Tapte et halvt sekund før slutt!

​Fatima Mohamad satte fire 3-poengere tidlig i kampen og var viktig da Norges U16-jenter opparbeidet seg en klar ledelse mot Estland. I venstre bildekant ser vi Hanne Nybø.

ARILD SANDVEN (tekst og foto)
01.07.2018
U16-jentene ledet hele kampen, men mistet seieren over Estland i de aller siste sekundene.

U16 kvinner Estland – Norge 64-63

U18 kvinner Estland – Norge 69-61

- Det fins verre ting i verden enn å tape en basketballkamp, sa landslagstrener Ellen Hamremoen til U16-jentene etterpå.

Jo da, det vet de – men det føltes bare ikke sånn akkurat da.

For et surere nederlag er det knapt mulig å oppleve i basketball.

U16-jentene, med fem «underårige» spillere (U15), leverte en kjempekamp mot Estland. De gikk ut med 15-2-ledelse, spilte aggressivt og godt forsvar, kjempet om hver ball og retur og briljerte i angrep med fart, flotte kombinasjoner og 3-poengere.

Men Estland nektet å gi seg, og på stillingen 58-49 med 6:15 igjen å spille mistet Norge sin viktige forward Hanne Nybø, som fikk sin femte feil.

Karyn Sanford prikket inn sin fjerde 3-poenger til 61-49, men så sluttet det norske laget å score, og de estiske jentene øynet sjansen. Og grep den.

Forspranget skrumpet inn, og 16 sekunder før slutt gikk Estland i ledelsen for aller første gang i kampen: 62-61.

Norge hadde ballen, men pådro seg en ny turnover, feilet og sendte motstanderens beste spiller Anna Gret Asi til straffelinja. Hun la iskaldt begge (64-61) og tvang det norske laget til å svare med en 3-poenger.

Det var ikke mye som manglet på at Norge lyktes:

Maria Thoresen Myklebust ble feilet på et 3-poengsforsøk, og tildelt tre straffekast. Men det var 0,5 sekunder igjen på klokka – et halvt sekund! Maria måtte i praksis treffe alle tre, men misset det første hårfint og traff de to andre. 64-63, men ikke tid til mer. Estland var vinnere og jublet ellevilt.

- Dette er en del av veien mot å bli god i basketball, fortalte Ellen Hamremoen  jentene som knapt kunne tro hva som traff dem.

- De skal lære seg å spille mot god motstand, og de takler det ganske så bra. Men de lærer også at vi blir straffet for de små feilene vi gjør – en turnover, et dårlig skuddvalg eller en dårlig pasning som fører til at vi får poeng mot oss. Men hovedsaken er at de skal bli gode basketballspillere og jobber hardt for å bli det. At vi taper en kamp med ett poeng er til å leve med, og nå ser vi videre mot Sverige-kampen søndag, sa U16-treneren.

3-poengere, returer - og straffer

- Vi tar med oss at vi har nådd et par viktige mål allerede. Det ene at Norges U16-lag skal score på 3-poengere. I dag hadde vi 11 på 35 forsøk, som gir 31 prosent treff. Det andre målet at vi skal ta offensive returer. I dag hadde vi 45 returer mot Estlands 44, og 14 offensive returer – selv om de har en spiller på 1,96 (Anete-Elisabeth Adler), fastslo Ellen Hamremoen.

Vi kan ta med straffeskytingen også: Maria Thoresen Myklebust traff 7 av 9, Hanne Nybø 6/7 og Fatima Mohamad 3/4 – det gir 16/20 og 80 prosent for laget. Hvilke andre norske landslag kan skryte av så god uttelling?

Mens Adler på 1,96 tok 11 returer, hadde Hanne Nybø og Karyn Sanford 11 hver og Maria Thoresen Myklebust 10.

Fatima Mohamad traff 4 av 8 på 3-poengere, Karyn Sanford 4 av 13, Maria Thoresen Myklebust 2 av 5 og Cecilia Riise 1 av 4.

Maria fra Sandvika var toppscorer med 17 poeng, Ulriken-trioen Fatima, Karyn og Hanne henholdsvis 15, 14 og 10.

Søndag er Sverige motstander, mandag avslutter Norges U16-jenter mot Island med en god mulighet til å vinne. Estland kontrollerte til seier 49-40 over islendingene fredag.

«Nesten» for U18-jentene

I fjor vant begge de to norske jentelagene over Estland, nå ble det to tap. Men også U18-jentene hadde muligheter til seier. De ledet 18-17 etter første periode, med 5 poeng (29-24) midtveis i den andre og lå bare 5 bak (58-63) med tre minutter igjen av kampen. Men Estland avsluttet best og vant 69-61.

- Det er kamp hele veien, og vi er nesten der. Vi møter et godt estisk lag og hever oss veldig fra kampene mot Danmark og Finland, presiserte landslagssjef Axel Langaker.

Anniken Eika Frey styrte det meste, ble toppscorer med 18 poeng (3/9 på 3-poengere) og hadde 5 returer, 3 assists og 3 steals.

Kari Kyrkjebø plukket ned 20 returer (!) og hadde 6 poeng, Marte Moe var også sterk under kurvene med 8 poeng og 11 returer, mens Tuva Andersen (12 poeng), Sofia Burkow (8 p) og Sofie Paulsen (7 p) både traff bra utenfra og utfordret med driver mot Estlands forsvar.

Sverige i dag blir tøffere, men også U18-jentene bør ha en fair sjanse til å slå Island mandag – et Island som vant en jevn kamp mot Estland (82-76) fredag.