Stor mann avgjorde Small Countries

​Johannes Dolven og Sjur Dyb Berg er ikke akkurat noen smågutter, men når ikke opp til Maltas kjempe, Samuel Deguara. Den 229 cm lange centeren ble kåret til mesterskapets MVP og dominerte i finalen med 24 poeng og 14 returer.

FOTO: FIBA.COM

ARILD SANDVEN
02.07.2018
Norge kom bakpå fra start mot Malta, og greide aldri å stoppe 229 cm høye Samuel Deguara.

Finale menn Malta – Norge 75-59

Bronsekamp kvinner Malta – Norge 67-59

Det ble en finaledag i oppoverbakke for de to norske seniorlandslagene, der det vi håpet skulle bli gull og bronse i stedet ble til sølv og fjerdeplass.

Med Samuel Deguara på 2,29 ruvende under kurvene, og Stella Azzurra-talentet Kurt Cassar (19) som backup-center, var det klart at Norge måtte treffe bra utenfra for å kunne matche malteserne.

Derfor passet det dårlig at Stian Mjøs måtte kaste inn håndkleet, på grunn av fotskaden han pådro seg i semifinalen mot Irland lørdag.

- Det var veldig ugunstig for oss, da forsvant både litt av skuddkraften vår og mye av smartheten, fastslo landslagssjef Mathias Eckhoff etter at laget hans hadde tapt 59-75 i en finale som aldri ble spennende.

Malta ledet 22-8 etter førsteperioden og lot ikke Norge komme tilbake.

"Kalde" skyttere

- Vi fikk de åpne skuddene vi skulle ha mot sonen deres, men hadde nok litt høye skuldre – og når du skal inn blant disse «trærne» og en fyr på 229 cm blir du påvirket av det som skjer. Vi traff rundt 20 prosent som lag, og bare da vi bomma en helt åpen 3-er og var 11 poeng bak og kunne gått ned til 8 kunne vi gjort det litt spennende i forhold til momentum. Men vi bommet på det meste og fikk ikke noe rytme, forklarte Eckhoff.

Harald Eika Frey som hadde 29 poeng i semifinalen mot Irland sto med null poeng til han la en 3-poenger (27-42) midtveis i tredje periode – og endte på 6 poeng etter 2/11 på skudd.

Stian Emil Berg (1/7), Bouna Black Ndiaye (3/9), Lars Fredrik Espe (2/5) og Nikolas Skouen (0/4 på 10 minutter) hadde heller ikke kvelden.

Norge som lag endte på 25/64 på field goals (39,1 prosent) og 5/23 på 3-poengere (22 prosent), og Malta traff faktisk bedre utenfra – blant annet 9/29 på 3-poengere (31 prosent) fra fem forskjellige spillere.

Og inside hadde Samuel Deguara 24 poeng og 14 returer.

Frey på Allstar-laget

Kjempen som til daglig er proff i Thailand ble mesterskapets MVP, med et gjennomsnitt på 17,3 poeng og 11,5 returer per kamp, selv om han bare snittet 18 minutter av 40.

Deguara fikk med seg lagkamerat Aaron Falzon i Allstar-laget, der det også ble plass til Harald Eika Frey, samt Irlands Taiwo Badmus og Gibraltars Miguel Ortega.

Johannes Dolven ble norsk toppscorer med 14 poeng, og Sjur Dyb Berg med 10 returer også best i effektivitet-statistikken. Magnus Midtvedt kom dessuten inn og leverte med 2/2 på 3-poengere og totalt 8 poeng på 8 minutter.

Skjev start ødela

Også kvinnelandslaget kom skjevt ut mot Malta, som gikk rett fra 11-8 til 25-8 og som ledet med 18 (45-27) på det meste.

- Vi graver oss ned i et hull tidlig og har en horribel førsteperiode forsvarsmessig, sier Gunnar Nesbø.

Norge måtte jage Maltas ledelse i resten av kampen, og kom nesten ajour.

- Vi gjør en veldig god jobb defensivt i tredje og fjerde periode og kommer ned i en-sifret avstand og får en slags kontakt. Men veldig ofte legger Malta 3-poengere med tre-fire sekunder igjen på skuddklokka, forteller landslagstreneren.

Det norske laget kom helt ned i 4 poeng (43-47) og sørget for litt spenning i sluttfasen da Stine Austgulen og Amanda Allen la to 3-poengere rett etter hverandre og reduserte til 59-65 med 55 sekunder igjen.

Ustoppelig Austgulen

Stine Austgulen spilte en stor kamp og endte på 29 poeng etter 6/9 på 3-poengere, i tillegg til 8 returer og 3 assists.

Tina Stenerud Moen hadde 11 poeng, slik at duoen sto for 40 av Norges 59 poeng.

Lagets 3-poengsuttelling var også bra: 11/26 som gir 42 prosent – etter 6/9 fra Austgulen, 3/8 fra Stenerud Moen og 2/6 fra Allen.

Men Malta var enda bedre: 10/19 betyr 52 prosent, og toppscoreren Samantha Brincat (20 poeng) satte 6 av 6!

- Stine hadde en veldig god og solid kamp for oss. De andre jentene var god til å finne åpne skudd for henne, og Stine nølte ikke og traff veldig godt. I tillegg satte hun ballen i gulvet og drivet mye. Hun viste at virkelig er en spiller å bygge et landslag rundt i fremtiden, understreker Gunnar Nesbø.

Han er godt fornøyd med lagets prestasjon i Small Countries-EM.

- De hjemlige spillerne merker nok at tempoet er et helt annet internasjonalt, og at det spilles mer fysisk enn det gjøres i Norge. Og at spillerne på de gode lagene er bedre trent. At laget vårt med de forberedelsene vi har hatt og uten treningskamper slår Irland og Kypros og i perioder spiller jevnt med Danmark og Luxembourg, er veldig bra selv om vi ikke tar medaljer, mener Nesbø.

Danmark, som slo Norge 77-42 i lørdagens semifinale, dominerte også stort i finalen mot Luxembourg – og sikret gullmedaljene i mesterskapet med seier 93-59.