Snudde kampen for Kongsberg

​Yngstemann fikset seieren! 17 år gamle Mikal Gjerde hylles av Brian Voelkel (til venstre) og Juan Ferrales etter skuddoppvisningen mot Fyllingen.

ARILD SANDVEN (tekst og foto)
03.12.2017
Mikal Gjerde var «kald» i to og en halv periode, men senket Fyllingen med sitt skuddshow.

Kongsberg Miners – Fyllingen 98-90

Frøya – Gimle 72-90

Fyllingen var på vei mot en sterk borteseier, ledet hele kampen mot Kongsberg og var oppe i 18 poeng (69-51) tre minutter før slutt i tredje periode.

Før Mikal Gjerde viste hvorfor han regnes som et av Norges aller største baskettalenter:

På stillingen 55-70 begynte 17-åringens skuddoppvisning, og i løpet av 10 effektive minutter hadde Mikal sørget for både opphentingen og seieren til hjemmelaget.

På vei til dagens første Kongsberg-ledelse, med en 3-poenger til 77-75, scoret han 15 av lagets 22 poeng.

Fyllingen kom seg foran igjen, med 81-77 og var ajour på 85-85 etter to straffer av Tavario Miller, men Juan Ferrales satte to poeng og Mikal Gjerde la sin sjette 3-poenger på 10 minutter til 90-85. Så tok han en forsvarsretur og sendte pasningen til Fred Thomas' spektakulære dunk til 92-85, inne i siste spilleminutt.

Da hadde den 198 cm høye guarden fra Haugesund lagt inn 24 av Kongsbergs 35 poeng, og innimellom alle 3-poengere kom også en steal og påfølgende dunk.

Mikals beste BLNO-kamp hittil!

- Iallfall den beste halvdelen av en kamp, fastslo han og tenkte på tredje- og fjerdeperioden.

- Jeg var helt «av» i første og andre periode, og måtte nullstille meg sjøl. Men jeg måtte ta de skuddene jeg fikk, hadde veldig god hjelp av lagkameratene som spilte meg fri, og var heldig med å treffe, sa 17-åringen som i påsken i år ledet Kongsberg Miners til seier i G00-klassen (den gang U16) i Scania Cup og ble kåret til Scania King, beste spiller i sin klasse i det uoffisielle nordiske mesterskapet.

Så var han med på det norske U18-landslaget som vant bronse i nordisk mesterskap i Finland og som rykket opp fra C-EM med fem seire av fem mulige i turneringen på Kypros.

- Det er ikke første gang Mikal viser seg frem i BLNO, men første gang han bærer oss gjennom den avgjørende fasen av kampen, presiserte Kongsberg-coach Baard Stoller.

- Han kan så mye, og må ikke slå seg til ro med å skyte fra distanse. Mikal er en spiller som kan drive til kurven og avslutte, han hadde en steal og en dunk her, han er blitt en aggressiv og god forsvarsspiller, og spiller med energi og selvtillit. Ingen tvil om at det var han som fikk oss i gang og snudde kampen for oss, sa Stoller.

For Fyllingen måtte det føles bittert å gi bort en kamp laget eide og ledet til det gjensto fem og et halvt minutt.

De orangekledde er blitt klart styrket etter at Tavario Miller (23 år og 2,03) fra Bahamas kom inn som den tredje importen ved siden av 2,13 m lange Vilius Sumskis (33) fra Litauen og toppscoreren Ognjen Nisavic (25) fra Serbia.

Trioen sto for 70 av lagets 90 poeng, med Nisavic som toppscorer på 30, mens Sumskis hadde 21 poeng og 11 returer og allsidige Miller 19 poeng og 16 returer.

Kanskje var det vel mye som skulle dreie seg om Nisavic og litt for lite lagspill for Fyllingen da kampen skulle avgjøres i fjerdeperioden.

Men Fyllingen kan bli en vrien motstander for de fleste BLNO-lagene videre i sesongen, og har også stødige poengplukkere i Brede Raa Ellingsen og Nikola Blatancic, som hadde henholdsvis 10 og 8 lørdag.

Søndag skal de prøve seg igjen mot serieleder Asker Aliens, torsdag er det hjemmekamp mot Frøya.

Gimles knock-out

Etter tre jevnspilte perioder og 63-63 før de siste ti minuttene, slo Gimle til med 27-9 over hjemmelaget Frøya i den fjerde.

- Vi skiftet litt forsvarstaktikk i fjerdeperioden og fikk god uttelling på det, men kollektivt syns jeg vi var sløve i begge ender av banen i de tre første periodene, sa Gimle-trener Audun Eskeland.

Magne Fivelstad fremsto som banens beste spiller og var tett på en triple-double med 11 poeng, 13 returer og 8 assists. Lorenzo Cugini er tilbake etter sin skulderskade og ble kampens toppscorer med 28 poeng etter 11 av 16-skyting (5/8 på 3-poengere), pluss 7 returer.

Eivind Lamo er også kommet sterkt etter å ha stått over de første ukene av sesongen, ble viktig i fjerdeperioden og endte på 27 poeng og 8 returer.

Hos Frøya hadde Nikolas Skouen 20 poeng (9/19 på skudd) og 7 assists, Daniel Clark 15 poeng og 13 returer og Ivan Emanuely 19 poeng.

Hjemmelaget manglet både Edmunds Gabrans og kaptein Arne Ingebrigtsen, mens Gimle spilte uten Mikkel Andersen og Morten Osland.