Ildsjeler: Kyrre Riis

Erika Lundin
09.07.2018
Det første jeg tenker er at Kyrre er en ildsjel som er lidenskapelig opptatt av KIL Basket - J.Matre

Vi laget en liten Artikkelserie i 2017 der fokus var å dele gode erfaringer. Regionen ønsket med dette å dele de positive tiltakene som skjer rundt om i klubbene i Region ØST. Vi må lære av hverandre og rose det som fungerer! 

HER kan dere lese den siste artikkelen i serien. Linkene til alle Klubbintervjuer finner dere lengst ned i artikkelen. Les om Klubbintervjuene HER

 

Denne sommeren tar vi sikte på å rose enkelt personer i Region ØST som gjort en frivillig innsats i vår elskede idrett: Basketball!

Denne artikkelserien kaller vi Ildsjeler, ildsjeler som vi alle kan lytte til og lære av. De har forskjellige bakgrunn: trenere, dommere, klubbleder, spiller. Noen er fortsatt ung i alder mens andre har en massiv BasketCV som vi «dødelige» bare kan drømme om. Alle har de til felles at de brenner for basketball og ønsker å bidra.

Lengst ned i artikkelen finner du linker til alle Ildsjel-Intervjuer. Nå er vi kommer til Ildsjelen:

 

Kyrre Riis (Kolbotn Basket)

Kyrre Riis har ledet basketballgruppa i Kolbotn Basket i 24 år. Han er engasjert og brenner for likestilling og at de unge skal ha et tilbud i lokalmiljøet. Kyrre har vært bidragsyter til at FIBA endret reglene kring bruk av hijab i kamp. 


Kyrre Riis er blitt tildelt Æresmedlemskap i Kolbotn IL. GRATULERER!

Han mottok et spesielt gull jakkemerke og et stort innrammet diplom med tekst:

«ÆRESMEDLEM for på en usedvanlig dyktig måte å ha fremmet idrettens sak»


Hva betyr det for deg å få en slik pris og annerkjennelse?

En hyggelig annerkjennelse fra basketgruppas venner og ledelsen i idrettslaget. Den høyeste annerkjennelse som kan oppnås i vårt lokale Idrettslag. Æresmedlemskap i Kolbotn IL «henger ganske høyt» og er tildelt for eksempel medstifter av idrettslaget og polarfarer Roald Amundsen, fotball OL mester og kjendis Solveig Guldbrandsen, Olympisk mester i bryting Jon Rønningen.

 

Jannik Matre om Kyrre Riis 

Kyrre er lidenskapelig opptatt av Kolbotn IL og i særdeleshet Basketball-gruppa. 

Han er opptatt av at jenter fra andre kulturer integreres og deltar på basketball. Han har i flere år søkt og fått midler til integrering fra AIK. Han fikk endret lovverket i basketballforbundet slik at det nå er tillatt å spille med hijab og langermet trøye/lang bukse.

Han jobber for at unge basketballspillere skal ta trenerkurs, dommerkurs og lederkurs.

 

Hva er det beste med Kyrre?

Lidenskapen for Kolbotn IL Baksteball.

Han ivrer etter at de unge som har tatt trenerkurs og dommerkurs skal utvikle seg som trenere og dommere.

Han finner alltid plass til de unge slik at de får trene yngre lag og dømme på kamper.

Han "ser" alle i klubben, både spillere og voksne.

 

Hva betyr Kyrre for klubben?

Kyrre har stått på og jobbet slik at gruppelederne fra alle 13-14 idrettsgruppene får sitte i KIL's hovedstyre og ikke bare lederne fra de store idrettene som fotball, håndball, svømming, turn. Han låser opp og igjen hallene. Han rydder og tømmer søppel. Passer på kommunen, at banene er i orden og etter forskriftene. – Jannik Matre Kolbotn IL Basket

 

Hva tror du driver Kyrre til å fortsette å jobbe med basket på frivillig basis

Gleden av å se at barn og unge har noe å drive.


 Intervju med Kyrre Riis fortsetter...

Hvor lenge har du vært styreleder i Kolbotn?

Jeg har aldri vært styreleder i Kolbotn Il, men gruppeleder i basketballgruppa. Jeg har vært styremedlem i 12 år i Kolbotn IL hovedstyre.

Basketballspiller Jon Erik Ofstad (57) opprinnelig fra Bergen, - har vært styreleder i Kolbotn IL de siste fire år og gikk nå av som styreleder med «glimt i øyet» om at han nå satser på veteranbasketball.  

 

Hvorfor ble du leder av basketballgruppa?

Siden ingen andre ville lede basketballgruppa, ble jeg som pappa til en 15 års basketballgutt forespurt av Kolbotn IL i 1994. Alternativet var å nedlegge basketgruppa, siden ingen voksne ville drive basketgruppa videre da økonomi og alle ressurser var totalt «nullstilt».

 

Hva er du mest stolt av gjennom din tid i Kolbotn IL Basket?

Jeg stolt av Kolbotns basketballgruppes aktive inkludering av barn og unge i samarbeide med Akershus idrettskrets over mange, mange år.

For å få til full inkludering muslimske jenter er jeg meget stolt av at Norges basketballforbund ved Presidenten våren 2017 i Hong Kong fikk gjennomført endringer i FIBA regler for spilleres drakter med hodeplagg (hijab) og heldekkende strechtøy under spilledrakt.

 

Har du noen gode råd til fremtidige styremedlemmer og styreledere?

For klubber med små ressurser og få kvalifiserte trenere: Tenk langsiktig. Sats på utvikling av ungdom til trenere og dommere. Gi ungdom som tar trenerutdanning og bidrar i klubben litt betaling som kompensasjon for jobben de gjør.

Sats på langsiktig klubbutvikling, kjør oppfølgingsprosesser minst hvert annet år for å få flere i klubben til å ta aktivt eierskap til oppgavene. Ingen er glad i å gjøre mye frivillig av det de selv ikke har vært med på å bestemme.

 

Du har sett en del i Regionen og vært med på mye forandringer

Hva er dine ønsker for fremtiden?

Att det prioriteres bevisst over hele regionen (og hele landet)

 • Planlegging av nye basketballanlegg i nært samarbeide med Idrettsråd, skoler og kommuner
 • At det følges opp periodisk vedlikehold og daglig drift av eksisterende basketballanlegg slik at de ikke forfaller.

  Har du noen videre mål og planer for din tid som leder av basketballgruppa?

  Som gruppeleder utenfor idrettslagets styre, i en liten gruppe på ca. 220 medlemmer som utgjør ca. 5 % av idrettslaget, må jeg fokusere på kampen om tilgjengelig trenings- og arrangementstid.

  Basketgruppa må stille opp og følge opp der hvor vi kan: i kommunale prosesser, i klubbens utvalg og i idrettsråd, samt ikke minst i oppfølging av kommunale planleggings- , drift- og vedlikeholdsprosesser for skole- og idrettsanlegg.

   

  Det ingen overdrivelse å si at uten Kyrre hadde ikke vi hatt noen klubb – Jannik Matre Kolbotn IL Basket

   

Les om flere Ildsjeler her:

Pål Berg (EB-85, Bærum)