U16NM: Gull til Ullern og Sandvika

Eivind S. Jensen
09.05.2017
Ullerns jenter og Sandvika på guttesiden vant årets U16NM

​Et særdeles vel gjennomført U16NM av Sandvika BBK ble toppet med to finalearrangement søndag ettermiddag der det var satset mye på god underholdning der de unge hip-hop gutta fra Jump sjarmerte alle i en temmelig fullsatt Bærum Idrettspark.

Det var forventet at to lag skulle gjøre opp om NM-tittelen på jentesiden. Ullern var manges klare favoritter og kun Ulrikens unge mannskap skulle kunne utfordre laget fra Oslo vest. Det viste seg også å stemme. De andre lagene på jentesiden slet med å følge disse to lagene som seilet gjennom turneringen uten reell motstand før de møttes i finalen. At Ulriken skulle kunne utfordre Ullern i finalen virket også lite sannsynlig med tanke på at de kun stilte med en spiller født i 2001, mens alle de andre spillerne var født i 2003 eller faktisk enda yngre. De slet da også oppskriftsmessig i starten av finalen der Ullern tok en komfortabel ledelse med 20 poeng tidlig i den andre perioden.

Da pådro Ullerns pointguard Vlera Kelmendi seg sin tredje personlig foul og kampbildet snudde totalt. Ulriken satte 6 strake trepoengere anført av Fatima Mohammed (3 stk) og Celine Klett født 2004 (2 stk). Dermed hadde plutselig fått kontakt med Ellen Hamremoens jenter. Selv etter denne skyteoppvisningen fra Ulriken sin side så hadde Ullern fremdeles en buffer på 8-10 poeng gjennom hele tredje periode. Da Maria Rian Heggtveit satte en 3 poeng med fem minutter igjen å spille av siste perioden trodde nok de fleste at Ullern kunne kontrollere inn til en grei seier, men Ulriken ga ikke opp og tvang fram en 13-2 run og det "luktet" en sensasjon i Bærum Idrettspark. De mer rutinerte spillerne hos Ullern tok seg imidlertid sammen i sluttfasen og finalens MVP Lina Stranger-Johannessen sikret NM-tittelen til Ullern med å sette 3 av 4 straffekast i sluttminuttet til stor jubel for de mange frammøtte fans fra Ullern.

I bronsefinalen var det et lokaloppgjør mellom Sandvika og Oppsal som førstnevnte hadde bra kontroll på og vant til slutt med klare sifre mye takket være unge Maria Myklebust (født i 2003)

Kampinfo NM-finalen U16 Jenter:
Ullern-Ulriken 68-61
Perioderesultat: 25-13, 14-18, 16-15, 13-15
Toppskårer Ullern: Maria Rian Heggtveit 19
Toppskårer Ulriken: Fatima Mohammed 16
Finalens MVP: Lina Stranger-Johannessen
Kampstatistikk
Her kan du se finalen igjen: NBBF Youtube U16NM-finale jenter

Turnerings Allstarlag:
Vlera Kelmendi, Ullern
Fatima Mohammed, Ulriken
Karyn Sandford, Ulriken
Lina Stranger-Johannessen, Ullern
Maria Myklebust, Sandvika

På guttesiden var det i likhet med jentesiden to lag som stakk seg ut. Bøler og Sandvika var et par hakk foran de andre 10 lagene i turneringen. Det hadde da heller ikke store problemer med å ta seg til en finale søndag ettermiddag selv om Bønes ga god motstand i starten av semifinalen mot Bøler, men stod ikke distanse helt. Bønes tok kanskje noe overraskende med seg bronsemedaljene etter at de slo Asker i en jevnspilt affære i kampen om tredjeplassen.

Finalen var forventet og bli en tett og tøft oppgjør spesielt med tanke på at Bøler jo slo Sandvika i U16NM-kvalifiseringen siste helgen før jul. Slik ble det dessverre ikke. Vertene Sandvika anført av et jevnt godt mannskap uten noen større svakheter spisset av en agressiv Lucas Bergstad (27 poeng) og "steal-master" Mateusz Nilsen (10 steals) bare pøste på i starten av kampen. Bøler anført av Andreas Ståhl Meldalen forsøkte å holde følge med Sandvika, men kunne ikke unngå at de lå under med hele 18 poeng halvveis. Mange håpet at Bøler heiet fram av en entusiastisk supportergruppe, skulle gjøre et comeback etter halvtidshvilen, men Sandvika hadde andre planer og avgjorde kampen før de siste 10 spilleminuttene skulle spilles. Dermed ble det en ren transportstrekning for Sandvika som viste seg som det klart beste laget når det gjaldt som mest.

Kampinfo NM-finalen U16 Gutter:
Bøler-Sandvika 65-88
Perioderesultat: 22-30, 11-21, 12-23, 20-14
Toppskårer Bøler: Andreas S. Meldalen 19p
Toppskårer Sandvika: Lucas Bergstad 26p
Finalens MVP: Lucas Bergstad
Kampstatistikk
Her kan du se finalen igjen: NBBF Youtube U16NM-finale gutter

Turneringens Allstarlag U16NM Gutter:
Mateusz Nilsen, Sandvika
Ionas B. Garras, Bøler