Norsk tap i EM-thriller

​Julie Skorpen i en sterk drive forbi Islands Thoranna Hodge-Carr, mens Marte Moe (nr 21) skaffer seg posisjon. Til venstre kampens store spiller, Birna Benonysdottir. FOTO: ARILD SANDVEN

ARILD SANDVEN
12.08.2017
U18-jentene ledet over Island med 12 poeng, men seieren glapp i siste minutt.

U18-EM Island – Norge 59-55
- Utrolig surt! Men det var en veldig god kamp av oss, det var veldig små marginer og det er viktig å huske hvor mye laget har hevet seg siden nordisk i juni, sa coach Axel Langaker.
Norge hadde en gyllen mulighet til å revansjere tapet for Island i nordisk mesterskap (48-65) og få spille 13.- plassen i B-EM, men søndag blir det i stedet kamp om 15.- plass mot Østerrike.
 
Med 1:15 igjen på tavla i National Indoor Arena utenfor Dublin satte Anniken Eika Frey en straffe til norsk ledelse 53-51.
Men inn i siste minutt og til 27 sekunder gjensto var lagene likt – 53-53.
Da scoret Ragnheidur Einarsdottir for Island (55-53), og så la islendingene iskaldt fire av fire straffer i kurven i sluttsekundene da Norge måtte feile for å stoppe klokka. Og da hjalp det ikke at Julie Skorpen også puttet sine to og sørget for 57-55 med 15 sekunder igjen, siden Elsa Albertsdottir gjorde det samme rett etterpå.
 
I en thriller av en basketballkamp var Norge slått etter å ha ledet med 11 poeng flere ganger i første periode, og med 12 på det meste (27-15 i andre periode).
Den store forskjellen mellom lagene var Birna Benonysdottir, som er 2000-årgang og U18-spiller også neste sesong. Islands 185 cm høye forward spilte samtlige 40 minutter, dominerte under begge kurver, scoret 19 poeng og hadde 13 returer.
Norges aggressive soneforsvar skapte trøbbel for islendingene, som bare traff på 6 av sine 35 3-poengsskudd – 17 prosent.
- Vi traff bra med taktikken vår defensivt – og før halvtidspausen også offensivt, fastslo Axel Langaker.
- Men vi klarer ikke hindre Island i å ta returer, og nummer 15 (Benonysdottir) er veldig god og en stor utfordring for oss. Vi er ikke tøffe nok med henne i sonen.
 
Anniken Eika Frey styrte Norge de to første periodene, da hun scoret 12 av sine 16 poeng og traff på alle sine tre 3-poengsforsøk.
Men før 3. periode gikk Island over til box-and-forsvar på Anniken.
- Det klarer vi ikke å løse som vi skal, erkjenner coach Axel.
 
Han tok selvkritikk på disponeringen av spillerne, spesielt at Hedwig Follestad Johansen ble sittende på benken da Island hentet inn det norske forspranget og kampen gikk inn i sin avgjørende fase. Asker-guarden var på hugget med 11 poeng (2/6 på 3-poengsskudd) og 5 returer i de to første periodene.
- I ettertid skulle jeg ønske jeg hadde disponert litt annerledes i fjerdeperioden. Hedwig var veldig positiv og burde ha fått spille mer, innrømmet treneren.
 
Anniken Eika Frey var norsk toppscorer med 16 poeng, og hadde i tillegg 6 returer og 4 steals.
Astrid Bjørn Dønnem fulgte opp sin gode kamp dagen før mot Slovakia, og bidro med 10 poeng og 10 returer.
Julie Skorpen bekreftet at hun er tilbake på sitt nordisk-nivå, og hadde 8 poeng, 4 assists og 10 returer.
 
Ukraina vant komfortabelt 59-51 over Østerrike, og dermed blir østerrikerne Norges motstandere i kampen om 15.- plassen.
Et østerriksk lag som slo Island 55-52 i gruppespillet.
- De jobber hardt, tar ballen mye til kurven og kompenserer for manglende ferdigheter med en masse aggressivtet og vilje, analyserer Axel Langaker.
- Nå er det bare for oss å ta ut det siste på mesterskapets siste dag.