Ulriken-lagene vant alt i U16-NM

​Lagkaptein og finale-MVP Jonas Kessler har akkurat hentet pokalen og Ulriken Eagles-spillerne jubler med sine gullmedaljer i U16-NM. Helt til venstre i bildet ser vi Ulriken-coach DuRell Sanford.

ARILD SANDVEN (tekst og foto)
30.04.2018
- Jeg sa til guttene i september at vi skulle gå for to NM-gull, fortalte DuRell Sanford.

Jenter: Ulriken Eagles – Hop 96-27

Gutter: Ulriken Eagles – EB85 71-40

 

Coachen for de to Ulriken-lagene holdt ord. Målet ble nådd i Idrettshallen på Kongsberg søndag kveld, da guttelaget to timer etter jentenes triumf kjørte over EB85 fra start og cruiset inn til en overraskende stor seier, 71-40.

- Mange forventet vel at jentene skulle vinne gullet, men jeg sa til guttene i september at vi skulle gå for to NM-gull.

- De har jobbet for hardt for dette og hatt stor fremgang gjennom sesongen. Etter tapene i Scania Cup sa jeg at vi bare skulle fortsette med å spille tøft, så ville resultatene komme, fastslo Sanford.

Ulriken-guttene kom fra Scania Cup med fem strake tap og sisteplass, men tre av tapene var med under 10 poeng og laget spilte helt jevnt mot islandske Valur (61-73), som vant turneringen.

 

Kessler dominerte

- Vi hadde forventet en veldig tøff kamp og absolutt ikke at vi skulle vinne på denne måten, erkjente kampens store spiller, Jonas Kessler.

- Jeg følte vi hadde større intensitet og mye mer energi enn EB, og vi fikk mange steals på forsvaret vårt, sa han.

Den 193 cm høye guarden førte an da Ulriken Eagles tok initiativet mot førsteseedede EB85 i finalen i Idrettshallen på Kongsberg.

Ulriken gikk ut med 9-0-ledelse etter tre 3-poengere fra Kessler, Reidar Greve og Kessler igjen.

EB fikk en slags kontakt på 15-6 etter første periode, men den andre begynte med at Ulriken gikk rett opp til 24-6 og 29-7. Det gikk over halvannen periode før EB kom opp i tosifret score med en 3-poenger fra Marius Borge (29-10), men det sto 33-12 halvveis og bærumslaget kom senere aldri nærmere enn 16 poeng (43-27).

Jonas Kessler scoret 15 av lagets 22 første poeng og 25 av de første 45 (45-27 etter 3 perioder), og holdt seg foran og likt med EB85 i score til han ble byttet ut med 4 feil mot slutten av tredjeperioden.

Kessler endte på 25 poeng og 21 returer (!), mens Reidar Greve (som markerte seg i U19-NM i Bergen forrige helg) hadde 22 poeng. Men duoen fikk god hjelp fra i første rekke allsidige Edvard Kristiansen (2003-modell), den sterke forwarden Meris Mehulic og den kvikke guarden Ayman Yousuf (9 poeng, 6 returer og 4 steals), og også innbytterne hos Ulriken holdt mål i finalen og bidro.

 

Traff ikke

Toppscorer hos EB var Marius Borge med 11 poeng. Men laget kom aldri opp på sitt vante nivå, startet begge de to første periodene med 0-9 og traff overhodet ikke mot Ulrikens sone.

- Å slippe inn 71 er egentlig godkjent i en finale, men å score 40 er sjanseløst. Vi fikk nok av åpne skudd som vi vanligvis treffer mye på, men hadde vel 16-17-18 i treffprosent i de forskjellige kategoriene langt ut i kampen, presiserte Bærum-trener Pål Berg. Det endte på 20 prosent treff totalt og bare 12 prosent (3 av 25) på 3-poengerne - veldig ulikt dette EB-laget.

EB85 vant sin semifinale 61-52 over Sandvika, som holdt følge til 41-39 to minutter før slutt i tredje periode. Da fikk EB overtaket etter en 10-0-run, med 6 poeng fra Filip Øverli.

