Pangstart ga Sandvika-seier

​Makala Roper i en av sine mange poenggivende driver mot Bergen Elite. Her er det Ulrikke Hoff som må gi tapt. Til høyre i bildet er Sandvikas Cathinka Sandsdalen.

ARILD SANDVEN (tekst) og ERIK BERGLUND (foto)
03.11.2018
Med 26-11 etter 1. periode la Sandvika grunnlaget for den aller første BLNO-seieren.

Sandvika – Bergen Elite 71-57

Tromsø Storm Ungdom – Ullern 36-69

- Vi har hatt gode prestasjoner mot flere av lagene og tapt, men det tærer på litt å gå lenge uten å vinne. Så det har mye å si at jentene har knekket en kode og slipper det stresset, fastslo Sandvika-trener Ola Gravem Knutsen.

Seieren over Bergen Elite var lagets første i BLNO – og klubbens første på øverste nivå siden Hovedserielaget for kvinner sa takk for seg etter 1989/90-sesongen.

Sandvika har spilt jevnt med Høybråten (51-58), Gimle (55-68 etter å ha ledet i 4. periode) og Asker Aliens (60-63), men sto med fire strake tap før møtet med Bergen Elite i Bærum Idrettspark.

Der koblet hjemmelaget grepet allerede i førsteperioden.

Bergen Elite holdt følge til 10-7, men derfra og ut perioden storspilte Sandvika og med 3-poengere fra Severine Uggen og Makala Roper økte de hvitkledde til 26-11.

Hjeldes gjennombrudd

- Vi startet veldig dårlig mot Asker sist og var tent på å vise oss fra første minutt i dag. Det var gøy å få det til, konkluderte Tiril Hjelde, toppscorer med 27 poeng etter en kamp som nesten ble som et BLNO-gjennombrudd å regne. Den 18-årige forwarden har hatt henholdsvis 10, 8, 9 og 2 poeng i de fire første kampene, og har først og fremst markert seg som en fighter, rebounder og smart angriper. Nå var hun høyt og lavt, traff godt på skudd og utfordret og scoret på driver og straffer (4/4), og la også en 3-poenger.

- Tiril har helt klart tatt steg siden i fjor. Hun er en spiller man alltid kan stole på jobber knallhardt og kaster seg på gulvet, men det er veldig moro å se at hun lykkes så bra offensivt også, presiserte Ola Gravem Knutsen.

Ledet med 25

Sandvika fikk fart på ballen og underholdt med fine angrepskombinasjoner, inkludert flere mønsterscoringer med backdoor-pasninger og assists til spillere som var helt ledige under kurven.

Hjemmelaget var oppe i 25 poengs ledelse (58-33) mot slutten av tredje periode, men da begynte også Bergen Elite en opphenting som fikk laget helt ned til 9 (64-55) fire minutter før slutt, etter at Tuva Andersen hadde senket tre 3-poengere og gjestene plutselig fant flyten i angrep.

Men Sandvika nektet å la Bergen Elite komme helt inn i kampen igjen, og scoringer fra Maria Thoresen Myklebust og Cathinka Sandsdalen fikk roet hjemmepublikums nerver. Det endte med komfortable 71-57 etter at Tiril Hjelde hadde satt inn hjemmelagets siste scoring.

- Forferdelig

Gjestenes trener Geir Bangstad var naturlig nok særdeles misfornøyd med lagets prestasjon, spesielt tidlig i kampen. Etter flere gode kamper mot topplagene leverte Bergen Elite sesongverste.

- Det var bare forferdelig. Vi hadde ingen energi, glød eller gnist. Vi var helt flate, erkjente Bangstad.

Hvorfor det skjedde, hadde han ingen forklaring på.

- Nei, det går opp og ned, og noen ganger er man flate og tunge i beina. Vi skal ikke lete etter unnskyldninger, men føler sjøl at vi er mye bedre enn dette. Det påvirker oss at Sandvika treffer på alt i begynnelsen av kampen, men vi spiller i eliteserien og skal tåle det. Vi er på søken etter vår identitet og har fått ferten av den i de kampene vi har spilt, men ingenting av det vi har prøvd å skape sitter i denne kampen. Vi har voldsomme turnovers.

- Dette var ikke stang-ut, det var et skudd veldig langt utenfor, sa Geir Bangstad.

Bergen Elite får mulighet til å revansjere prestasjonen raskt: Allerede søndag er Asker Aliens motstandere i Leikvollhallen.

- Jeg er ganske sikker på at spillerne er revansjsugne, det bør de iallfall være, fastslo treneren.

Trio bak 60 poeng

Hos Sandvika styrte Makala Roper mye fra sin pointguard-posisjon, og imponerte med sin ballbehandling, driver, skudd og assists. USA-importen skaper trygghet i laget, og satte også 17 poeng.

Severine Uggen var på hugget fra start og endte på 16 poeng, og trioen Hjelde-Roper-Uggen sto til sammen for 60 av Sandvikas 71 poeng. Lagets yngste spiller Maria Thoresen Myklebust (15) kom sterkt mot slutten av kampen, og Cathinka Sandsdalen som er den klart eldste med sine 26 år bidro med stor innsats, viktige returer og scoringer.

- Cathinka er tøff og har energi og intensitet, hun legger igjen alt utpå banen. Hun og Tiril er samme type og er også veldig gode på komm unikasjon, skrøt coach Knutsen.

Poengscorere i Sandvika – Bergen Elite:

Sandvika: Tiril Hjelde 27, Makala Roper 17, Severine Uggen 16, Maria Thoresen Myklebust 6, Cathinka Sandsdalen 5.

Bergen Elite: Tuva Andersen 19, Sofie Paulsen 11, Emma Tallaksen 7, Kristin Skåtun Hannestad 6, Ulrikke Galtung Døsvig Hoff 5, Kaia Brendesæter 4, Susanne Paulsen 3, Ingrid Skåtun Hannestad 2.

Transportetappe for Ullern

Bunn mot topp gikk som det måtte gå: Tromsø Storm Ungdom kjempet godt mot Ullern, men måtte se seg slått 69-36.

Isabel Iversen ga Tromsø 3-0 med en 3-poenger, før Ullern overtok og økte til 49-17 etter halvspilt kamp. Med lagets profiler mye på benken i de to siste periodene ble det jevnere, og Tromsø fikk pyntet på nederlaget med en fin fjerdeperiode som hjemmelaget «vant» 14-8.

Tromsø må fortsatt klare seg uten sin skadde toppscorer Sofia Burkow, mens Ullern spilte uten Anniken Eika Frey.

Lagene møtes igjen i Tromsøhallen søndag.

Poengscorere i Tromsø – Ullern:

Tromsø Storm Ungdom: Emma Perry 8, Johanne Ellingsen 7, Emma Liva Vendelbo 6, Kjerstin Havnes 5, Isabel Anne Iversen 3, Ester Feidal 3, Ann Kristin Voldnes 2, Hannah Ørjansdatter Wasmuth 2.

Ullern: Jeanine Flaaten 17, Tori Solberg Halvorsen 10, Mia Henriksen 9, Marte Moe 8, Malin Schneidt 7, Josephine Allen 6, Vlera Kelmendi 6, Lina Stranger-Johannessen 2, Olivia Priestley 2, Selma Nybø Vangstein 2.