Presset Slovakia i EM-åpningen

​Jonas Kessler var kampens toppscorer med 17 poeng og beste rebounder med 11 da Norge møtte Slovakia i EM-åpningen.

FOTO: FIBA.COM

ARILD SANDVEN
09.08.2018
U16-gutta utklasset Slovakia i tredjeperioden, men klarte ikke å fullføre i samme stil.

U16 menn Slovakia – Norge 72-58

Etter at slovakene hadde ledet med 8 poeng etter første periode (22-14) og med 22 på det meste (38-16), kom det norske laget råsterk tilbake i tredjeperioden som de «vant» 25-16.

Plutselig var Slovakia rystet og presset, og Norge var nede i 3 poeng (46-49) da Erik Gianni la to straffer med to minutter av perioden, og hadde kontakt på 48-52 med to straffekast fra Jonas Kessler i neste angrep.

Men begge gangene svarte slovakene med en 3-poenger, og utover i fjerdeperioden dro de fra til 14 poengs seier, 72-58.

- Kom ut av rytmen

- Slovakene gjorde mye forskjellig defensivt i første periode, og vi kom ut av rytmen og hev bort altfor mange baller. Jeg tror vi hadde 16 turnovers i første halvdel, og vi sleit veldig, erkjenner U16-coach Kjetil Andresen.

- Vi sleit med ballscreen-forsvaret vårt, og de fikk både åpne skudd og driver, med store spillere som rullet inn og fikk layup. Men vi regrupperte litt, roet ned og prøvde rett og slett å ta litt bedre vare på ballen. Vi ble mer tålmodige, ble bedre defensivt og kom inn i tingene igjen. Vi klarte å stoppe guardene deres ute på gulvet, og var mer aktive og fikk tatt vekk noen pasninger, forklarer han.

- Med flere steals greide vi å løpe inn noen poeng.

Men Norge orket ikke helt å holde samme intensitet ut kampen.

- Det var tungt for oss å hente inn den ledelsen, og da de fikk noen poeng på oss igjen, gikk lufta litt ut av laget. De justerte litt, klarte å finne ut av det og dro fra igjen, fastslår Andresen.

Kessler dominerte

Jonas Kessler fremsto som Norges ledende spiller, som toppscorer med 17 poeng og beste rebounder med 11.

- Jonas var et «monster» under kurvene, hjalp oss veldig og ryddet opp etter bomskuddene våre, sier Kjetil Andresen.

Erik Gianni var også aktiv, tok ballen til kurven og scoret 11 poeng. Men både han, pointguard-kollega Reidar Greve og resten av det norske laget slet med turnovers mot det aggressive slovakiske forsvaret.

Norge landet på 29 turnovers, og slet i tillegg med svak straffe- og 3-poengsskyting: 19/36 på straffer som betyr 52,8 prosent og totalt 17 bom, samt 1/11 på 3-poengere med ett treff fra Reidar Greve.

- Vi mister 8-10 poeng på straffeskytingen, og det er unødvendig, understreker Andresen.

Han kunne iallfall glede seg over at det norske laget vant returstatistikken, 46-39.

Makedonia ga Russland kamp

I de to andre kampene i gruppe B vant Belgia komfortabelt 78-50 over Danmark etter å ha ledet med 32 poeng i tredje periode, mens Makedonia ledet over Russland ved pause og tapte knepent til slutt, 69-75.

Det tyder på at Danmark er laget Norge må sikte seg inn på å slå i gruppespillet, og den kampen kommer allerede fredag.

Danskene slo Norge med 15 i nordisk i juni (73-58).

-De så ganske like ut mot Belgia i dag, og har noen nøkkelspillere vi må stoppe i Jonathan Klussmann og Mads Bro Hansen. De har mange andre gode guarder også, og et dypt lag, sier Kjetil Andresen.

Samtidig er Danmark et lag Norge med klaff – og spill som i tredjeperioden torsdag – skal ha muligheter til å slå.