Høybråten-jentene stoppet Ullern

​Anniken Eika Frey styrte mye for Ullern og var over alt i Furusethallen, men fikk det tøffere utover i kampen mot Høybråten-forsvaret, her ved (fra venstre) Tina Evjen Nesse, Flaka Kelmendi og Sigrid Male Davidsen.

ARILD SANDVEN (tekst og foto)
04.12.2017
16 ganger skiftet Høybråten og Ullern om å ha ledelsen, 10 ganger sto det uavgjort!


Høybråten – Ullern 73-68

Ulriken Eagles – Gimle 65-67

For en toppkamp det ble i Furuset idrettshall, der lagene byttet på ledelser og momentum, men ingenting ble avgjort før i sluttsekundene.

- Det var formidabelt, så mange «ups and downs», som det svingte! Og for en flott seier det var for oss, strålte Høybråten-trener Bilal Rodgers entusiastisk, etter at laget hans hadde jublet og mottatt hjemmepublikums hyllest etter 73-68 over de fire siste års norgesmestre, Ullern.

20 år er gått siden Høybråten Basketballklubb vant sitt 16. og hittil siste NM-gull, etter 15 på rad i årene 1981-95 og et ekstra i 1997/98-sesongen.

Og ikke siden den gang har klubben vunnet medalje. Men nå er laget som gjorde comeback i samarbeid med Bøler i KL-sesongen 2014/15 åpenbart klare til å ta opp kampen om medaljene.

- Vi har vist det nå, ved å slå Asker og Ullern. Jeg tror det er de tre beste lagene, med Gimle og Ulriken et hakk bak, sa Rodgers.

Tapene fo Ullern i seriestarten (45-68) i september og for Ulriken Eagles i Bølerhallen tidlig 7. oktober (47-51) er to måneder gamle. Siden den gang har Høybråten sikret seg meritterende seire over Gimle (65-51), Ulriken (66-58), i forrige runde Asker Aliens (47-34) og nå Ullern.

- At vi skulle slå både Asker og Ullern, var det vel ikke så mange som hadde trodd. Men det gjorde vi, fastslo Flaka Kelmendi (19), som ble en matchvinner med sine fire iskalde straffekast de siste 14 sekundene av kampen. Straffetreffene som økte Høybråtens ledelse fra 69-68 til 73-68, sluttresultatet.

- Å skyte straffer med så kort tid igjen er stressende, men vi har trent en masse på det, fortalte Flaka, som hittil i KL-sesongen har 68 prosent treff fra straffelinja – 15 av 22.

Hun og Sigrid Male Davidsen (22) er de eneste på søndagens lag som har vært med i alle de fire sesongene siden Høybråten var tilbake i kvinnenes toppserie, i 2014/15-sesongen da det bare ble én seier (over Bergen Elite) og 20 tap – flere av dem med stygge sifre.

Allerede da var Sigrid lagets nøkkelspiller, søndag viste den 185 cm høye forwarden sin verdi med 15 poeng, 11 returer, 6 assists, 3 steals og 2 blokker.

Samtidig viste forwardkollega Tina Evjen Nesse sin rutine, spesielt i sisteperioden. 33-åringen som kom til Høybråten før denne sesongen med to NM-gull fra Gimle, ett fra Asker og det siste i år med Ullern, ble kampens toppscorer med 22 poeng.

Flaka Kelmendi endte på 13 poeng og 10 returer, som alltid full av innsats og som et farligere angrepsvåpen i en toer-guard-rolle.

- Der får hun større mulighet til å drive og angripe kurven, enn når hun er pointguard, forklarte Bilal Rodgers.

Høybråten fikk også stor hjelp fra benken, der spesielt Astrid Jansen Gjersvik (21) spilte en viktig rolle i sluttfasen med assist til Tina Nesses 62-62, scoringen til 66-63 og en steal på stillingen 69-68 20 sekunder før slutt.

Med 45 sekunder igjen så riktignok kampen ut til å vippe tilbake i Ullerns favør:

Anniken Eika Frey tok kommandoen, med en 3-poenger til 66-66, etterfulgt av en steal og layup: 66-68 på tavla, gjestene i føring igjen.

