Sverresborgs finale-bragd

​Lagkaptein Christian Tøfte har nettopp mottatt NM-pokalen og tiljubles av lagkameratene, nærmest Sigurd Lorange (til venstre) og Jørgen Kjesbu. I bakgrunnen applauderer også Ullerns bronsevinnere, som tapte for Sverresborg i sluttsekundene i semifinalen.

ARILD SANDVEN (tekst og foto)
23.04.2018
- En historisk seier som betyr masse for vår region, fastslo Ron Billingslea.

Sverresborg Hoops – Kongsberg Miners 90-68

Trenerveteranen har vært i Sverresborg i fem år, og i de tre siste med laget som søndag ble det første trønderske laget som vinner et NM. Og det andre i norsk basket utenfor Østlandsregionen og Bergen som vinner, etter Harstad Vikings finaletriumf i BLNO- og NM-sluttspillet i 2006.

- Vi har jobbet hardt i disse årene for å komme dit vi er i dag. Vi vinner fordi vi har tatt lagforsvaret opp til et nytt nivå, og fordi vi har ledere på gulvet i Christian (Tøfte) og Sigurd (Lorange) som inspirerer resten av laget, presiserte Billingslea, som har sju NM-titler på seniornivå i norsk basket – fire med Bærums Verk, ett med Frøya og ett med hvert av elitelagene i Asker, menn og kvinner.

- Dette er bare stort. Det er ikke noe jeg heller vil inne enn et NM med kompisene jeg startet med og i laget jeg vokste opp i, sa Sigurd Lorange.

Med 37 poeng både i semifinalen mot Ullern (67-63) og finalen mot Kongsberg presterte 17-åringen på topp da alt skulle avgjøres. Sigurd stjal showet med 3-poengere og «anklebreakers» i forkant, enorm fart, lekre tekniske detaljer og spektakulære driver. Det hjalp ikke at Valen Tejada hang tett på ham i begynnelsen av kampen da Sigurd strevde med skudd og treffprosent.

 

To MVP-priser

Finalejuryen gikk til det uvanlige skritt å gi ut to MVP-priser i finalen, én til Sigurd Lorange og én til Sverresborg-kaptein Christian Tøfte. Det var mer enn en anerkjennelse til spilleren som har vært den ubestridte frontfiguren i dette laget i alle år. Christian leverte en gigantisk finale med 28 poeng, 13 returer, 8 assists og 5 steals!

Og hvis man snakker om at Kongsberg har vært et tomannslag med Mikal Gjerde og Tobias Rotegård, gjelder det i høy grad også for Sverresborg.

Lorange og Tøfte sto for 60 av 67 poeng i semifinalen mot Ullern og 65 av 90 i finalen da langt flere av de grønnkledde steppet opp, aller mest Jørgen Kjesbu som endte på 11 poeng og 8 returer. Mens det spesielt forsvarsmessig var LAGET Sverresborg som frustrerte og stoppet Kongsberg og tok hjem NM-gullet.

Tøfte-familien har vært sentral hele veien. Pappa Morten Tøfte startet laget i 2009, og storebror Vegard (21) som var Billingsleas assistent på benken søndag, trente og coachet Christians lag inntil amerikaneren overtok hovedansvaret.

Vi husker godt Sigurd Lorange som det lysende talentet da Sverresborg vant Sandvika U12 Challenge i 2012 med sin 2000-årgang.

- Det første vi vant, minnes Sigurd.

Sverresborg-laget ledet av Vegard Tøfte tok sølv i U16-NM for tre år siden med samme årgang ('99 og senere), med finaletap for Ullern.

 

Kongsberg opp med 12

Kongsberg Miners startet best i søndagens finale, og hadde momentum i sluttsekundene av førsteperioden. Da senket Mikal Gjerde først en 3-poenger, før Tobias Rotegård stjal ballen rett fra Sverreborgs innkast og sørget for 28-17 med en buzzer-layup.

Kongsberg ledet med 12 (29-13) og hadde kurs for et nytt NM-gull bare halvannen uke etter BLNO-lagets finaletriumf over Asker Aliens. Men Sverresborg kom tilbake i kampen og foran for godt da Sigurd Lorange drivet inn 37-36 to minutter før slutt i andreperioden.

Både flyten og humøret tok slutt i Kongsberg, som ble utklasset i de tre siste periodene.

To straffekast fra Tobias Rotegård ga 58-64 tidlig i 4. periode, men nærmere kom ikke laget fra sølvbyen.

På stillingen 67-60 var det definitivt slutt, da fikk Sverresborg en 16-0-run mot et desillusjonert Kongsberg-lag og kunne juble for NM-tittel.

 

Bom-bom i finalen

Det ble på ingen måte en finale for de mange 3-poengsekspertene:

Sigurd Lorange begynte dårlig og endte på 2 av 12, mens Gjerde og Mihajlo Krivokapic hadde 2 av 9 og Tobias Rotegård 0 av 12. Og med 7/39 på 3-erne ble det praktisk talt umulig for Kongsberg å vinne.

Poengmaskinene Mikal Gjerde og Tobias Rotegård endte på henholdsvis 9 og 15, men med en mager uttelling: 5 av 33 totalt.

- Forsvarsspillet vårt var nøkkelen, sa Sigurd Lorange, og ble ikke skremt av at Kongsberg ledet med 12.

- Vi lå under, men visste hva vi er gode for, og at vi er en gjeng med trøndere som jobber 100 prosent. Vi skulle inn i kampen igjen med forsvar og innsats og jobbe på alle løse baller, forteller Sigurd.

Etter to sesonger som BLNO-spiller for Frøya, bytter han bergenslag neste sesong og går til Gimle.

- Jeg har hatt to veldig fine år i Frøya og mye mer tilgang til treningsfasiliteter enn tidligere, med god hjelp spesielt fra Arne Ingebrigtsen (Frøya-kapteinen). Jeg er blitt mye sterkere fysisk og har lært meg å ta bedre valg og riktigere skudd, sier han.

- Men jeg føler at et miljøskifte vil gjøre meg enda bedre, og at Audun Eskeland (Gimle-treneren) er en veldig god mentor for meg, han har jo mye erfaring fra min posisjon på banen.

 

Ullern tøffest

For Sverresborg ble Ullern den tøffeste utfordringen. Trønderne førte det meste av semifinalen, med Ullern jagende noen poeng bak.

Marcus Larsson har vært ute i store deler av sesongen med tretthetsbrudd i foten, men Centrum-centeren på 2,06 trosset smertene og kom inn i små perioder for Ullern-juniorene, med viktige bidrag.

Før fjerde periode var Sverresborg-ledelsen kuttet ned til 3 poeng (56-53) – og med sekunder igjen reduserte Larsson til 65-63.

Sverresborg bommet, men tok et par avgjørende offensive returer, og Ullern med lagfeil ble tvunget til å feile og sende Sverresborg til straffelinja. Dessverre valgte de førstemann som fikk ballen, den sikreste straffeskytteren av alle, Sigurd Lorange. Som iskaldt senket begge med 9,9 sekunder igjen og ga Sverresborg 67-63 og finaleplass!

Ullern sikret bronsemedaljer med 83-63 over Oppsal Tigers, som på sin side slo ut arrangørene Ulriken Eagles (62-45) i kvartfinalen.

Den store overraskelsen var Sandvikas nedtur: Laget som var fjerdeseedet røk på en smell mot både Ulriken (71-79) og Hop (62-65 etter overtime) i gruppespillet fredag, og endte på 9.- plass i mesterskapet.