Satser videre på flere fronter

​Karyn Sanford og Jonas Kessler ble de to første vinnerne av Circle K-stipendet til "Årets spillertalent" i norsk basket, for 2017 og 2018. Nå er begge de to Ulriken-produktene i starten av en ny BLNO-sesong, Karyn for Ulriken Eagles og Jonas i sin første for Frøya.

ARILD SANDVEN (tekst og foto)
24.09.2019
BLNO, EGBL, U19-NM og landslag: Oppgavene er mange for Karyn Sanford og Jonas Kessler.

Duoen fra Ulriken er de to første vinnerne av Circle K-stipendet på 10 000 kroner til «Årets Spillertalent» i norsk basketball, for 2017 og 2018.

Snart er det tid for nominasjoner og kåring igjen:

Klubbenes frist er 1. desember og Circle K gir i samarbeid med Norges Basketballforbund ut stipendet til en spiller mellom 13 og 19 år som «skal ha utmerket seg som et ekstra stort basketballtalent, representere idrettens NBBFs gode verdier, vise en ekstraordinær treningsvilje, være en positiv miljøskaper i spillergruppen og ha ambisjoner innenfor basketball».

Karyn Sanford (15) og Jonas Kessler (17) har iallfall ikke ligget på latsiden eller skuslet bort talentet sitt. Begge har et særdeles hektisk basketår bak seg. Så hektisk at ingen av dem har rukket å bruke så mye av stipendet på 10 000 kroner.

- Jeg var på camp på Gran Canaria helgen før nordisk i år og brukte litt da, forteller Karyn, som var den første vinneren av spillertalentstipendet.

- Jeg har ikke brukt noen av pengene ennå og får spare det til senere camper og ymse. Jeg har brukt hele sommeren med U18-landslaget til nordisk og EM, forklarer Jonas.

 

Nøkkelspiller hos seriefavoritt

Begge er i gang med BLNO-sesongen, Karyn i sin andre fulle sesong med Ulriken Eagles og Jonas som ligadebutant med Frøya.

De har vidt forskjellig utgangspunkt. Karyn Sanford er ledende pointguard på UIrikens lag som er en av seriefavorittene og spilte 33 minutter i snitt per kamp forrige sesong. Hun var lagets toppscorer (14,4 poeng) og fikk prisen for flest assists i hele ligaen (4,5).

- Mange av lagene i ligaen er blitt veldig forandret, så vi vet ikke helt hva vi kan forvente. For oss i Ulriken er det en veldig god miks med tre eldre spillere med Maren (Austgulen), Stine (Austgulen) og Vilde (Tveito), pluss Kari (Kyrkjebø) som er tilbake fra Asker og vi som er unge og som kjenner hverandre godt. Det gjelder å finne en balanse sammen, men jeg syns vi spiller veldig bra sammen allerede, sier Karyn, som ikke fyller 16 år før 28. desember.

 

Rookie i Frøya

Jonas Kessler har akkurat spilt sine to første kamper for Frøya, med henholdsvis 21 og 10 minutter i de to første kampene, med 2 og 3 poeng.

- Det med spilletid tar jeg som det kommer. For min del har det ikke så mye å si om jeg spiller mye ikke. Det viktigste er at jeg får fem treninger i uken med laget, det er «fett» og gøy og jeg får spille mot folk som er bedre enn meg. Spilletid i kampene tar jeg bare som bonus, sier 17-åringen.

 

Går på basketlinja

Begge de to UIriken-produktene går på Metis videregående i Bergen sentrum, med Frøya-kaptein Arne Ingebrigtsen som en av basketlærerne.

- Vi har hatt flere store talenter på basketlinjen, men dette er to av de større, fastslår 29-åringen og nevner Sigurd Lorange, Lars Espe, Jørgen Odfjell, Morten Osland, Maren Mildestvedt, Sofie Paulsen og Tuva Andersen som noen av de kjente BLNO-profilene fra skolen.

Han er mektig imponert over de to talentstipendvinnerne.


Imponerende "skilled" og smart

- Karyn er jo helt «sinnssyk», jeg har fulgt henne og Fatima (Mohammad) og Synne (Jacobsen) som også er på Metis gjennom sommeren med landslaget, i fjor også med 02-landslaget. Det er ekstremt sjelden at jentespillere er SÅ gode, og imponerende ikke bare hvor hvilke ferdigheter de har, men også hvor smarte de er som basketspillere. Karyn har først og fremst forståelse, måten hun tenker og hvordan hun finner løsninger ute på banen – det kommer bare naturlig. Hun er «skilled», har veldig gode ferdigheter, måten hun beveger seg på banen og at hun kommer på Allstar og er MVP i internasjonale turneringer, det er helt vanvittig.