Men de hadde scoret for siste gang, resten av kampen tilhørte Høybråten. Tina Evjen Nesse kjempet seg til 68-68 (uavgjort for 10. og siste gang!) og bonus-straffetreffet til 69-68 med 25 sekunder igjen – og så misset Ullern og måtte sende Flaka Kelmendi til straffelinja to ganger de siste 14 sekundene.

- Jeg hørte folk si det var underholdende, og kampen ga vel valuta for pengene. Men vi syns jo ikke det er så kjekt å tape, erkjente Ullern-coach Gunnar Nesbø.

Laget hans røk uventet for Gimle under åpningshelgen i Rykkinnhallen i september (50-53), dagen etter at Høybråten var blitt slått 68-45. Siden den gang var det blitt sju strake seire i oktober og november.

Nå hadde Ullern også Jeanine Flaaten tilbake igjen etter ankelskade, men hun har naturlig nok et stykke igjen til sin beste form. Samtidig er Ingrid Sørtveit ute med skade. Etter jul vil også Cecilia Gnaly styrke laget, når hun kommer hjem fra studier i London.

- Vi har hatt en god «run» etter åpningshelgen, men dette ble en litt tung kamp for oss, og kanskje vår svakeste defensivt til nå i sesongen, mente Nesbø.

Anniken Eika Frey (17) leverte en god kamp, med 21 poeng (etter 8/14-skyting, hvorav 4/8 på 3-poengere) og 6 returer. Anniken sto for tempo i Ullern-angrepene og skapte dessuten mye for resten av laget med sine driver inn i Høybråten-feltet.

Tori Solberg Halvorsen var sterk da Ullern hentet inn Høybråten i fjerdeperioden, og bidro blant annet med 19 poeng og 7 returer.

Marte Mediås Moe (17) vokser som KL-spiller, og hadde 9 returer og 8 poeng.


Ny Ulriken-amerikaner

Gimle ledet på det meste med 16 poeng (30-14), og med så mye som 15 (58-43) med under åtte minutter igjen å spille.

- Men vi tok foten av gasspedalen, og så begynte Ulriken med et høyt og aggressivt press. Det behersket vi dårlig, og det fikk dem tilbake i kampen, erkjente Gimle-trener Audun Eskeland.

Ulriken var plutselig bare to og tre poeng bak, og 18 sekunder før slutt la Vilde Tveito inn reduseringen til 65-66. Et straffekast fra Karoline Falch-Monsen ga Gimle 67-65, men Ulriken fikk et siste angrep der Anna Hammer ble avblåst for offensiv foul mot Henriette Raa Ellingsen. Og så kunne Gimle juble – og puste lettet ut.

- Presset fikk oss tilbake i kampen, og jeg er stolt av jentenes innsats, sa Ulriken-coach DuRell Sanford.

Klubben presenterte ny importspiller, pointguarden Erica Marie Aiello, som spilte 31 minutter og bidro med 10 poeng og 5 assists i statistikkene i sin norgesdebut.

- Hun kommer fra Columbus, Ohio og er hentet inn for å gi oss stabilitet i pointguardposisjonen. Hun har bare én trening med laget bak seg, men vil definitivt bli en forsterkning for oss, fastslo Sanford.

Ulriken-kaptein Vilde Tveito ble kampens toppscorer med 18 poeng, mens Anna Hammer hadde 13 poeng og 11 returer og Lise Breivik 9 poeng og 9 returer – pluss 3 blokker.

Hos Gimle hadde Karoline Falch-Monsen 15 poeng, etter sterke 4/6 på 3-poengere. Josefin Winther hentet ned hele 15 returer i tillegg til å score 7 poeng, mens Birte Hegrenæs hadde 14 poeng og 7 returer og Ingeborg Gjengstø 11 poeng.

Sigrid Hardie måtte nøye seg med 8 poeng, men bidro sterkt med 6 assists og 5 steals.