Ildsjel: Jan Millaa

Erika Lundin
05.10.2018
- Jan er et arbeidsjern som brenner for klubben og sporten..en nøkkelperson vi håper få beholde lenge

Jan har vært en aktiv bidragsyter i Skien i over 5 år. Jan og Skien har arbeidet hardt på flere områder for å bygge opp Basketballmiljøet i Skien. Spillere fra Skien deltar i Spillerutviklingsprogrammet, trenerkurser, dommerkurser og Skien har arrangert Easy Basket flere år på rad. Skien Basketballklubb rekrutterer nye medlemmer og vokser i antall hvert år. I høst startet de med Basketlinje på Toppidrettsgymnas i Telemark.


- Jan er en veldig hyggelig person. Han er veldig engasjert i basketmiljøet, han er en utrolig leder, baskettrener og selv spiller 3x3 liga og 2division serie med Ghosts herrelag. Jeg har bare positive ord om Jan. Jeg har ikke truffet en nordmann som er så gla i denne idretten, basketball som Jan er.  Rokas Rasikas, Skien Ghosts

- Jan er et arbeidsjern som brenner for klubben og sporten. Han er opptatt av at flest mulig skal få prøvd idretten og at de skal trives. Han er et ja-menneske. Hadde ikke han kommet inn for 5-6 år siden ville det ikke vært den aktivitet som er nå. Derfor ble han også tildelt æresprisen på vår 40-årsjubileumsfest. Hans sosiale engasjement har gjort at flere spillere har fått tilskudd økonomisk til treningsavgiften og utstyr. I tillegg til å lede klubben har han trent flere lag samtidig. Han er en nøkkelperson og vi håper å ha han lenge med videre.  Espen Nilsen, Skien Ghosts


Nyhet om at Skien rekrutterer, fra 2016

Nyhet om at Skien har doblet antall spillere på to år og om Toppidrettsgymnas, fra 2018

 

Intervju med Jan Tancred Millaa

Hvordan begynte eventyret? Hvorfor ble det basketball og Skien?

Basketball startet for meg på 1990 tallet da jeg vokste opp med å se Michael Jordan på TV og ble veldig fascinert. Basketball ble omtalt som 90-årenes idrett og ble veldig populært på 90'tallet. I 1992 startet jeg som 12 åring i Asker basketball klubb. Spilte her i mange år. Senere i livet studerte jeg i Telemark og bosatte meg i Skien. Etter noen år oppdaget jeg Skien basketballklubb (Skien Ghosts) og startet å trene med herrelaget. Neste år fikk jeg med sønnen min på 10 års laget. Året etter tok jeg trenerkurs og ble trener for Easybasket med sønnen min. Har fulgt laget i 5 år, de er G15 nå. Senere tok jeg også over ledervervet i klubben. Året etter startet min datter på basket også. Så jeg ble trener for jentelaget også.

 

Kan du fortelle litt om aktiviteten i Skien og deres medlemmer?

Skien basketballklubb har hatt en enorm utvikling siste 5 årene. Vi har gått fra 60 medlemmer 2013, til 217 medlemmer i dag. Fra 3 serielag og 40 aktive spillere i 2013, til 8 serielag og 115 aktive spillere i dag! Vi har holdt flere Easybasket turneringer og jobbet med å samarbeide med naboklubber som Larvik og TNT Towers. Vi har holdt trenerkurs, dommerkurs og 3mot3 kurs i egen klubb. Vi har også sendt spillere og trenere ut på trenerkurs i region øst. I forrige sesong hadde vi 3 u16 landslagsspillere som har inspirert mange unge spillere til å jobbe enda hardere og i dag trener de fleste på fredager også. Vi har også bygd opp et godt treningsmiljø med mange ivrige spillere. 6 spillere fra G15 og G14 deltar i år på SPU i region øst.

