Ildsjeler: Pål Berg

Erika Lundin
03.07.2018
Region Øst hyller ildsjeler: Viktig med en rød tråd i EGET arbeid. Finn DIN stil

Vi laget en liten Artikkelserie i 2017 der fokus var å dele gode erfaringer. Regionen ønsket med dette å dele de positive tiltakene som skjer rundt om i klubbene i Region ØST. Vi må lære av hverandre og rose det som fungerer!

 

HER kan dere lese den siste artikkelen i serien. Linkene til alle Klubbintervjuer finner dere lengst ned i artikkelen. Les om Klubbintervjuene HER


Denne sommeren tar vi sikte på å rose enkelt personer i Region ØST som gjort en frivillig innsats i vår elskede idrett: Basketball! Denne artikkelserien kaller vi Ildsjeler, ildsjeler som vi alle kan lytte til og lære av. De har forskjellige bakgrunn: trenere, dommere, klubbleder, spiller. Noen er fortsatt ung i alder mens andre har en massiv BasketCV som vi «dødelige» bare kan drømme om. Alle har de til felles at de brenner for basketball og ønsker å bidra. Først ut er: 

 

Pål Berg (EB-85, Bærum Basket)

Pål Berg er kanskje mannen med den mest solide og komplette BasketCVn i Norge. Han har prøvd det meste; fra forbundsstyret, til dommerkommiten, landslagstrener, klubbtrener, dommer, spiller, skribent etc. Pål Berg ble tildelt Hederstegnet i 2011 med all respekt. Dette er en mann med mange meninger innenfor det meste som rør basketball på god og vondt, samt en basketerfaring som vi alle kan lære noe av.  


Jeg har fått med meg at når det gjelder Bærum Open så er Eva Salvesen og Pål Berg et uslåelig par! Det er i imponerende å se et engasjement gjennom så mange år for basket og på så mange hold. Jeg nevner coach, trener, inspirator, skribent og mye mer. Også av din familie, Torill som har hjulpet til med skjemaføring og Stian Emil som har vært med å rydde etter kamp.  

- Anita Holan Styreleder Bærum Basket

 

Hvem er Pål Berg? (Hentet fra Jubileumsboken Høyt og lavt i 50år)

Startet etter eget utsagn basket-karrièren som benkevarmer for Bærum BBKs herrelag på 1970-tallet. Dømte i flere år i nasjonale serier, og var blant de første medlemmene i dommernes interesseorganisasjon NBU i 1975. Hadde i fire år redaktøransvaret i forbundets meldingsblad «Basket», og satt i forbundsstyret som viseformann i 1976, 79, 80 og 82. Var også medlem av Dommerkomiteen i NBBF i én periode.

Han har likevel satt dypest spor i norsk basket som trener for en mengde klubb- og landslag: Bærum BBK senior kvinner 1977–1981 (med 3 NM), landslag senior kvinner 1980-81, Bærum BBK senior menn 1982-85, EB85 gutter og senior menn 1985, landslag senior menn 1997-99, EB85 gutter 2000-09, 3B junior menn og 3B BLNO 2000-09, Bærum Basket junior menn og BLNO 2010–12 og EB85 gutter født 2002 siden 2014.

Dessuten trener for flere årganger landslag menn U16, U18 og U20 – senest U18 med 10. plass i EM 2014. Har i en årrekke markert seg med friske meninger om alt fra slipstvang i BLNO til dommernes prestasjoner og drift av landslagene.

Tildelt hederstegnet i 2011


 

Pål er en klok, vis og omtenksom person med veldig mye kunnskap og erfaring. Han setter alltid alle andre før seg selv og er opptatt av at alle andre skal ha det bra før han tenker på seg selv. Han er en veldig snill mann som alltid har et smil og en klem på lager for den som måtte trenge det. – Johannes Dolven

Pål er en veldig dedikert og engsjert person. Det er ingenting tilgjort ved innsatsen hans i norsk basket. Han er oppriktig engasjert i de lagene han trener og det vises tydelig i det han gjør. – Jørgen Henriksen

 

Basketballfilosofi à la Pål Berg

En basketball-/idrettskarriere varer bare noen år, resten av livet er lenger.  Altså: For meg er det like viktig å bygge mennesker som spillere. Det er fint hvis vi vinner kamper, turneringer og mesterskap, men faktisk er det enda viktigere hva slags mennesker dette blir.

