Gjorde det tungt for Tromsø

​Julie Wilborn scoret 30 poeng og herjet med Tromsø-forsvaret i Leikvollhallen lørdag. Her driver hun mot Ingrid Elise Karlsen (nr 25) og Emma Liva Vendelbo. Til venstre i bildet er Askers Kari Kyrkjebø og Tromsøs Nora Kristine Karlsen (nr 28).

ARILD SANDVEN (tekst og foto)
20.10.2018
Anført av Julie Wilborn tok Asker-jentene sin tredje strake BLNO-seier.

Asker Aliens – Tromsø Storm Ungdom 82-30

Ulriken Eagles – Ullern 46-67

Tromsø-jentene har fått en vanskelig start på sin andre sesong i ligaen, med toppscorer Sofia Burkow ute på ubestemt tid med «jumper's knee» og stygge tap i de første kampene.

I helgens kamper mot Asker og Høybråten er også Johanne Ellingsen (1,81) og Ester Feidal fraværende.

- Det er tungt for oss tre startere ute, innrømmer Tromsø-coach Mikki Jackson, som likevel så lyspunkter i lørdagens oppgjør mot Asker Aliens.

Riktignok tapte jentene hans igjen klart (30-82), for et Asker-lag uten den ruvende forwarden og kapteinen Ingrid Selvik. Men de kjempet helhjertet, kom til mange avslutninger og endte til slutt på 30 poeng – som burde vært 50 med mer normal uttelling.

- Vi lykkes med en del forskjellige ting, har gode innspill, noen «backdoor»-pasninger og noen fine scoringer. Og jentene jobber og jobber helt til det siste, de gir seg aldri. Vi hadde som mål å være bedre i dag enn sist, og målet for i morgen mot Høybråten må være å være bedre enn i dag. Vi bygger oss opp, men trenger tid, presiserer Jackson.

Langvarig skade?

Tromsø frykter at Sofia Burkow ikke blir å se på banen med det første. Den allsidige guarden var ligaens toppscorer forrige sesong med 18,4 poeng i snitt og på 4.- plass i rebondstatistikken bak Selvik, Tori Solberg Halvorsen (Ullern) og Sigrid Male Davidsen (Høybråten), med 9,1 returer per kamp. Kanskje betyr hun 30-40 poeng per kamp for Tromsø, men 2000-modellen (som fyller 18 år til uka) kom skadet tilbake fra sommerens U18-EM i Østerrike.

Kanskje kan det være aktuelt for Tromsø å hente inn en utenlandsk import for å hjelpe laget gjennom sesongen, og skape mer inspirasjon.

- Jeg er tilhenger av det, men det er jo opp til klubben, sier Mikki Jackson.

Svenske Emma Perry styrer mye av spillet i sin pointguardrolle, og har gode ferdigheter. I åpningskampen mot Bergen Elite scoret hun 35 poeng, lørdag måtte hun nøye seg med 9 poeng, men var toppscorer sammen med danske Emma Liva Vendelbo som fremstår som lagets beste forward.

Wilborn dominerte

Uansett ble det en ny kamp mot overmakten for Tromsø-jentene.

Asker tok sin tredje strake seier, er ubeseiret sammen med Ullern og raste ut med 12-3 etter de tre første minuttene i kampen. Hjemmelaget viste mange fine angrepskombinasjoner, og spesielt Julie Wilborn var i storslag. Forwarden scoret 30 poeng etter fine kutter inn i feltet, driver til kurven og offensive returer.

Kari Kyrkjebø (2001-modell) hadde også en solid kamp og scoret 16 poeng etter god skyting og sterke driver.

Poengscorere i Asker – Tromsø:

Asker Aliens: Julie Wilborn 30, Kari Kyrkjebø 16, Karianne Øysted Sørbye 10, Andrine Bergseth 8, Kari Jørstad 7, Lise Løken 4, Alva Julsrud 3, Bodil Brokhaug 2, Elin Gulbrandsen 2.

Tromsø Storm Ungdom: Emma Perry 9, Emma Liva Vendelbo 9, Isabel Anne Iversen 5, Hannah Ørjansdatter Wasmuth 5, Ann Kristin Voldnes 2.

Maktdemonstrasjon av Ullern

Ullern koblet grepet mot Ulriken allerede etter første periode (23-16), vant den andre 15-6 og den tredje 18-11 og kontrollerte inn til en komfortabel seier, 67-46.

Dermed har de fem siste års norgesmestre allerede sikret seg 2-0 i kamper og innbyrdes-fordel på Ulriken, etter hjemmeseier 60-51 for en måned siden.

- Vi er solide defensivt, og skyter bra i første halvdel av kampen. Det er den fremste styrken vår: Når vi lykkes i vårt fem mot fem-forsvar, er vi vanskelige å slå, sier Ullern-trener Gunnar Nesbø.

Han kunne glede seg over at veteranen Therese Häger (32) er tilbake på banen etter et langt skadefravær.

- Hun får et begrenset antall minutter, men viser at hun er kjempesolid defensivt og rebounder veldig bra, fastslår treneren.

Mia Henriksen var kampens toppscorer med 20 poeng, mens 14-årige Karyn Sanford igjen var toppscorer for Ulriken, denne gang med 10 poeng.

- Må se fremover

Hjemmelaget var klart svekket ettersom Lise Breivik satt på benken etter å ha tråkket over mot Bergen Elite tirsdag.

- Vi har ikke dagen, ingen flyt i spillet og klarer ikke å rotere i forsvar, konkluderte lagkaptein Vilde Tveito.

- Vi må se fremover og håper å være klart sterkere etter jul, presiserer hun.

Da kan Ulriken også se frem til å ha med igjen Maren Austgulen.

- Ingen tvil om at de blir et annet og bedre lag da, erkjenner Ullern-trener Gunnar Nesbø.

Samtidig fortsetter de unge å imponere for Ulriken. Mest oppløftende i lørdagens kamp var Synne Jacobsen, 15-åringen som har parallell spilletillatelse opp fra Ytrebygda. U16-landslagsforwarden satte 7 poeng mot Ullern, etter blant annet å ha truffet en 3-poenger.

- Synne er en energibombe for oss, både hun og Hanne Nybø. Og det er så kult at de unge spillerne våre stepper opp og gjør en så god jobb, understreker Vilde Tveito.

Poengscorere i Ulriken – Ullern:

Ulriken Eagles: Karyn Sanford 10, Helene Kongestøl 9, Anna Hammer 8, Synne Jacobsen 7, Vilde Tveito 6, Fatima Mohammed 2, Hanne Nybø 2, Maria Hallingstad 2.

Ullern: Mia Henriksen 20, Tori Solberg Halvorsen 14, Josephine Allen 8, Jeanine Flaaten 8, Anniken Eika Frey 4, Marte Moe 4, Therese Häger 3, Vlera Kelmendi 3, Lina Stranger-Johannessen 3.