover i sesongen, i takt med at vi får mer erfaring. Vi kommer sikkert til å gå på noen tunge tap. Jeg tror ikke det blir med «sjukt stygge» sifre, men tap som nok gjør litt vondt. Men det skal også være kamper hvor vi er med og konkurrerer og kan komme i posisjon til å vinne, tror Gravem Knutsen.

 

Skadeskutt fra start

Det nyopprykkede laget sliter med skader i forsesongen. Helene Cecilie Kystad, Anniken Hartveit og Kristina Aamodt er alle på skadelista, og Makala Roper blir neppe klarert for spill i tide til de to første kampene mot Asker og Høybråten neste helg.

Sandvika har ikke mistet noen spillere før den nye sesongen, men har i tillegg til rutinerte Roper og Sandsdalen også fått inn Cecilia Riise (16) fra Fredrikstad, som spilte nordisk for U16-landslaget i sommer.

Dessuten er 03-spillerne Ingrid Stillesby Mauritzen og Maja Gulbrandsen tatt opp som hospitanter i BLNO-troppen

- Vi kommer til å gå ut i alle kamper for å spille tøft og konkurrere. Uavhengig av hvordan kampene utvikler seg, skal vi lære å spille tøft hele tiden og få inn den mentaliteten. Når ting ikke går på skinner, er det viktig å kunne stå opp, presiserer Ola Gravem Knutsen.

- Men prestasjonene vil nødvendigvis være veldig varierende for et så ungt lag. Derfor er det viktig for oss å heve bunn-nivået, fastslår Sandvika-coachen.

 

Trener 03-jentene

Makala Roper skal i tillegg til å spille i BLNO også være hovedtrener for Sandvikas J03-lag, som blant annet skal ut i U16-NM neste vår. Hun er også engasjert som trener i Hege Roknes Inklu-prosjekt med SFO-basket på Emma Hjorth skole.

- Jeg har hatt to treninger med 03-jentene hittil, og de er ivrige og lærevillige. Jeg kan lære mye av dem også. Basketball bringer folk fra hele verden sammen, konstaterer Sandvikas nye profil.


SANDVIKA

Trener: Ola Gravem Knutsen.

Spillere INN: Makala Roper (UC Santa Barbara, USA), Cecilia Riise (Fredrikstad), Cathinka Sandsdalen fra klubbens 1K-lag, Ingrid Stillesby Mauritzen og Maja Gulbrandsen hospitanter fra klubbens J03-lag.

Spillere UT: Ingen.

SPILLERSTALLEN 2018/19

Maja Gulbrandsen, Anniken Hartveit, Tiril Hjelde, Helene Cecilie Kystad, Ingrid Stillesby Mauritzen, Pernille Mellem, Maria Thoresen Myklebust, Cecilia Riise, Makala Roper, Cathinka Sandsdalen, Severine Uggen, Edel Sofie Øverli, Embla Bøckmann Øvstebø, Kristina Aamodt.

Sannsynlig starting-5 (?): Roper, Mellem, Hjelde, Myklebust, Uggen.

Åpningskamp: Asker Aliens – Sandvika, Leikvollhallen lørdag 22. september kl. 14.30.