Ny Europa-triumf for Ulriken

​Glade Ulriken-jenter etter premieutdelingen i Minsk. Fra venstre Victoria Barkovskij-Jakobsen, Celine Klett, Karyn Sofie Sanford, Maya Carroll, Synne Jacobsen, Nea Toften, Fatima Mohammad og coach Ingvild Sanford.

FOTO: PETER BARKOVSKIJ

ARILD SANDVEN
30.10.2018
Med bare sju spillere imponerte Ulrikens 03-jenter stort og vant delturneringen i Minsk.

De skulle egentlig dra med åtte spillere til den hviterussiske hovedstaden, men kvelden før avreise måtte en influensasyk Sunniva Sørbye melde forfall.

- Hun lå med 40 i feber, rett og slett, og da spiller man ikke basket, fastslår Ulriken-trener Ingvild Sanford.

- Jeg fikk den meldingen klokka 22 og ble ganske betenkt, for Sunniva er en viktig brikke i spillet vårt og har vært solid hele veien. Og den ene kampen vi tapte, hadde nok med å gjøre at vi var så få spillere og ble ganske slitne. Men utover det kom vi aldri i feiltrøbbel og jentene våre har stålkondis, presiserer Sanford.

Tapet kom mot Litauens U15-landslag (41-48) i den andre kampen, mens Ulriken Eagles slo latviske Kolibri 60-35, finske HBA PHYK Cadets 69-44, hjemmelaget RGUOR Minsk 56-42 og finske Nokia 71-33.

Det ga seier i turneringen med 4-1, fordi Litauens U15-landslag også tapte én kamp, for italienske High School Basketlab.

MVP, Allstars og 3-poengseksperter

Og ikke nok med det:

Ulriken dominerte også fullstendig statistikkene og utmerkelsene i turneringen.

* Laget traff på 42,6 prosent av sine 3-poengsskudd, 29 av 68.

* Karyn Sanford ble kåret til MVP og Synne Jacobsen kom også med på Allstar-laget.

* Karyn var toppscorer med 17,2 poeng per kamp, hadde flest assists av alle (4 per kamp) og ble nummer 2 på 3-poengere (41,6%) og 6 i effektivitet.

* Synne topper statistikken for effektivitet og var nr 3 i scoringer (10,6) og 4 på returer (9,2).

* Fatima Mohammad ble kåret til «Best team player» og var nr 15 i poeng (10,6), 8 på returer (7,6) og 15 i effektivitet.

* Celine Klett ('04-spiller)  var 5. best på 3-poengere med 41,2 prosent (7 av 17) og 18 i effektivitet.

Estland neste

Ulrikens 03-jenter vant Scania Cup forrige sesong og endte med 13-2 i seire-tap i debutsesongen i EGBL – European Girls Basketball League. Det førte laget til Superfinale i Espoo i Finland, der de sikret bronsemedaljer etter å ha tapt semifinalen mot gullvinnerne og hjemmelaget Tapiolan Honka knepent og i de aller siste sekundene, 46-49.

Nå har Ingvild Sanfords lag fått en kjempestart på den nye sesongen i EGBLs Division 1.

Opplegget er det faste for ligaen både for gutter og jenter: 16 lag i en serie som møtes i 15 serierunder, med tre spillehelger gjennom sesongen.

Ulrikens neste er i Kuremaa i Estland 17. til 20. januar, og den siste i Riga 28. februar til 3. mars.

Deretter møtes de fire beste lagene i Superfinale i Ostrava (Tsjekkia) siste helg i april.

Der akter Ulriken Eagles å være med.

Russiske topplag

- Jeg føler vi har en veldig god posisjon før delrunde to i Estland, men vi er klar over at det blir en tøff runde, understreker Ingvild Sanford.

I Kuremaa møter Ulriken de to russiske topplagene MBA Moskva og Ramenskoe, som gikk ut med henholdsvis 5-0 og 4-1 i sin første delrunde i Grodno i Hviterussland denne helgen.

MBA er eneste lag foran Ulriken på tabellen etter de fem første kampene.

- Samtidig er MBA mye av det samme laget som Trinta som vi slo klart både i serien og i Superfinalen forrige sesong, de har Trinta-merket i logoen sin, opplyser Sanford.

Synne i egne rekker

Forrige sesong var Maria Thoresen Myklebust (Sandvika) og Synne Jacobsen (Ytrebygda) sentrale gjestespillere for Ulriken i EGBL. Nå er Maria fullt konsentrert på BLNO-spill for Sandvika og en viktig spiller der, mens Synne fortsatt spiller for Ytrebygda i junior samtidig som hun har parallell spilletillatelse opp til Ulrikens BLNO-lag.

- Det har selvfølgelig mye å si at Synne er med jentene på BLNO, og hun var også med 03-laget på treningsleir i Danmark før sesongen. Hun er kommet veldig godt inn i laget og hadde en kjempeturnering, sier Ingvild Sanford om den 183 cm høye forwarden.

Ulriken Eagles-coachen er klar på at laget har hatt stor fremgang siden forrige sesong, noe jentene også viste da de slo BMS Herlev klart i to kamper i Danmark.

- Vi har aldri slått Herlev før, og jentene har utviklet seg jevnt hele veien. De backer hverandre opp og spiller hverandre gode. Og de tok utfordringen med at Sunniva ikke kunne være med, og steppet opp og fylte rollen hennes godt. Det ser ut som vi er på riktig vei, sier Ingvild Sanford.

- Noen dager fri

Stammen i laget forlenget sesongen med EGBL-finale og deltok på Norges U16-landslag i nordisk og B-EM i sommer, så det er knapt blitt pause.

- De har hatt noen dager fri, og tar litt fri her og der etter tøffe helger med mange kamper. Men de har en veldig motivasjon for å spille, og vi kjører jo ikke beinharde treninger hele tiden, forsikrer Ulriken-treneren.

Nå er jentene tilbake i sine hjemlige serier: U17, U19 og BLNO. På grunn av EGBL-turneringen i Minsk ble helgens BLNO-oppgjør mot Gimle utsatt og flyttet til onsdag 14. november. Før det skal Ulriken spille hjemme mot Tromsø Storm Ungdom, lørdag 10.