U19NM: Gull til Asker og Ytrebygda

Eivind S. Jensen
01.05.2017
U19NM-finalene endte med gull til Asker for menn og Ytrebygda for kvinnene.

​Søndagens to finalekamper kronet et vel gjennomført arrangement i Frøya Arena. Arrangementsmessig var det lite å klage på vertene fra Frøya Basket og sportslig ble det svært mange jevnspilte og spennende oppgjør.

På guttesiden var det på forhånd ventet at mange av de deltakende lagene kunne med en god turnering gå hele veien og vinne. Asker som til slutt gikk hjem å vant gullet var seedet som niende beste lag i forkant av turneringen. Det betød et tøft puljespill der de med et nødskrik klarte å karre til seg en kvartfinaleplass etter å ha slått Oppsal med ett fattig poeng. Dermed ventet kanskje den største favoritten Varden i kvartfinalen. Oppskriftsmessig gikk Varden opp en klar ledelse med over 20 poeng etter 10 spilte minutter. De fleste som så kampen trodde nok da at Varden skulle avansere til semifinale, men Asker ville det anderledes og med en 22-3 run i tredje periode var det kun 3 poeng som skilte lagene. Etter en høydramatisk avslutning der ekstraomgang måtte til ble det altså Asker som tok seg videre til semi.

I semifinalen ventet Ullern som imponerte stort mot Scania Cup-vinnerne Kongsberg i kvartfinalen og var det klart beste laget anført av Nico Bieber. Dessverre for Ullern så klarte de ikke å gjenskape storspillet lørdag kveld da Asker søndag morgen ventet i semifinalen. Anført av stødig guardspill og gode kombinasjoner mellom Mattis De Jong og Jørgen Onarheim kontrollerte Asker kampen fra start til slutt. Ullern presterte bedre i den påfølgende bronsefinalen og vant til slutt en tett og velspilt kamp mot hjemmelaget Frøya.

I finalen ventet altså Sandvika som hadde vist solid form turneringen gjennom og vunnet alle sine kamper relativt kontrollert - alle kampene med 10 poeng eller mer. Sandvika startet kampen best og tilrev seg en liten ledelse mye grunnet godt guardspill av Christoffer Heggelund. Asker kom imidlertid tilbake etter en 12-0 run i slutten av andre periode. Da var Mattis de Jong vanskelig å håndtere for Sandvika sitt forsvar. Sandvika slet med uttelling på skuddene sine også i tredje periode, mens de Jong fortsatte showet offensivt noe som medførte at Asker var 10 poeng opp før de siste 10 spilleminuttene. Denne avstanden skulle vise seg å holde mye takket fantastisk skyting fra Edgar Tandberg da Sandvika satte inn en spurt mot slutten. Tandberg satte 8 av Asker sine 9 siste poeng. Mattis de Jong ble allikevel kåret til finalens MVP, og han kan dessuten skilte med å ha vunnet U19NM 3 sesonger på rad (de foregående to med Kjelsås). Det er en rekord som nok blir vanskelig å slå.

Kampinfo Finale U19NM Menn:
Sandvika-Asker 61-71
Perioderesultat: 17-12, 11-19, 18-25, 16-16.
Toppskårer Sandvika:
Toppskårer Asker: Mattis de Jong
Finalens MVP: Mattis de Jong
Kampstatistikk

Allstar U19 Menn:
Sigurd Lorange, Frøya
Lars F. Espe, Gimle
Nico Bieber, Ullern
Jørgen Onarheim, Asker
Peder Frantzvaag, Sandvika

På kvinnesiden var Asker som regjerende mester nok ansett av de fleste som de største favorittene. Dette viste de da også med solide prestasjoner i puljespillet der de ikke var truet i noen av kampene sine. Men med kun 7 spillere til stede i Bergen mente endel at belastningen kunne bli i meste laget for Julie Skorpen & co. Det virket imidlertid ikke slik da de møtte Hop i semifinalen som ble feid av banen i de første periodene. I den andre semifinalen mellom Ytrebygda og Sandvika var det langt jevnere men i de siste 10 spilleminuttene dro Ytrebygda fra etter viktige skåringer av Maren Mildestveit. Sandvika var nok irritert for en miste mulighet og kanskje var det dette som fikk de til å yte enda bedre i bronsefinale der de slo Hop etter en jevn batalje med sifrene 59-52.

I finalen var det Asker som nær sagt forventet tok en ledelse, men manglende presisjon gjorde at skåren var lav og dermed var ikke avstanden stor opp til Asker for Ytrebygda som spilte på seg selvtillit utover i kampen. Spesielt gjaldt dette for Ulrikke Bentsen som tidlig i turneringen hadde slitt med uttellingen under kurven. I finalen gikk imidlertid det meste i og Ytrebygda utnyttet sin noe større styrke under kurvene til sin fordel - ofte med Bentsen som avslutter. Det medførte at når siste periode startet ledet Ytrebygda med 6 poeng og Asker virket noe slitne, men Julie Skorpen og Julie Wilborn og holdt laget inn i kampen og da solide Ulrikke Bentsen bommet på begge sine straffekast med sekunder igjen å spille fikk Asker muligheten til avgjøre, men Julie Skorpen sitt lange trepoengsforsøk misset og Ytrebygda kunne juble for NM-gull

Kampinfo Finale U19NM kvinner:
Asker-Ytrebygda 55-57
Perioderesultat: 13-6, 12-15, 10-20, 20-16
Toppskårer Asker: Julie Wilborn
Toppskårer Ytrebygda: Ulrikke Bentsen 22p
Finalens MVP: Ulrikke Bentsen
Kampstatistikk

Allstarlag U19 Kvinner:
Julie Skorpen, Asker
Maren Mildestveit, Ytrebygda
Severine Uggen, Sandvika