Jeg forsøker å jobbe på flere plan: Vi ønsker å bli et godt basketballag og vi ønsker å bli et enda bedre kollektiv. Jeg er opptatt av å bygge solide enheter, og jeg gjør det jeg kan for at mine spillere skal være trygge på seg selv og andre. Vi jobber mye utenfor komfortsonen med ting som ikke har noe som helst med basketball å gjøre. EBs 02-gutter har vært gjennom mye rart: Fra magedans med islandsk instruktør, via samba, breakdance, TaeKwondo, lip sync, kjelkejøring, diktlesing osv., osv. You name it!

Om det gir resultater? Det får andre bedømme, men jeg merker at det skal mye til for å bringe dem ut av fatning nå. En gjeng usikre barn på vei inn i tenårene er forandret til en gjeng som kort og godt er trygge på seg selv og trives godt med hverandre.

 

Skills vs plays?

Hva vi jobber med på treninger? Jeg har hatt totalt 7 generasjoner tenåringer som jeg har fulgt fra 12/13 år til de er ferdige som seniorer: 70, 76, 81, 86, 91, 96 og nå 02.

Jeg har gjort mange feil. Blant annet har jeg delvis vært altfor opptatt av å få systemer og plays til å funke, bare for å måtte innrømme at det skorter på individuelle ferdigheter. Med dette laget har jeg helt bevisst forsøkt å skjære klar av plays - inntil i år. Vi jobber med skills, helt enkle ting. Mange repetisjoner. Mye pirking på detaljer. Jeg ser altfor mange trenere som er flinke med driller, men som helt unnlater å korrigere, veilede og pirke. Det hjelper ikke at drillene surrer og går hvis det meste som skjer er feil. Jeg vil at mine spillere skal lære seg å handle på instinkt, de skal forstå basketball fra bånn før noen tvinger dem inn i x'er og o'er. Mye kan løses med et kyss: «Keep It Simple Stupid»! 

Jeg vil ha med meg flest mulig, lengst mulig. Vi har definert prosjekt «02 2020» for å vise at vi vil være best i 2020. Men vi må ville det samme og ofre det samme for at det skal funke. Derfor snakker vi om «Alle. Sammen. Uansett». Foreløpig funker det helt strålende.

 

Hva er du mest stolt av gjennom din karriere?

Det var spesielt å ta sølv i junior-nordisk med 64-årgangen, men det er jo nesten forhistorisk. Junior-NM-gull i Bergen etter å ha ligget under med over 20 for Ammerud ved pause var stort. Det var stort da Daniel ble MVP i junior-NM, og det var helt spesielt å ta gull med Bærum Basket i 2011 – med to sønner + resten av 86-/87-gutta på laget og en fantastisk fin amerikaner (Donald Oatis). 

I dag er jeg mindre opptatt av mesterskap, pokaler og medaljer. Men jeg er veldig stolt når noen viser sider av seg selv jeg ikke har sett tidligere: Et øyeblikks omtenksomhet fra spiller til spiller rører ved noe i meg. Når noen får til noe på banen som vi har jobbet med på treninger, blir jeg drit stolt. Sånne ting.

 

Hva er dine tips til kommende generasjon med trenere?

Tja, det rare er at da jeg var yngre, mente jeg at jeg kunne alt. At jeg visste best.  Nå er jeg veldig usikker og søkende. Jeg tror virkelig ikke jeg kan alt, men jeg har en idé om hvor jeg vil og hvordan jeg vil nå målet.  Et råd må være å lytte, observere, spørre – for så å tenke sjæl! Ikke la deg lokke til å forsøke «systemer» med unge spillere. Mange snakker om «den røde tråden» i norsk basketball. Den er fin, men enda viktigere er å ha en rød tråd i eget arbeid. Finn din stil, og stå ved den.  Det har forundret meg å høre fra norske spillere i USA der coacher kan finne på å snu opp-ned på alt fordi de har tapt én kamp.