Ellers har vi en meget dedikert trener ved navn Tony Wilkins som nå jobber fulltid med basketball. Trener for 2 lag i klubben. Egne SPU treninger i klubben. Og jobber også på basketball linjen på Telemark Toppidrettslinjen (TiT). Vi har hatt egen instruktør med i AktivSkole365, som kjører basketkurs for barne- og ungdomsskoler i Telemark. Vi holder årlig sommercamp, romjulsbasket camp, deltar på barnas idrettsdag i Skien. Holder basketkurs for ungdomsklubber i kommunen. Vi har også satset på 3 mot 3 og fått satt opp egen ny utebane på Stevneplassen. Vi har holdt kvalik siste 2 årene. I år ble vårt U18 lag norgesmestre og seniorlaget kom på 4.plass. Vårt herrelag har deltatt i nyetablerte 3x3Basketligaen og vant grunnserien 13-0. Planen videre er å fortsatt satse på høyere nivå med hjelp av Toppidrettslinjen og SPU i egen klubb. Vi har også fokus på å holde en stabil klubb med god økonomi og ta godt vare på de medlemmene og lagene vi har.


Hva er du mest stolt av med Skien Ghosts?

Alle medlemmene, spillere og foreldre. Alle de gode menneskene som stiller opp i styret, som trenere og foreldre som støtter barna/ungdommene sine til å spille basketball. Stolt av å ha vært med på å bygge opp et bra treningsmiljø for 2 jentelag (treningsgrupper).

Hva er det som motiverer deg til å fortsette dugnaden med å drive Skien videre?

At jentene (J13) og guttene (G15) jeg trener har det gøy og utvikler seg og fortsetter med basket. De gode lagkameratene jeg spiller sammen med på herrelaget. At de i styret har tillit til meg og gir meg muligheten til å finne på mye rart og få mine ideer og kreative tiltak ut i praksis. 

Jeg har vært en pådriver for klubben i flere år nå men samtidig vært heldig som har fått med flere i styret og fått god hjelp og støtte av mange i klubben som har bidratt hele veien. Min uke består av 7 treningsøkter; 5 med J13 og G15 og 2 økter med herrelaget. Samt møter og kamper i helger. Jeg er heldig som har en samboer og familie som støtter meg og lar meg bruke så mye tid på basketball.


Tips og råd fra Jan Millaa

Hva er dine tips og råd til trenere fra en Styreleders perspektiv?

Trenere bør ordne seg assistenter som kan hjelpe til på kamper og være tilgjengelige og avløse hovedtrenere ved behov. Trenere bør ha månedlige trenerforum møter. De bør ta kurs for å holde seg oppdaterte på nye treningsmetoder og få mer motivasjon. Delta på minst et årlig trenermøte som for eks DST i Oslo.

 

Hva er dine tips og råd til nyetablerte klubber?

Samle et godt styre i klubben med folk som ønsker å bidra med forskjellige oppgaver og ansvar som kan jobbe som et team. Hold god økonomi og betal trenere, ta godt vare på dem og motiver de til å utvikle og oppdatere seg med kursing. Sats på Easybasket gruppe som til syvende og sist blir til flere lag i klubben.

Hva er dine tips og råd til klubber som nå øker mye i medlemstall? Spesielt på EBC/EB 

spillere… Ta godt vare på spillerne og sats på jenter også. Kjør separerte grupper jenter og gutter. Sørg for å utvikle/kurse trenere. Vær frampå og ikke vær redd for å spørre foreldre om de kunne være interessert i å bidra som trenere eller bare assistenter.


Hva er dine tips og råd til fremtidige styremedlemmer? Hva bør de legge vekt på? 

Styremedlemmer må selv velge hva de vil jobbe med. Ha sosiale middager sammen i styret. Dra på idrettsgalla/julebord sammen.


Hva er dine tips og råd til klubber som ligger utenfor Oslokjernen? Fordeler, ulemper og hvordan bygger dere på styrkene?

Klubber må holde dialog ned hverandre, støtte hverandre og stille opp for hverandre ved turneringer. Møt hverandre i treningstiden og hold treningskamper og noen felles treninger. Ulempen med å ligge utenfor bykjernen Oslo er at vi må kjøre 2 timer til kamper i Oslo. Men dette er ikke noe problem da vi har holdt på med dette i 40 år så lenge klubben har eksistert. Til gjengjeld har vi 30 min til 1 times avstand til lag i Vestfold og Buskerud.


Les om flere Ildsjeler her:

Pål Berg (EB-85, Bærum)

Kyrre Riis (Kolbotn Basket)

Berit og Rudolf babik (Skjetten Basket)

Eirik Ljostveit (Ullern)

Eva Salvesen (Sandvika, Bærum)

Terje Lindboe (Høybråten)