Ullern jakter dobbel i U19-NM

​Marte Moe, her mot Gimle-forwardene Josefin Winther og Birte Hegrenæs i NM-finalen, blir en viktig spiller for Ullern i U19-NM.

FOTO: ERIK BERGLUND

ARILD SANDVEN
19.04.2018
20 lag fra 15 klubber kjemper om medaljer og plasseringer i helgens U19-NM i Bergen.

Går det som seedingen tilsier, blir det semifinaler Hop – Sandvika og Ullern – Ulriken for jenter og Kongsberg – Sandvika og Sverresborg – Ullern for gutter i Haukelandshallen søndag formiddag.

Men i et NM går ikke alt alltid etter planen. I fjor avanserte Askers gutter fra seedingposisjon 9 til NM-gull, etter å ha overlevd to kamper der de lå under med 20 poeng før de slo ut Ullern i semifinalen og nedkjempet Sandvika i finalen.

Hop-jentene og Kongsberg Miners er toppseedet. Et Hop som er identisk med Bergen Elites KL-lag, og et Kongsberg Miners med fem ferske NM-vinnere fra seniorklassen: Mikal Gjerde som spilte en avgjørende rolle i siste finale mot Asker Aliens, sammen med Tobias Rotegård, Mihajlo Krivokapic, William Hay og Herman Nordeide.

Men spesielt Ullern ser ut som en gullkandidat i begge klasser.

Guttelaget er riktignok svekket av at Marcus Larsson (2,05) har et tretthetsbrudd i leggen og trolig bare kan gjøre små innhopp. I Scania Cup ble Marcus satt inn et minutt eller to før slutt i flere perioder, markerte seg med scoringer og returer og viste at han kan bli en faktor i jevne kamper.

Ullern har også BLNO-spillere i Ulrik Stranger-Johannessen og Thomas Solem (Bærum), samt Markus Anglero som startet sesongen sammen med Marcus Larsson i Centrum Tigers.

Vinnersesong

- Det er et lag med stor L og uten noen tendenser til stjernespill, sier Tom Barkvoll.

Han er coach for laget som har vunnet mye denne sesongen:

Bærum Open i september, Scania Cup-kvalifiseringen i Trondheim i oktober, seriemesterskapet og RM-sluttspillet i Region Øst – og vært stammen i laget som vant 1. divisjon menn og som så vidt misset opprykket til BLNO. Ullern var også beste norske lag i Scania Cup, med sin femteplass.

Da er gull et selvfølgelig mål for Ullern.

- Men mesterskap er mesterskap, ting kan skje – og det viste jo Asker i fjor. Det er også høyt nivå på toppen i U19 i år. Men jeg syns Kongsberg underpresterte litt i Scania Cup, og vi har hatt taket på dem i år. Sverresborg har vi ikke tapt for i det hele tatt, men dette er to gode lag, sier Tom Barkvoll om duoen som er seedet foran Ullern i helgens NM.

- Likevel er jeg mest bekymret for hva Sandvika kan finne på. De har kanskje ikke helt toppspillerne, men mange veldig gode spillere – mye talent og stor bredde, presiserer Ullern-coachen.

- Har ikke trent sammen

På jentesiden er Ullern, Sandvika og Ulriken Eagles seedet på plassene bak Hop.

Sandvika-trener Ola Gravem Knutsen sa etter helgens RM at Ullern er den naturlige NM-favoritten, gitt at de har fem ferske norgesmestre fra gull-laget i KL-sluttspillet: Finalens MVP Anniken Eika Frey, Josephine Allen, Marte Moe, Lina Stranger-Johannessen og Karoline Skobba Grøtterud.

Ullern-coach Gunnar Nesbø ser det litt annerledes.

- Vi går inn i turneringen med håp om å vinne U19-NM, og har potensial til å klare det. Men vi vet vi får veldig tøff motstand av et par av de andre lagene, og har på ingen måte en klar forventning om å skulle vinne. Jeg syns Sandvika og Hop er favorittene, med samspilte lag gjennom flere sesonger, Hop nå i en hel sesong med Bergen Elite i KL, sier Nesbø.

- Ullern er satt sammen av tre forskjellige tropper – de fra KL-laget, de fra laget som vant U16-NM i fjor (2001) og denne sesongens U15/U16-lag. Problemet vårt er at de ikke har trent sammen, de hadde første økt sammen forrige tirsdag.

For ungt Ulriken?

Ulriken Eagles er fjerdeseedet og fremstår som en spennende outsider. 03-jentene som vant Scania Cup og fikk bronse i EGBL-sluttspillet kan allerede hevde seg på dette nivået. De har fire år opp til de eldste i denne klassen (99-årgangen), men Ulriken stiller også med KL-spillere fra 01- og 02-årgangene: Sarah Adekoya, Alexandra Berdal og Maria Hallingstad, samt den sterke forwarden Hanne Nybø (1,78) som er i U16-landslagstroppen og som bor og trener i Eikefjord i Sogn og Fjordane.

Men også Ytrebygda, Tromsø Storm Ungdom (med KL-toppscorer Sofia Burkow) og Kirkevoll stiller med KL-spillere og kan overraske.

Ulriken og Hansa Cup har resultatservice fra U19-NM på https://www.hansacup.no/resultater.

Her er lagene i årets U19-NM og seedingen:

JENTER:

1) Hop 2) Ullern 3) Sandvika 4) Ulriken Eagles 5) Ytrebygda Pride 6) Tromsø Storm Ungdom 7) Kirkevoll 8) Sverresborg Hoops.

GUTTER:

1) Kongsberg Miners 2) Sverresborg Hoops 3) Ullern 4) Sandvika 5) Ulriken Eagles 6) Oppsal Tigers 7) Frøya 8) Persbråten

9) Fana 10) Nesodden 11) Kristiansand 12) Hop.