Skadeskutt Ulriken satser ungt

Ulrikens J03-trio som har fått plass i Kvinneliga-troppen denne sesongen, her under trening på Nasjonal Talentcamp på Kongsberg i august. Med ballen Sunniva Sørbye, i forsvar Karyn Sanford og til venstre i bildet Fatima Mohammad.

ARILD SANDVEN (tekst og foto)
13.09.2017
- Vi må tenke litt annerledes. Dette blir en mellomsesong for oss, sier DuRell Sanford.
Ulriken-jentene var tapende NM-finalister mot Ullern i 2015 og 2016, og hadde kurs for sin tredje strake finale da Emilie Grønås, kåret til Kvinneligaens MVP og på topp i både scoringer og assists, forsvant ut med en skulderskade en uke før sluttspillet.
Da ble det klart nederlag i semifinalen mot Asker (55-78), som Ulriken hadde slått med solide sifre i de tre foregående seriekampene – og nytt tap i bronsekampen mot Gimle (51-71).

Nå er situasjonen blitt enda mer fortvilende.

Grønås, som hadde 20 poeng og 7 assists i snitt forrige sesong, kan tidligst bli spilleklar til kampene etter jul. 25-åringens skulderskade er fortsatt ikke leget, og hun trenger tid til rehabilitering.
Og lagets andre, store profil Maren Hoff Austgulen (25), som ble tatt ut på sesongens All Star-lag sammen med Grønås, er ute hele sesongen etter at hun pådro seg korsbåndsskade under landslagssamling i mai.
I tillegg har Ingrid Sørtveit meldt overgang til Ullern, og dermed har Ulriken Eagles mistet alle sine tre toppscorere – som sto for til sammen 49 poeng per kamp (Austgulen 16 og Sørtveit 13).
Samtidig har ytterligere seks spillere reist fra byen eller trappet ned.

- Vi har mistet mange, og det er umulig for oss å erstatte to av ligaens beste spillere, Emilie som var MVP og Maren. Så det blir et annet lag denne sesongen. Hadde vi hatt alle tilgjengelige, ville vi kjempet helt i toppen. Nå må vi tenke litt annerledes. Det blir en mellomsesong for oss, sier Ulriken-trener DuRell Sanford.
- Vi har fortsatt noen erfarne spillere her, og forhåpentlig kan flere av de unge og nye ta steg, legger han til.

Blant de erfarne er Lise Breivik (24) og Anna Hammer (28) tilbake etter noen års basketpause, og det er spesielt velkomment etter frafallene og Grønås og Austgulens skader.

TEKSTEN FORTSETTER UNDER BILDET

Lise Breivik (24) og Vilde Tveito (22) er to av de erfarne spillerne i Ulrikens KL-lag i 2017/18.
FOTO: ULRIKEN EAGLES

Klare for Europaliga

Samtidig har Ulriken valgt å flytte opp tre av jentene fra klubbens særdeles lovende 2003-årgang: Karyn Sanford, Fatima Mohammad og Sunniva Sørbye.
Laget som trenes av Ingvild (tidligere Hjartåker) og DuRell Sanford har vunnet bronse i Scania Cup og er klare for 1. divisjon i Europaligaen EGBL til høsten – 15 seriekamper over tre langhelger i Riga, Tallinn og Minsk, mot lag fra seks nasjoner.
Ulriken-jentene sjarmerte og imponerte også publikum under U16-NM i mai, der de med to år yngre spillere vant med utklassingssifre frem til en helt jevn finale mot Ullern (61-68).

- Karyn var litt med på KL-treningene forrige sesong, Fatima og Sunniva har begynt nå. Men Kvinneligaen er ikke noen prioritet og skal ikke være hovedarena for 13-14-åringer. Vi skal passe på at det ikke blir for mye, men det er tøffe jenter og de er gode nok til å hjelpe oss, sier DuRell Sanford.

Anniken yngst – hittil

Anniken Eika Frey er foreløpig den yngste som har spilt i Kvinneligaen. Ullern-guarden var 14 og et halvt år da hun debuterte i oktober 2014.
Sunniva Sørbye fylte 14 år i juni, mens Karyn Sanford og Fatima Mohammad begge er født i desember og kan få sin debut som 13-åringer.

Men om de får spille så tidlig, eller hvor mye, er DuRell Sanford usikker på.
- Vi må se det an, de har en sesong med mange oppgaver. De skal spille EGBL og i tre serier – U15, U16 og U19. De er i KL-laget mest for å lære, presiserer han.

Kona Ingvild, som er lagkontakt, utdyper:
- Det er et problem i Ulriken at vi har hull i årgangene – vi har ingen i ‘98, mangler ‘00, har veldig få ‘01 og heller ikke mange ‘02. Det merker vi nå, for vi skulle veldig gjerne hatt to-tre spillere fra de årgangene opp i KL, forklarer hun.

Smittet lagvenninnene

Da Ulriken Eagles vant sitt forrige NM i 2012, var hun 39 år og spiller. Uten at det egentlig var planlagt at hun skulle spille finalen.
- Jeg var nødt til å spille fordi alle mine barn fikk vannkopper, på rekke og rad. Så var jeg på trening, og alle jentene på laget pleide å gi barna klemmer og holde dem i hånden. Barna var egentlig helt fine igjen etter sykdommen, men to av spillerne som klemte på dem og ikke hadde hatt vannkopper, ble smittet. Dermed måtte jeg inn på laget, forteller Ingvild lattermildt.
Hun var i sin tid var på U18-landslaget som vant gull i nordisk (1991) og i tillegg fikk med seg 25 landskamper.

I basket-familien Sanford er Karyn eldst av de fire barna, mens også søsknene på 10, 9 og 7 spiller basket. Selvfølgelig.

Og pappa DuRell har i tillegg til å være trener for Ulriken Eagles i KL også tatt på seg head coach-jobben i Frøyas BLNO-lag.
- Fire treninger i uka med hvert av lagene. Det er jo jobben min og ikke noe problem. Så langt, så bra, fastslår han.

ULRIKEN EAGLES
Trener: DuRell Sanford.
Spillere INN: Lise Breivik og Anna Hammer tilbake etter basketpause, Maria Hallingstad (Kirkevoll), Alexandra Berdal fra egen junioravdeling, Karyn Sanford, Fatima Mohammad og Sunniva Sørbye fra J03-laget.
Spillere UT: Ingrid Sørtveit (Ullern), Thale Messel (Danmark, studier og basket), Aurora Abrahamsen (studier, Kristiansand), Tonje Austgulen (trapper ned i 1. divisjon med Gimle), Kari Kyrkjebø (ikke bestemt ny klubb – Asker eller Ullern?), Lise Martine Karlstad og Ingvild Ludvigsen Handeland (gitt seg). Emilie Grønås og Maren Austgulen langtidsskadet.
Budsjett: Vil holde det internt.
Mål for sesongen: For tidlig å si, uerfarent lag som må spilles inn.