Skjøt russerne i senk

​Celine Klett bombarderte russiske Trinta med 3-poengere i søndagens bronsekamp i EGBL, og ble toppscorer med 30 poeng - etter 6 av 9 på 3-erne! Her er Ulrikens 2004-spiller i aksjon i Scania Cup-finalen mot Brahe Basket i påsken. Til venstre i bildet ser vi Victoria Jacobsen.

FOTO: ARILD SANDVEN

ARILD SANDVEN
15.04.2018
Ulriken var nær ved å gjøre det helt store i Superfinalen, og kunne juble for bronse.

Ulriken Eagles – Tapiolan Honka 46-49

Ulriken Eagles – BS Trinta Moskva 80-62

- Vi hadde for så vidt bra kontroll, vi er gode og spiller smart, konkluderte Ulriken-coach Ingvild Sanford etter at 03-jentene hadde sikret bronsemedaljer i EGBL – European Girls Basketball League – etter en komfortabel seier over russiske Trinta (80-62).

Det skjedde etter en monsterkamp av lagets yngste spiller, Celine Klett. Guarden som er født i 2004 og nettopp fylte 14 år, ble Ulrikens mestscorende spiller i tre av fem kamper i Superfinalen, og toppet en stor turnerung med 30 poeng i bronsekampen mot Trinta. Inkludert 6 av 9 på 3-poengsskudd!

- Celine var «smoking hot», kom av screener og puttet fra alle vinkler, det var en fryd å se på, bekrefter Ingvild Sanford.

To på Allstar-laget

Med seieren kunne Ulriken Eagles stille opp, motta sine bronsemedaljer og bli hyllet av publikum i den fullsatte Tapiolan-hallen i Espoo, sammen med hjemmelaget Tapiolan Honka og italienske High School Basketlab Roma. Finnene vant finalen overraskende klart, 65-47.

Der ble også Karyn Sanford og Celine Klett valgt ut på turneringens Allstar-lag. En sterk anerkjennelse for Ulriken å få to spillere i Allstar-laget, der Honka, High School Basketlab Roma og Trinta ble representert med én spiller hver.

Blant 32 deltakende lag fra 12 nasjoner i EGBL ble Ulriken Eagles nummer tre.

De tapte sine to første kamper i Riga i oktober, men vant de 13 siste i seriespillet – og tre av fem i Superfinalen i Espoo. To uker etter det historiske Scania Cup-gullet, som første norske jentelag.

- Jentene har prestert over alle forventninger, selvfølgelig. Og når vi begynner å analysere ting og tenker hvor nær vi var ved å slå italienerne, da vi rotet bort seieren i de siste sekundene, da er det enda bedre. Hadde vi vunnet den kampen, ville vi møtt Trinta i semifinalen og hatt store sjanser til å gå til finalen. Men det blir spekulasjoner når kampene er så jevne, det viktigste er at vi har vist at vi er absolutt helt i toppen, presiserer coach Ingvild.

Nær ved å velte Honka

Mot begge finalelagene tapte Ulriken med 3 poeng etter å ha ledet like før slutt, 53-56 mot italienske High School Basketlab Roma og 46-49 mot Tapiolan Honka.

I semifinalen mot de finske arrangørene lørdag kveld lå Ulriken under med 10, men hentet inn forspranget og tok ledelsen i fjerde periode.

Celine Klett sørget for både 42-41 og 44-43, men misset en 2-poenger og en 3-poenger i de to neste angrepene, og hjemmelaget gikk opp i 47-44.

Karyn Sanford reduserte til 47-46 med 38 sekunder igjen, finnene misset sitt siste angrep og Synne Jacobsen tok retur. Og Ulriken hadde timeout med 5 sekunder igjen og ballen til innkast.

Én scoring – og de ville snyte Honka for finaleplassen og ødelegger festen for hjemmepublikum.

- Vi setter opp mange forskjellige muligheter. Maria (Thoresen Myklebust) skal få ballen, og får den. Hun velger å gå mot kurven selv, blir feilet og får ikke feil. Så feiler vi dem så de får to straffer og scorer på begge i siste sekund, forteller Ingvild Sanford.

Én av de andre coachene kommer bort til henne etter kampen og sier «Super game» og «no fouls» og rister på hodet.

- Men sånn er det nok, vi kan ikke regne med å få noe av dommerne i sluttsekundene i en bortekamp på dette nivået.

Solid skyting

Samtidig presset Ulriken til det aller siste et Honka-lag de har tapt klart for i tre kamper tidligere, to i Scania Cup fra flere år tilbake og 27-63 (!) i andre kamp i EGBL i oktober.

Celine Klett var toppscorer i kampen med 15 poeng, etter blant annet 3/7 på 3-poengere. Fatima Mohamad og Maria Thoresen Myklebust bidro også sterkt med 11 poeng hver og henholdsvis 10 og 8 returer. Karyn Sanford markerte seg med 7 poeng, 10 returer og 5 assists.

I bronsekampen hadde Celine Klett 30 poeng etter 6/9 både på 2- og 3-poengere, i tillegg til 6 returer (helt greit av en spiller på 166 cm!) og 2 steals.

Karyn Sanford hadde 20 poeng, Maria Thoresen Myklebust 13 (på 21 minutters spilletid) og Sunniva Sørbye 10, mens Fatima Mohamad dro ned 8 returer og Karyn Sanford 7.

Lagmessig imponerte Ulriken med 48% treff på alle skudd – og 53% på 3-poengere, 8 av 15 – samt 12 av 14 på straffer, 86%.

U19-NM neste

Nå er neste utfordring U19-NM hjemme i Haukelandshallen førstkommende helg, der Ulriken møter inntil fire år eldre motstandere. Og kan risikere å måtte slite med Maria Thoresen Myklebust og Synne Jacobsen, gjestespillere for Ulriken i EGBL og nøkkelspillere på Sandvika og Ytrebygdas 99/00-lag, selv om de også er født i 2003.

- Vi må bli ferdig med denne helgen nå, både i kropp og sjel. Så nå får jentene fri fra trening i morgen (mandag) for å restituere seg. Så blir det siste finpuss før U19-NM, sier Ingvild Sanford.

Ulriken Eagles er fjerdeseedet i mesterskapet bak Hop, Ullern og Sandvika, men helt klart en medaljekandidat.

- Spillerne våre er fire år yngre, men vi er jo ganske gode da! Så vi får se hva som er mulig å få til. Laget har jo mye internasjonal erfaring nå. Og spiller vi like godt og skyter vi som i dag, blir vi tøffe å stoppe, understreker Ulriken-coachen.