Ulriken tok seg av andreseedede Asker Aliens med sifrene 82-67, mens Asker kontrollerte bronsekampen mot Sandvika og vant 83-71.

Håkon Blekeli Spiten (27 poeng) førte an for Asker og Max Dahl Svendsen (30 poeng) for Sandvika. Begge fikk plass i mesterskapets Allstar-lag, sammen med EBs Filip Øverli og både Jonas Kessler (finalens MVP) og Reidar Greve fra Ulriken.

 

- Setter oss alltid nye mål

For Ulrikens seiersvante jenter ble det et suverent gull – som ventet. Selv om de aller fleste av Ulriken-jentene holder U16-alder én sesong til, var de i praksis uten motstand.

I gruppespillet ble Ytrebygda slått 109-34, Tromsø 108-19, Kongsberg 94-7 og Hop 79-42, før Ulriken valset over Kjelsås med 84-31 i semifinalen og Hop med 96-27 i finalen, etter at Hop hadde slått Ullern 58-49 i en spennende semifinale.

Det var et «snilt» Ulriken vi fikk se, et lag som med større intensitet og aggressivt press gjennom hele kamper ville ha vunnet langt mer.

Dessuten måtte Sunniva Sørbye ut med overtråkk etter å ha scoret 6 av de 13 første poengene i finalen.

Og for en sesong det har vært for Ulriken Eagles 03-årgang og lagkaptein Karyn Sofie Sanford!

De har vunnet Scania Cup, to delrunder i Europaligaen EGBL, U16-NM – og Hansa Cup i U16. Regionsmesterskapet i U16 blir selvfølgelig også grei skuring.

I tillegg har Ulriken tatt sølv i U19-NM mot inntil fire år eldre motstandere, og bronse i EGBL-sluttspillet i Finland.

Karyn Sanford er blitt kåret til «Årets talent» i NBBF, Scania Queen som beste spiller i Scania Cup, MVP to ganger i EGBL – og tatt ut på Allstar-lagene både i U19- og U16-NM.

Men 14-åringen syntes ikke det var noe problem å motivere seg til U16-NM, selv om laget var store favoritter og fikk lett spill.

- Vi ville vise oss fra vår beste side, og vise at vi er best. Og vi setter oss alltid nye mål vi skal oppnå, forklarer guarden som går i niende klasse på Hop ungdomsskole og møtte mange av sine skolevenninner i finalen.

Karyn Sanford ble toppscorer med 24 poeng, mens Fatima Mohamad scoret 21 og fikk prisen som finalens MVP. Nea Toften, en av spillerne på benken som har hatt stor fremgang denne sesongen, satte 17 poeng – og forwarden Hanne Nybø 13.

Henriette Eggen Mjøs var Hops toppscorer i finalen med sine 9 poeng.


Samme finale neste år?

Et Hop-lag som også er lovende: Åtte av de 12 spillerne i troppen er født i 2003 og '04, kan spille U16-NM igjen neste år og er dermed en ikke usannsynlig motstander for Ulriken Eagles i finalen 10.- 12. mai neste år. I et NM som Ulriken arrangerer på hjemmebane i Haukelandshallen.

Kjelsås sikret bronsemedaljer i U16-NM etter seier 59-37 over Ullern, som hadde vunnet lagenes innbyrdes oppgjør i gruppespillet 49-41.

Også Ullern har over halve laget som blir med videre i U16 neste sesong.

Hops Mari Strømme Sekse (2003-årgang) og Kjelsås' Selma Nybø Vangstein fikk plass i Allstar-laget sammen med Karyn Sanford, Fatima Mohamad og Celine Klett (2004-årgang), mens Fatima Mohamad altså ble finalens MVP.

Neste oppgave for Ulrikens vinnere er U16-landslaget: Karyn Sanford, Fatima Mohamad, Sunniva Sørbye, Hanne Nybø og Maria Hallingstad er alle med i troppen som skal spille nordisk i Finland i juni og B-EM i Podgorica (Montenegro) i august.