 

Hvilket er ditt beste basketminne?

NM i 2011 – OG at jeg føler meg sikker på at en håndfull enkeltspillere har fått et helt annet liv på grunn av det de opplevde på og utenfor basketballbanen.

 

Hva er du mest stolt av?

– At jeg skapte 3B BASKET i sin tid. Samarbeid på tvers av klubber var i realiteten noe helt nytt.

– At jeg var opphavet til Bærum Basket etter modell av 3B BASKET.

– Jeg er stolt av at jeg fortsatt er gift. Det er nok ikke først og fremst min fortjeneste.

– og jeg er stolt av DST som var min idé og min greie. 


Synes det er litt synd at DST har fjernet seg fra det som var grunnidéen. Da jeg leverte ideen til NBBF skrev jeg blant annet:

Alt som kan krype og gå av lisensierte og potensielle trenere skal samles for kunnskapsutveksling. Dette skal være et slags koldtbord av foredrag. Det skal inviteres til foredrag/kurs-seanser på alle nivåer, og det skal presenteres i relativt korte, fortettede og innholdsrike økter – gjerne parallell-sessions som repeterer seg selv flere ganger. 

Det første året var det nettopp slik: Masse forskjellige foredrag, mange korte - andre grundigere. Vi hadde foredragsholdere som ikke var fra basketballmiljøet, men som inspirerte med sine perspektiver. Nå er vi tilbake der foredragene er relativt lange og drøye, sånne ting som mange detter av.  Er litt lei av faglig blytunge sessions med masse faguttrykk.

 

Pål Berg sine råd til styremedlemmer og ildsjeler rundt om i landet

– Gi spillere, trenere og klubbmedlemmer noe å være stolt av.

Ikke nødvendigvis bare resultater, men en FB-side, en informasjonsmail hver måned, kult klubbutstyr. Proft sekretariat osv.  La klubben skinne!

 

Til dommere:

– Snakk med og til spillere.

– Det er ikke flaut å smile.

 

Hva er dine tanker kring Region Øst sitt arbeid? Hva er vi gode på og hva kan forbedres?

Ferskest i minnet: Regionssluttspillet for Øst/Vest-seriene var bra greier!  En del stivbeint paragrafrytteri er ikke fullt så kult.

Forøvrig synes jeg nok dommersituasjonen ofte er betenkelig.  Når jeg setter opp dommere i Bærum Open er det en kjøreregel at ingen får lov å dømme mer enn 4-5 kamper @på 2x10 minutter i strekk.  I seriespillet opplever jeg dommere som går 4-5 kamper på rad over full tid. Håpløst!

 

Hva er ditt mål akkurat nå?

Å gjøre en best mulig jobb med 02-gruppen. Målet mitt er å sørge for at de får maks ut av det de gjør, og at det for noen handler om college i USA.  Så vil jeg i så fall følge dem hele veien til det første året -og besøke dem i årene som kommer. De aller hyggeligste turene til USA har vært når jeg har besøkt Johannes Dolven, Anders Nymo, Emma Hergot, Mikkel Kolstad og mine egne sønner.  Svært tilfredsstillende å få være med og sette et slags punktum.

 

Johannes Dolven og Jørgen Henriksen om Pål Berg

Hva er det beste med Pål?

Det beste med Pål må være engasjementet han har for det han driver med. Det er aldri noe som blir gjort halvveis når Pål er ansvarlig. Han har alltid et prosjekt på gang og er veldig flink til å videreformidle sin kunnskap og klokhet til de unge og lovende. Som sagt har Pål hatt mange prosjekter, og jeg har mange gode minner med han. 

Det beste minnet jeg har må være U-16 NM i Bergen med EB-85, da vi kom på 2.plass mot Sandvika. Det var første ordentlig turnering vi var med på og det var da jeg først fikk se hvordan han var som trener. Har også et veldig godt minne fra Scania cup med Bærum da vi skulle takke vår sponsor, KIA. Ideen var at vi skulle få hele laget inn i en Kia, for å vise hvor god plass det er i bilen. Dette var selvsagt Pål sin ide og han var regissør.– Johannes Dolven

Her kan du se videon gutta laget sammen med Pål! 

