Stor deltakelse på dommerkurs

Josefine Caroline Stokke Haugom
Region Midt har holdt 2 dommerkurs i Trondheim de 2 siste helgene.

Starten av november har vært fylt av faglig påfyll for de 28 deltakerne på sesongens første to dommerkurs. I 2018 er det blitt innført en ny dommerstige der det er lagt til et nytt kurs, kampleder (nivå 1). Dette kjørte regionen i gang med første helgen av november, helgen etter var det dags for regionsdommerkurs (nivå 3).

Det første kamplederkurset i NBBF Midt ble holdt helgen 2. – 4. november, dels på møterom på Comfort Hotel Park, Thora Storm VGS idrettshall og i Rosenborghallen. 8 jenter og 14 gutter møtte opp fredag ettermiddag spente på hva som ville møte dem på denne nye arenaen som kampleder. De to første timene ble tilbragt med litt teoretisk gjennomgang på møterom med kursets instruktør Josefine C. Stokke Haugom, før turen gikk videre til hallen hvor de skulle prøve seg ut på banen. 22 kampledere stod på rekke og fylte opp hele sidelinjen da fløytesignaler og dommertegn ble testet ut. Etter et par timer i hallen med praktisk gjennomgang av dommermekanikk og teknikk, hadde alle kommet seg litt i gang og var klare til Easy Basket-helgen som ventet dem.

Lørdag startet opp med litt mer gjennomgang av regler og mekanikk før alle deltakerne prøvde seg ut som kampledere for første gang under Singsakers Easy Basket-turnering. 17 kamper fordelt på 3 baner over to dager ble dømt av de 22 ferske kamplederne, alle kampene med observatørene Siv-Therese Underland, Jone Eggen Westrum og Josefine Caroline Stokke Haugom. Både lørdag og søndag var fulle av kamper hvor man kunne se entusiasmen for dømming vokste blant deltakerne.

Kamplederkurset består av 10 timer, der det er lagt opp mye praktisk læring. Rollen som kampleder, grunnleggende regelkunnskap for Easy Basket, dommermekanikk og verdigrunnlag er noe av det som ble gjennomgått denne helgen. Helgens kamplederkurs hadde deltakere fra Byåsen, NTNUI, Ranheim, Singsaker og Utleira. Kamplederkurset ble gjennomført med rekordtall for NBBF Region Midt. Flesteparten av deltakerne har også ytret ønske om å fortsette videre med aspirantdommerkurs som er planlagt vinteren 2019.

Fra et kurs til et annet. Fredag 9. november var seks aspiranter klare til å ta steget videre på årets regionsdommerkurs. Andrius, Darius og Nerijus kom hele veien fra Ålesund for å delta på kurset, Mats og Jonas fra Stjørdal og Frank-Robert fra Trondheim. 20 leksjoner med fordypning i regelkunnskap, dommermekanikk, plikter og bestemmelser var på agendaen. Engasjerte deltakere førte til et godt og dynamisk kurs med gode diskusjoner underveis sammen med instruktørene Alexander Reiertsen, Josefine Caroline Stokke Haugom og Viola Györgyi.

Lørdag observerte de BLNO-kampen mellom Nidaros Jets og Kongsberg Miners som to av instruktørene dømte. Etter kampen på lørdag var det en gjennomgang med spørsmål om kampen og diskusjoner rundt ulike situasjoner som skjedde. Søndag var det både gjennomført FIBA Fitness Test (løpetesten som brukes både nasjonalt og internasjonalt) og en teorieksamen som alle deltakerne bestod.

Veien videre for deltakerne på regionsdommerkurset er nå å bli autorisert i en seriekamp, deretter vil de få graden som regionsdommer.

Vi ønsker både våre nye kampledere og regionsdommeraspiranter lykke til videre i sesongen!

Ønsker du å ta dommerkurs? Neste kamplederkurs blir arrangert på Stjørdal siste uken i november. Gå inn på https://basket.klubb.nif.no/nyheter/Sider/Kamplederkurs-Stj%C3%B8rdal.aspx for informasjon om kurset og påmelding.

Siv-Therese Underland gir feedback til nye kampledere. Foto: Hugo de la Plaza

Jonathan Hairgrove dømmer Sverresborg Jenter vs Birrallee. Foto: Hugo de la Plaza

Deltakere på Regionsdommerkurs 2018. F.v. Frank-Robert Horgmo, Mats Vassli, Jonas Bakken, Darius Šalaševičius, Andrius Puodžiūnas, Nerijus Riauka. Foto: Josefine Caroline Stokke Haugom

Klubber:

• Byåsen (2)