Med basketball til Malawi

​Eira Marianne Stirling setter igang treningen.

Kristin Kvalvik
31.01.2019
I 10 måneder jobber Eira som basketballtrener i Malawi.

Basketballen har alltid vært en plass hvor Eira Marianne Stirling har følt seg hjemme. Hun har spilt basketball så lenge hun kan huske, henholdsvis hos Asker, Kristiansand Pirates og KSI. Helt til for 6-7 år siden da trenerinteressen tok over. Det var også trenerrollen som skulle ta henne til Malawi, hvor hun også får bruk for sin kompetanse innenfor styrearbeid og klubbutvikling. Nå jobber hun et år som idrettsfrivillig med basketball i Malawi. Som idrettsfrivillig bidrar hun med idrettsfaglig kompetanse på skoler, i idrettslag og lokalsamfunnet. Intensjonen er å gi barn og unge mulighet til å drive med og tilgang til fysisk aktivitet. Det vil si å blant annet holde gymtimer på skoler, og basketballtreninger i lokalsamfunnet. Hun holder også trenerkurs for at basketball skal kunne vokse selv når hun drar hjem. Igjen sitter hun med trenerkompetanse, idrettsglede og minner for livet.

Hvordan er det å trene basketball i Malawi?
Basketballen her er så lik, men samtidig ulik den norske. Idretten vokser raskt her i Malawi, da særlig i den midtre regionen. Her hvor jeg er, i sør, så er den fortsatt i en startfase. Her har vi to herredivisjoner og en kvinneliga. Vi har få under 18, men det kommer seg. Selve spillet her går mye hurtigere og er mer fysisk enn i Norge. De fleste starter med basket her etter å sett på NBA, og mangler basics. Detter er en av de tingene vi jobber med- gjennom å utdanne trenere.

Hva er det beste med å være baskettrener i Malawi?
Jeg får leve av yndlingsidretten min mens jeg får oppleve en ny kultur og besøke et nytt kontinent. Som i Norge er ildsjeler viktig. Ja, kanskje enda mere her, det er de som holder det hele i gang. Ildsjelene har med seg så mye idrettsglede, noe som gjør idretten her så høylytt og så energisk. Det er noe helt utrolig.  Den gleden du møter både inne i basketballen, men også spesielt når du driver idrett på skolen er helt unik. Hele kulturen er så glad, og jeg skjønner hvorfor Malawi kalles «the warm heart of Africa».

Stirling oppfordrer andre unge som vil utfordre seg selv og trenerevnene sine til å søke som idrettsfrivillig gjennom fredskorpset. «Du møter en helt ny kultur, får muligheten til å bo i en lokal familie og vokser utrolig mye som person og trener».

YSEP er et fullfinansiert utvekslingsprogram av NIF og en lokal samarbeidspartner, som også kan kombineres med studier. Mer informasjon kan du finne her, og søknadsskjema her. Søknadsfrist 01.04.19.