- Ulriken skal mye skryt for alt de har gjort med hensyn til talentutvikling. Og DuRell Sanford har jo coachet Jonas også, på aldersbestemte lag i Ulriken, minner Ingebrigtsen om.

Han er likevel klar på at Karyn Sanford har ting hun må trene på og utvikle seg på:

- Hun har mye å gå på med tanke på det fysiske og er ikke i nærheten av topp-potensialet sitt ennå, presiserer han.

 

- Som et dyr på banen

Arne Ingebrigtsen følger Jonas Kessler både på Metis og i Frøya.

- Jonas er veldig pliktoppfyllende, han er stadig i hallen på egen hånd, skyter og jobber med enkeltferdighetene sine. Han er rolig og avbalansert som type, men når han kommer ut på banen, er han som et dyr. Han er bygget som en mann sammenlignet med andre i hans alder, og utrolig sterk. Han kan gå begge veier, er en god 3-poengsskytter og har jo som mål å bli en guard.

- Han må bli enda bedre i guardferdighetene sine, bedre med høyrehånden og er litt stiv i bevegelsene. Han bærer rundt på nesten 100 kg med muskler og det er begrenset hor myk han kan bli, men han kan bli enda mer bevegelig med ball og få et raskere førstesteg, analyserer basketlæreren.

- I Frøya er det stor konkurransen om guard-spotene, men han kommer garantert til å bli viktig for oss, og i løpet av sesongen kan det også hende at han utkonkurrerer andre på minutter, sier Ingebrigtsen.

 

College i sikte

Begge de to Ulriken-talentene har et klart langtidsmål: Å spille collegebasket i USA, i NCAAs Division 1.

Men det er noen år fram i tid.

- Hvis muligheten kommer etter videregående skole, sier Jonas beskjedent.

- Et selvfølgelig mål, sier Karyn. – Men først vil jeg prøve å gjøre det bra i BLNO. Jeg vet at jeg må jobbe med fysikken, bli mer eksplosiv, forbedre spensten og bli raskere. Alt det og forsvarsspillet må jeg ha mer fokus på, fastslår hun.

- Jeg må jobbe med ballkontroll og bli raskere, erkjenner Jonas, som er blitt 1,98 og håper å vokse noen centimeter til.

 

Tre finaletriumfer, 4 x MVP

Karyn Sanford kommer fra en basketsesong med mye suksess. I løpet av fire uker i april og mai var hun med på å vinne Scania Cup i Södertälje for andre året på rad, Superfinalen i Europaligaen EGBL der Ulriken slo Litauens U15-landslag i finalen, sølv i U19-NM og overlegent gull i U16-NM på hjemmebane i Haukelandshallen.

Hun ble også kåret til Scania Queen for tredje gang på fire år, MVP i Superfinalen i EGBL, MVP i U16-NM og kom på Allstar-laget i U19-NM. Så fortsatte det med sølv for Norge i U16-nordisk der Karyn Sanford ble valgt ut som turneringens MVP og til slutt U16-jentenes historiske B-EM der laget spilte seg frem til semifinale etter å ha slått betydelige basketnasjoner som Israel, Slovakia og Ukraina. Det endte med knepne tap for mestrene Slovenia (60-67) i semifinalen og for Kroatia (45-49) i bronsekampen. Og igjen med Karyn Sanford i Allstar-laget.

 

Historisk gull og sølv for Ulriken

Under Scania Cup i Södertälje spilte også Jonas Kessler og 02-guttene fra Ulriken Eagles seg frem til finale, mot alle odds. Men der tapte de på bitrest mulig vis, 58-60 i siste sekund mot Vestri fra Island. Uansett var det første gang i turneringens 38-årige historie at en norsk klubb fikk to lag i finalene.

Guttas U18-landslag måtte nøye seg med 20.- plass i sitt B-EM i Oradea i Romania, men Jonas Kessler gjorde en solid turnering som «underårig» med 9,8 poeng og 5,8 returer per kamp.

Ulrikens 03-jenter skal ut i EGBL igjen denne sesongen, med 15 kamper mot lag fra ni forskjellige nasjoner.

 

PS. Kvinnenes BLNO starter med kampen Asker Aliens – Ullern i Leikvollhallen torsdag og fortsetter med Høybråten – Bærum og Bergen Elite – Tromsø Storm Ungdom lørdag. Ulriken Eagles er eneste lag som ikke skal i aksjon: Karyn Sanford & co. møter Asker Aliens lørdag 6. oktober i sin første kamp, i Frøya Arena. Jonas Kessler og Frøyas neste kamp er førstkommende lørdag hjemme mot Tromsø Storm.