Ingen bedre enn Inge

Inge-Aleksander Kristiansen med Fair Play-utmerkelsen han nettopp er blitt tildelt av FIBAs sjefskommissær Slobodan Orcevic.

ARILD SANDVEN (tekst) ASTRID HAGLAND GJERDE (foto)
11.07.2017
Nordisk-bronse, EM-opprykk og Fair Play-pris fra FIBA: For noen uker det ble for U18-trener Inge-Aleksander Kristiansen!

I løpet av 14 dager spilte U18-landslaget 10 kamper og vant åtte av dem – en statistikk ingen annen norsk landslagssjef i basket har vært i nærheten av.

- Ikke jeg heller, medgir suksesstreneren, som fyller 34 år tirsdag og fikk bursdagssang fra spillerne ved bagasjebåndene på Gardermoen litt etter 02.00 i natt.

Gullvinnerne fra C-EM kom tre timer forsinket hjem etter at et uvær over Wien mandag kveld førte til at flyplassen der ble stengt i noen timer, akkurat da Norges lag skulle mellomlande på vei fra Larnaka på Kypros.

- Jeg har vært med på å vinne flere landskamper de to siste ukene enn jeg har gjort totalt tidligere i alle årene siden 2004, det er jeg ganske sikker på, sier Inge-Aleksander, som har vært head coach for U16, U18 og U20 på jentesiden og tidligere assistent for U18 menn.

- Det er blitt mye juling, så det var selvfølgelig veldig ålreit å komme over på den andre siden og vinne kamper, presiserer treneren som ledet Centrum Tigers til et nytt NM-gull i vår, og som til daglig er sportssjef for basket på Wang Toppidrett.

"Eksemplarisk sportsånd"

Under seiersseremonien i Eleftheria Arena i Nikosia søndag kveld, da de tre medaljelagene Norge, Kypros og Malta sto linet opp, ble Inge-Aleksander Kristiansen kalt frem – og mottok en Fair Play-pris fra kommissær Slobodan Orcevic i det internasjonale basketballforbundet, FIBA.

Til laget eller til coachen?

- Til coach Kristiansen personlig, for hans eksemplariske sportsånd gjennom turneringen, forklarte Eva Stylianidou i Cyprus Basketball Federation, event manager for C-EM.

I løpet av nordisk mesterskap i Finland og EM på Kypros ble ikke den norske coachen tildelt en eneste teknisk feil for klaging eller protester.

- Jeg er veldig glad for den utmerkelsen, men den kunne like gjerne gått til hele laget. Spillerne har oppført seg forbilledlig og konsentrert seg om sitt eget spill og ikke dommeravgjørelser eller motstandernes reaksjoner, sier Inge-Aleksander.

Selvfølgelig er det lettere å vise godt humør og oppføre seg godt når man bare vinner.

- Men de var like eksemplariske da vi tapte de to jevne kampene mot Estland og Finland i nordisk, påpeker U18-treneren.

Manglet Sjølund

Han rykket opp fra assistent til hovedtrener for U18 menn før siste samlingshelg 23. til 25. juni, da det ble klart at Brent Hackman måtte melde forfall både til nordisk og EM.

- Det var ikke totalt uventet siden jeg visste at Brents samboer venter barn, men jeg trodde han antagelig skulle være med til nordisk. Vi har jobbet i et team hele veien, så sånn sett var det ikke så stor overgang. Men det var synd, jeg hadde sett frem til å jobbe med Brent igjen. Vi er veldig samkjørte på basketfilosofi og hadde snakket mye om hva vi skulle gjøre. Så det var bare å fortsette med det vi hadde begynt å jobbe med.

Rett før nordisk ble det også klart at lagets store spiller og suverene toppscorer fra U16-EM i 2015, Kristian Sjølund, ville miste de avgjørende kampene i C-EM på grunn av kollisjon med invitasjonscamp for kommende collegespillere i USA. Da valgte landslagsledelsen ikke å ta ham med til nordisk heller.

- Å ha Kristian på laget ville gitt oss en annen dimensjon. Vi hadde fått inn en høy, atletisk spiller som kunne hjulpet oss i forsvar og angrep, og vi ville blitt et vanskeligere lag å spille mot. Han er en spiller som kan skape sitt eget skudd og være litt "instant offense" når det kladder. På den annen side hadde han ikke vært med gruppa på noen samlinger, og vi ville brukt tid på å få ham inn i laget og spillesystemer, forklarer Inge-Aleksander Kristiansen.

- Hva er spesielt med dette U18-laget?

- Det er et landslag som oppfører seg som et lag. Der alle bryr seg om hverandre, henger med hverandre, støtter hverandre under kampene, heier i med- og motgang. I et sånt lag er spillere villig til å ofre mer og jobbe mer uselvisk for hverandre. Det er en hardtarbeidende og fin gruppe som er veldig lett å coache, når de "kjøper inn" ideen vår og gjør den til sin egen.

- Du har presisert at forsvaret skaper angrepet?

- Vi har mange flinke ballspillere i dette laget, men ingen superklare enere. Vi får selvtillit av å spille bra forsvar, og når vi gjør det, løsner det offensivt.

- Det er en sterk gruppe med gode holdninger. Mange i gruppa har trent mye over tid og har stor arbeidskapasitet. Mange kommer fra Wang, NTG eller lignende skoler og er vant til å trene to ganger om dagen og spille en mengde kamper. De er bedre trent enn tidligere landslag, og står kampene bedre ut. Det var ikke like tydelig i nordisk som nå i EM, der ingen av motstanderne klarte å følge oss i de to siste periodene.

- Du har også rullert mye på laget, og ingen har spilt mer enn 24-25 minutter?

- Det har vært viktig for oss for å holde tempo og intensiteten oppe. Men hver kamp er jo også en belastning psykisk. De har klart å nullstille og gå inn og gjøre arbeidsoppgavene sine, 10 ganger på 14 dager og der pausedagene stort sett bare har vært reisedager. Og selv om ingen av våre har spilt 35-40 minutter, er hodet ditt i kampen hele tiden. Det har heller ikke skjedd ofte at et norsk basketlag kommer ut av gruppespillet som favoritter, så det var også annerledes for gutta. De gjorde noen ukarakteristiske shaky ting i finalen, med Kypros som hjemmelag og en "gresk" stemning i hallen, men de taklet det også veldig bra etter hvert, og er veldig flinke til å konsentrere seg om seg sjøl, understreker Inge-Aleksander Kristiansen.