Må vinne for å unngå nedrykkskamp

​Tuva Andersen og de norske jentene slo Kosovo torsdag, men fikk seg "en på tygga" mot Østerrike i fredagens EM-kamp. Nå må Norge slå Albania lørdag for ikke å havne i nedrykkskamp - i så fall trolig i et nytt møte med Kosovo.

FOTO: FIBA.COM

ARILD SANDVEN
10.08.2018
U18-jentene havnet blant de nederste fire i B-EM, men skal kunne slå Albania lørdag.

U18 kvinner Norge – Østerrike 35-60

U16 menn Norge – Danmark 47-86

Begge de norske U-landslagene som var i aksjon fredag hadde et berettiget håp om seier og i det minste jevne kamper. I stedet ble det to klare nederlag:

U18-jentene måtte tåle 25-poengstap mot vertsnasjonen Østerrike i Fürstenfeld, mens U16-gutta som spiller B-EM i Sarajevo røk med 39 poeng mot det samme danske laget de matchet jevnt i nordisk og tapte med 15 for.

For guttene er det tidlig i turneringen, for jentene mer prekært:

Med tap for Albania lørdag (13.30) må Norge spille om 23.- plassen der laget som taper og blir nummer 24 og sist i B-EM rykker ned i C neste sesong.

Samtidig skal de norske jentene ha gode muligheter mot et albansk lag som fredag ble slått 89-50 av Island. Motstander i søndagens plasseringskamp blir enten Georgia eller igjen Kosovo.

Bulgaria slo Georgia 80-69 etter en jevn kamp fredag, mens Montenegro vant med utklassingssifrene 119-48 over Kosovo som Norge slo 78-68 torsdag.

- Albania har i likhet med Kosovo ikke noe høyt lag, men de er langt bedre. Jeg vil si de er på omtrent samme nivå som Østerrike, men at Østerrike så mye bedre ut mot oss enn Albania gjorde i sin kamp, understreker Axel Langaker.

- Østerrike vil mye mer enn oss

Mot vertsnasjonen Østerrike falt Norge tilbake til «gamle synder», og slet igjen med det offensive spillet i de to første periode da kampen ble tapt.

- Vi møter et lag som vil dette mye mer enn oss, men som egentlig ikke spiller så mye bedre. Men de kjemper hardt, er på alle løse baller og vinner alle viktige dueller, mens vi får til lite av det vi prøver på. Så mister jentene også gradvis selvtillit, og vi er tilbake der vi har vært, med dårlig lojalitet til det spillet vi er blitt enige om, og hvor for mange vil fikse ting på egen hånd som er vant til hjemmefra, sier Langaker.

- Vi er okay i forsvarsspillet vårt, men scorer for lite når vi ikke spiller kollektivt angrep, fastslår han.

Sofie Paulsen tok igjen tak for det norske laget, og fremhevet seg med 13 poeng, 4 steals, 3 returer og 2 assists.

Tiril Hjelde vokser også i landslagstrøya, og fredag ble det 5 poeng og 10 returer på Sandvika-guarden.

Norge vant returstatistikken 54-53, men hadde samtidig 30 turnovers og laget traff bare 1 av 20 på 3-poengere, den ene fra Tuva Andersen som hadde 1 av 4.

Dessverre må de norske jentene også i de to siste kampene greie seg uten Anniken Eika Frey.

- Anniken kan gå på foten nå, men ikke løpe, og vi tar ikke noen sjanser med henne, presiserer Axel Langaker.

- Aldri i flyten

U16-gutta var på etterskudd mot Danmark helt fra tidlig i kampen, med 8-15 etter første periode. Den andre perioden var lagets beste (20-26), men danskene dro fra hele veien og vant til slutt så grundig som 86-47.

- Vi kom aldri i offensiv flyt, og avslutningene våre ble enten pressa eller i urytme. Vi er litt preget av at vi ikke tør å avslutte og rett og slett ikke får gode nok skudd. Det var nesten som om spillerne var litt nervøse, sier U16-coach Kjetil Andresen.

Lagets Ulriken-duo hevet seg et hakk over de øvrige: Reidar Greve hadde 11 poeng og 5 steals, mens Jonas Kessler fikk en ny double-double med sine 10 poeng og 11 returer.

Kjetil Andresen advarte på forhånd mot danskenes Jonathan Klussmann og Mads Bro Hansen, uten at det hjalp så mye. Klussmann var kampens store spiller med 27 poeng og 10 returer, mens Hansen var nest-toppscorer med 14 poeng.

Norge tapte returstatistikken 40-51 og hadde så mye som 19 turnovers. 3-poengsskytingen var kanskje aller verst med 3 av 21 (! – 14,3%), men her var faktisk Danmark enda dårligere med 2 av 19.

De tre verste gjenstår

Basketball er ikke matematikk, men:

Norge tapte med 39 poeng for Danmark, som tapte med 28 for Belgia, som tapte med 12 for Makedonia som tapte med 6 for Russland…

Og Slovakia, som slo Norge 72-58 i åpningskampen i Sarajevo torsdag, ble fredag knust med sifrene 108-46 av Russland.

De norske gutta møter Belgia (18.45) lørdag, Russland mandag og Makedonia tirsdag, og resultatene tyder på at Norge har igjen de verste motstanderne.

- De tre lagene vi skal møte nå er i toppsjiktet, alle tre, fastslår Kjetil Andresen.

Men selv om laget hans nå har stø kurs for 17-24-sluttspillet og skal ha gode muligheter der,  er U16-treneren klar på at spillerne skal være skjerpet i de tre neste kampene.

- Det er viktig at vi fokuserer på én og én kamp, og vi skal ikke legge oss ned for noen, men spille det vi kan, presiserer han.