Linke! 


Det beste med Pål må være humoren hans. Det gikk ikke en trening hvor det ikke kom en eller annen kommentar eller et nytt kallenavn til en av spillerne som fikk alle til å bryte ut i latter. Han kan være litt rappkjefta, men de som kjenner han vet at det aldri er vondt ment. – Jørgen Henriksen

 

Hva har Pål betydd for deg?

Pål har betydd veldig mye for meg. Pål tok over som EB-85 trener da jeg var rundt 15 år gammel og jeg husker at jeg og lagkameratene mine alle gledet oss fært til å få Pål som trener. Endelig skulle det satses. Det som har gjort størst inntrykk på meg med Pål som trener er hans dedikasjon til basketball, hvordan han genuint brydde seg om alle på laget og hvordan han fant en rolle til enhver spiller de kunne fylle. Innsatsen og alle timene Pål la inn for satsningen vår er jeg veldig takknemlig for.  – Jørgen Henriksen

 

Pål har betydd ekstremt mye for meg som spiller og person. Det er mange som har vært med på å påvirke meg som spiller og person opp igjennom årene, men Pål har gjort et veldig stort inntrykk på meg. Jeg valgte å bytte klubb til EB som junior etter alt det positive jeg hadde hørt om Pål som trener. Han har hjulpet meg veldig i min basket karriere, men han har også vært med å forme meg til den personen jeg er i dag. Han er flink til å vise vei til hvordan man skal være et bra menneske samtidig som en god basketspiller. Han har alltid vært åpen for å snakke om alt jeg måtte lure på, og han hadde alltid noe klokt å si. 

– Johannes Dolven

 

Hva kan vi lære av Pål Berg?

Vi kan alle lære av den innsatsen Pål legger ned i lag og spillere han egentlig ikke har noe forutsetning for å bry seg om. Hvordan han klarer å skape en sammensveiset gjeng både på og utenfor banen hvor alle føler seg inkludert. En ting han gjør ekstremt bra er at han ser alle spillerne på laget. Naturligvis er ikke alle på samme nivå, men han finner alltid noen kvaliteter hos hver enkelt som er til nytte for laget. Jeg mener at alle juniortrenere bør lære av Pål og hvordan han legger opp satsningene sine. – Jørgen Henriksen

 

Det er mange kvaliteter Pål har som andre bør lære av. Han er tålmodig med unge spillere og bringer fram det beste i spillerne sine ved å gi de mye selvtillit. Jeg husker godt garderobene før kamper hvor Pål ga individuelle kommentarer til hver og en på hvordan de kunne bidra til å vinne kampen. Dette var alltid veldig oppløftende og man ble fort klar over hva man var god på. – Johannes Dolven

 

Hva har Pål betydd for Bærum, EB-85 og basket Norge? 

Pål har betydd ekstremt mye for Bærum og EB-85. Pål hadde en sentral rolle i dannelsen av Bærum basket-prosjektet, som er i dag svært viktig for basketmiljøet i Bærum, som igjen er viktig for basket-Norge. Han er også en av veteranene i Norsk basket som har brukt hele sitt voksne liv på sporten. Det har veldig mange basketballspillere all grunn til å være glad for. 

Det jeg tror driver Pål videre er gleden av å skape en gruppe som trives sammen og som jobber mot et felles mål. Det å ha en visjon for et lag og jobbe systematisk over flere år for å oppnå den visjonen, tror jeg er noe av det han verdsetter mest ved det å være trener. – Jørgen Henriksen

 

Jeg tror Pål er drevet av å utvikle unge spillere og unge personer til bedre spillere og mennesker. Jeg tror han får mye energi av de unge. Han har alltid nevnt hvor morsomt han syns det er å jobbe med junior lag og hvor gøy det var å vinne junior NM med tidligere årganger. En av de beste norsk basket har, og fortjener all skryt han kan få! – Johannes Dolven