Senket Irland med 3-poengere

​Harald Eika Frey scoret 29 poeng mot Irland og ble en matchvinner med viktige scoringer i sluttminuttene i semifinalen. FOTO: FIBA.COM

ARILD SANDVEN
30.06.2018
Da irene nærmet seg faretruende, slo Norges skyttere til og sendte laget til finale.

Norge – Irland 83-73

De grønnkledde hadde spist opp nesten hele Norges pauseforsprang på 17 poeng (48-31) og var bare 3 bak (56-53) mot slutten av tredje periode, da Stian Mjøs frem to 3-poengere på rad og ga det norske laget et pusterom – og Harald Eika Frey la enda en 3-er i neste angrep: 65-55.

Og da det var blitt 72-69 fire minutter før slutt, la Frey en ny 3-er som var helt avgjørende for at Irland måtte jage bak og sende norske spillere til straffelinja i sluttminuttene.

Det hjalp ikke irene så mye:

Harald Eika Frey misset riktignok én av sine to, men Karamo Jawara la seks av seks og trygget norsk seier og finaleplass i Small Countries-EM med sifrene 83-73.

Harald Eika Frey endte på 29 poeng etter en stor kamp, Stian Mjøs hadde 14 og duoen Karamo Jawara og Bouna Black Ndiaye 11, mens Sjur Dyb Berg hentet ned 16 returer – hvorav 10 offensive.

- Sjur er et beist på returer, fastslo Mathias Eckhoff.

Mjøs mister finalen?

Men etter kampen hadde den norske gjengen likevel én stor bekymring: Stian Mjøs ble skadet i sluttminuttene og er høyst tvilsom deltaker i finalen mot Malta søndag.

- Stian spratt ballen, og en forsvarer tråkket på foten hans. Han fikk en slags vridning og det hørtes som det knakk noe. Vi får tatt bilde av det i kveld, men det ser lite lovende ut, erkjente Eckhoff.

Som i flere kamper tidligere i turneringen kom Norge sent i gang. Irland ledet 20-15 etter første periode, men norsk 33-11 i den andre ga 17 poengs ledelse ved halvtid. Løpet kjørt? Nei, Irland nektet å gi seg, og kom tilbake.

- De er atletiske og spiller litt rar basketball, et triangle offense og en sone-junkie-greie som skulle hindre oss i å få rytme. Så syns jeg ikke vi var «helt framme i skoa», vi visste at de ville bli «super-scrappy». De begynte å bli heite, og samtidig fikk vi Bouna i feilproblemer, og klarte ikke å opprettholde trykket. Men vi må være fornøyd med at vi vant, presiserte landslagssjefen.

Får åpne skudd - må treffe

Alle vet at Malta i finalen blir noe helt annet, med 229 (?) cm lange Samuel Deguara og unge Kurt Cassar (19) på 209 cm som alternerer i centerposisjonen, og med de to skuddsterke brødrene Aaron og Tevin Falzon.

- Det Malta er litt svake på, er pointguardene, som stort sett bare er opptatt av å sette opp spillet for de store gutta og brødrene. Men vi skal spille med ordentlig «trøkk» og få åpne skudd som det gjelder å sette. Det er dumt hvis Stian ikke kan være med, men vi har mange flere gode skyttere, understreker Mathias Eckhoff.

I semifinalen mot Irland spilte Stian Emil Berg 17 minutter og både Nikolas Skouen og Lars Espe i underkant av fem. Ingen av dem fikk skutt særlig mye, og alle scoret to poeng. Mot Malta kan de få viktige roller som skyttere i tillegg til Harald Eika Frey.