Har bygget seg et nytt mesterlag

​Slik presenterer Kongsberg Miners sitt nye lag i 2018/19-sesongen. Her Robert Hubbs III, tidligere stjernespiller hos Tennessee Volunteers - importen det stilles størst forventninger til i BLNO kommende sesong.

ARILD SANDVEN
14.09.2018
Kongsberg Miners har mistet sju spillere og gulltreneren, men ser likevel sterkere ut.

Det beste laget Kongsberg har hatt?

- Ikke umulig! Vi har tro på at årets utgave er bedre enn den vi hadde i fjor, sier Stein Erik Rotegård – primus motor, altmuligmann og nå også assistenttrener i Kongsberg Miners.

- Men vi vet jo ikke om de andre lagene i serien har utviklet seg så de er enda bedre, legger han til.

Med et NM-gull fra cupen i 2001 fra før, skrev Miners historie med sin første BLNO-triumf og NM-tittel etter 2-1 i finaleseire mot Asker Aliens i april.

Siden den gang er sju av de ni spillerne med mest spilletid i fjorårssesongen blitt borte, og samtidig ga Baard Stoller seg som trener etter åtte år i klubben.

Men da mange tenkte det skulle bli vanskelig å «toppe» gullsesongen, rustet Kongsberg Miners opp.

Som første norske lag på 16 år skal Miners ut i E-cup, med hjemmekamp mot de ukrainske mestrene Cherkaski Mavpy torsdag og retur i Ukraina neste onsdag.


Sterk kvintett

Inn er kommet fem nye klassespillere:

* Robert Hubbs III som var stjerne hos Tennessee Volunteers forventes å bli en av de beste importspillere som har vært i norsk basket. Den 196 cm høye shooting-guarden har blant annet hatt plass på All-SEC Second Team og ble i 2013 ranket som USAs fjerde beste shooting guard i sin årsklasse. Det siste året har han spilt for Sutjeska Niksic i Montenegro.

* Petar Kutlesic (2,05), serbisk center med sterke statistikker fra Azusa Pacific i California.

* Max Richardson (1,98), en guard/small forward som har spilt med Leicester Riders mot Miners i forsesongturneringene på Kongsberg.

* Chris-Ebou Ndow (1,98) som vant NCAA-mesterskapet i Division 2 med Northwest Missouri State.

* Aly Hudgins (1,98) som også har en collegekarriere bak seg, som spilte landskampene mot Island på lag med Ndow og som i forrige sesong hadde 12,2 poeng i snitt for Bærum.

 

Kontinuitetsbærere

- Spillere kommer og går, klubben består, fastslår Stein Erik Rotegård.

- Miners har bygget opp en kultur som ikke er avhengig av enkeltindivider, så det ligger ikke noen dramatikk i at gode spillere forsvinner. Dessuten har vi noen viktige kontinuitetsbærere i laget, med Juan Ferrales og Nicolai Østbye i spissen, presiserer han.

Med 34 minutter per kamp og 21 poeng i snitt var Juan Ferrales både mestspillende og mestscorende Miner forrige sesong, mens Nico Østbye spilte 26 minutter og hadde 12,2 poeng.

I tillegg er Matias Save (22), William Hay (18) og Herman L. Nordeide (17) igjen fra gull-laget.

Borte er sju av de ni spillerne med mest spilletid: Fred Thomas (18,4 poeng i snitt), Brian Voelkel (13,8 poeng og 15,4 returer), Mikal Gjerde, Tobias Rotegård, Henry McCarthy, Mihajlo Krivokapic og Thor Afam Hagen.

 

- Skikkelig ålreite typer

- Men vi har et spennende lag og en gjeng med skikkelig ålreite typer og personligheter, understreker den nye Miners-treneren, Lars Gunnar Sønsteby.

Han er i samme posisjon som for et år siden: Coach for et lag som er storfavoritt til å vinne både ligaen og NM-sluttspillet.

Asker Aliens suste ut av startgropa i fjor høst og hadde 23 strake seire, men så kom tre tap på rad da to og tre av spillerne i seksmannsrotasjonen var ute med skader. Og selv om Asker ble seriemester, sprakk laget på oppløpet og måtte nøye seg med sølv etter finaletapene mot Kongsberg Miners.

Sønsteby erkjenner at målet og forventningene er at Miners skal vinne både serien og NM.

- Som det ligger an nå, er det ikke til å stikke under en stol at vi er favoritter. Vi er også der vi ønsker å være, så får vi se etter hvert, sier 48-åringen som i sin tid hadde to perioder som Kongsberg-spiller – den gangen de het Bergkameratene, før klubben ble Penguins og senere Miners.

Hvilke lag som blir tøffest å møte, er Sønsteby usikker på.

- Det er alltid vanskelig å si før ting er landet. Med Stian (Mjøs) og Stian (Emil Berg) blir Bærum bra, og de henter sikkert inn to-tre forsterkninger rundt jul og blir enda bedre. Fyllingen ser veldig store ut, og Frøya som har underprestert i noen år har hentet ny trener og det går lovord om spillerstallen, så de blir farlige. Så hører jeg ting fra Tromsø og andre, men vi vet nok mer etter neste helg, sier Miners-treneren.

 

Oppløftende i Leicester

Kampene i England forrige helg var også oppløftende for Kongsberg Miners. Der spilte laget jevnt med profflaget Leicester Riders.

- De har vunnet den engelske ligaen tre år på rad og stilte med toppet mannskap, men vi ledet med 2 poeng åtte sekunder før slutt og tapte i overtime, forteller Stein Erik Rotegård.

- Det er mye som skal på plass med nye spillere og ny trener, og ting kan ta tid. Men vi ser at toppnivået for dette laget er veldig høyt, fastslår Rotegård.

Motstanderne er advart.

 

KONGSBERG MINERS

Trener: Lars Gunnar Sønsteby (fra Asker).

Assistenttrener: Stein Erik Rotegård.

Spillere INN: Robert Hubbs III (KK Sutjeska Niksic, Montenegro), Max Richardson (Loughborough/Leicester Riders, England), Chris-Ebou Ndow (Northwest Missouri State, USA), Petar Kutlesic (Azusa Pacific University, USA), Aly Hudgins (Bærum), Erik Borg (Bøler), Anders Engen (NTNUI), Simen Juvastøl, Jacob Røysland og Andreas Bråthen hentet opp fra U19-laget.

Spillere UT: Brian Voelkel (Toyoda Gosei Scorpions, Japan), Fred Thomas (Bristol Flyers, England), Mikal Gjerde (Woodstock Academy, USA), Tobias Rotegård (Oak Hill Academy, USA), Mihajlo Krivokapic (Nidaros Jets), Henry McCarthy (Hønefoss), Thor Afam Hagen (lagt opp).

SPILLERSTALLEN 2018/19:

Erik Borg, Andreas Bråthen, Anders Engen, Juan Ferrales, William Hay, Robert Hubbs III, Aly Hudgins, Simen Juvastøl, Petar Kutlesic, Chris-Ebou Ndow, Herman L. Nordeide, Max Richardson, Jacob Røysland, Matias Save, Nicolai Østbye.

Sannsynlig starting-5 (?): Ferrales, Hubbs III, Ndow (Østbye), Hudgins, Kutlesic.

Åpningskamp: Kongsberg Miners – Ammerud, Kongsberghallen lørdag 22. september kl. 17.00.