Jakter seire og tenker utvikling

​Reidar Greve og de norske U16-guttene får en ny mulighet mot Danmark i B-EM i Sarajevo. Under nordisk i Finland endte med dansk seier 73-58.

FOTO: ARILD SANDVEN

ARILD SANDVEN
08.08.2018
Norges U16-gutter åpner sitt EM mot Slovakia torsdag i Sarajevo.

- Vi var på Gardermoen 05.00, så alle er litt «trøtte i øya». Vi har spist litt, skal spise litt igjen, ha et møte og litt lagaktiviteter, oppsummerte U16-trener Kjetil Andresen da han og laget var på plass i Sarajevo onsdag kveld.

Torsdag morgen er det trening, deretter åpningskamp i B-EM mot Slovakia (14.15).

Fjorårets U16-lag tapte alle sine åtte kamper under EM i Sofia, havnet på 24.- og sisteplass og rykket egentlig ned i C-EM. Men siden ingen av lagene i C ønsket opprykk, fikk Norge bli i B.

A-nasjoner

Der får årets utgave med 2002-årgangen tøff motstand i gruppespillet:

Russland som rykket ned fra A-EM, er en stormakt også i ungdomsbasket – og Belgia også ofte på A-nivå. Slovakia som Norge møter i åpningskampen kommer med 2,07 m høye Matus Sedlak som spiller i Alba Berlin.

- Jeg har sett Belgia på video, og de ser sterke ut. Russland vet vi ikke så mye om, men de pleier jo å være i A. Slovakia og Makedonia kjenner vi ikke, mens vi spilte jevnt med Danmark i perioder i nordisk og vet det er et lag vi har mulighet til å slå, sier Kjetil Andresen.

I den grad høyde betyr noe, har Norge faktisk en centimeter i snitt på Belgia (1,92 mot 1,91), mens Russland med 1,97 har åtte spillere over 2 meter!

Tapte med 15 i nordisk

I nordisk endte det norske lagets åpningskamp mot Danmark med sifrene 58-73, etter at Norge tapte de fire periodene med henholdsvis 3, 8, 2 og 2 poeng.

- Vi skal evaluere det vi gjorde i nordisk, og sette fingeren på hva vi må gjøre for å konkurrere enda bedre mot Danmark. Samtidig er det åtte kamper i turneringa og viktig å holde fokus hele veien, presiserer U16-coachen.

Om laget unngår å spille i bunnsluttspillet om plassene 17 til 24 – noe som fordrer norsk fjerdeplass eller bedre i gruppa – vil det være en stor, positiv overraskelse.

Derimot skal Norge ha gode vinnersjanser mot flere av lagene fra de øvrige gruppene.

- Jeg forventer først og fremst at vi skal konkurrere i alle kampene våre. Selv mot topp motstand skal vi aldri legge oss ned. Så har vi jo alltid lyst til å prøve å kvalifisere oss til «midtgruppa» (9-16). Men om vi ikke klarer det, skal vi gjøre det best mulig der vi havner, fastslår Kjetil Andresen.

- Utvikling er også fokus her, understreker han.

Garras ute

Etter kampen mot Slovakia torsdag, møter de norske gutta Danmark fredag og Belgia lørdag, før det er hviledag i B-EM søndag. De to siste kampene i gruppespillet er mandag mot Russland og tirsdag mot Makedonia.

Dessverre må Norge klare seg uten Ionas Garras i EM. Bøler-guarden var lagkaptein i nordisk og en sentral spiller der, men er ute med en skulderskade. Inn er kommet Oscar Fabian Øygard, som var hjemmeværende reserve i nordisk.