Fyllingen rystet Asker Aliens

Aksel Bolin ble toppscorer med 31 poeng og var spilleren som holdt Asker Aliens inne i kampen Fyllingen lenge førte. Her er Bolin i en drive mot Morakinyo Williams i Askers møte med Ammerud i november. Williams scoret 40 poeng da Ammerud slo Centrum Tigers søndag. 

FOTO: ERIK BERGLUND

ARILD SANDVEN
03.12.2017
Asker Aliens tok sin 15. strake seier i BLNO, men var veldig nær sesongens første tap.

Asker Aliens – Fyllingen 89-88

Centrum Tigers – Ammerud 79-82

Tromsø Storm – Nidaros Jets 73-90


12 sekunder før slutt reduserer Karl Otabor til 89-88 med en floater, og Fyllingen bruker to sekunder på å feile og sende Stian Emil Berg til straffelinja. Asker-guarden misser begge og gjestene får det siste angrepet i kampen – og to muligheter til å sikre seieren og påføre Asker sesongens første nederlag:

Først bommer Otabor, så tar 2,13 m lange Vilius Sumskis angrepsreturen og bommer på nytt – og så er tiden ute.

Lørdag ledet Fyllingen med 18 over Kongsberg Miners, før laget ble skutt i senk av en brennhet Mikal Gjerde og slått 98-90. Søndag styrte opprykkslaget fra Bergen mye av oppgjøret mot serieleder Asker Aliens, ledet på det meste med 8 poeng (32-22 tidlig i 2. periode) og hadde 84-82 med under to minutter igjen å spille.

Og 1:14 gjensto da Stian Enge, spillende trener i Fyllingen sammen med Karl Otabor, utlignet til 86-86. Men like etter pådro Enge seg feil mot Torgrim Sommerfeldt som forsøkte seg med en 3-poenger, og Sommerfeldt la alle tre straffene: 89-86, før den heseblesende avslutningen med Otabors scoring, Bergs straffemisser og Fyllingens to siste, forspilte sjanser.

- I dag er jeg bare kjempestolt av alle, de gjorde en stor jobb. Vi taper med ett poeng mot et lag som er ubeseiret, de kjører starting-femmeren sin og viser at de respekterer oss hele veien, fastslo Stian Enge.

- Forhåpentlig er disse kampene mot Kongsberg og Asker starten på at vi viser at vi faktisk kan spille topp basketball. Mot Kongsberg ga vi bort kampen da vi lot Gjerde stå kliss åpen og ha skytetrening – fem minutter som straffet oss veldig hardt, det var utrolig bittert. I dag spiller vi bra som en «unit» hele kampen.

Forskjellen er enorm fra det Fyllingen-laget som ble utklasset 115-75 og 117-66 av Asker i løpet av siste uka i oktober. På papiret er det bare Tavario Miller som er kommet inn som ny import, men den 2,03 m høye forwarden fra Bahamas betyr åpenbart mye. Søndag bidro han med 17 poeng og 8 returer mot Asker.

- Han er akkurat det vi har manglet i forsvar, en ekstremt sterk og atletisk spiller, presiserte Stian Enge.

Fyllingen utklasset Asker 44-25 i returstatistikken, etter at Sumskis plukket ned 13. Hos Asker hadde Aksel Bolin 31 poeng og 7 returer, mens Torgrim Sommerfeldt som ble viktig i sluttminuttene endte på 23 poeng.

I en intens kamp med mye temperament ble det delt ut flere tekniske feil, og blant annet måtte Askers Loo Djo Yele forlate banen med to tekniske på stillingen 82-79 med 2:07 igjen på tavla.

- Vi har mer å gå på enn vi viste i dag, understreket Asker-trener Lars Gunnar Sønsteby.

- Intensiteten i forsvar er ikke bra nok, og i angrep blir vi for stillestående og holder ballen for mye. Samtidig er Fyllingen et langt bedre forsvarslag nå enn de var i de to første kampene mot oss, og de skal ha kred for at de gjorde det tøft for oss. De var «på» fra start, og vi klarte ikke riste dem av oss. I forsvar pakket de oss godt inn, så vi måtte jobbe mer for scoringene enn vi pleier. Heldigvis holdt Aksel oss inne i kampen, som den eneste som traff på 3-poengere tidlig, sa Sønsteby.


Bare nesten for Centrum

Ammerud, uten London-baserte Roy Nwachukwu og skadde Plaisir Nzitani Mukoko, brukte en drøy periode på å legge Centrum Tigers noen poeng bak seg på kampskjemaet.

Hjemmelaget nærmet seg noen ganger, men var 14 poeng bak (51-65) tidlig i fjerdeperioden før publikum i Vulkanhallen fikk se en ny og sterk sluttspurt fra Inge-Aleksander Kristiansens mannskap.

Med 30 sekunder igjen reduserte Johan Flaa til 78-80, ble feilet og traff bonusstraffen: 79-80!

Men gjestenes latviske forward Karlis Helmanis beholdt roen og la inn 82-79, og Centrum Tigers greide ikke å svare i sitt siste angrep.

Centrum uten 2,06 m lange Marcus Larsson hadde store problemer med å stoppe Ammeruds center Morakinyo Williams (2,12), som endte på 40 poeng etter sterk 17 av 24-skyting, pluss 6 av 6 fra straffelinja – og 9 returer.

Helmanis la 17 poeng, mens spillende trener Thomas Vangen hadde 9 assists og 6 returer, i tillegg til 4 poeng.

Hos hjemmelaget var Magnus Midtvedt som vanlig toneangivende, med 22 poeng, 10 returer og 4 assists.

Johan Flaa (18) var også god og hadde 19 poeng etter 7/12-skyting (og 3/3 på straffer). Godt var det også å se Ahmed Haddad (9 poeng) tilbake etter halvannen måneds skadefravær.

 

Solid av Nidaros Jets

Tromsø Storm hadde vunnet fem av seks hjemmekamper denne sesongen og slo Bærum (85-83) forrige helg, men hjemmestyrken var ikke av vanlig merke mot Nidaros Jets. Trondheimslaget har fått fasong og selvtillit etter seirene over Ammerud og nesten-bragden mot Kongsberg, der Nidaros hadde så ut som vinnere til Juan Ferrales la en 3-poenger fire sekunder før slutt i ordinær tid.

Kenneth Webbs menn ledet 3-0 og 5-4 i åpningsminuttene, men måtte jage etter Nidaros i resten av oppgjøret i Tromsøhallen. De var bare ett poeng bak (44-45) tidlig i andre periode, men så dro gjestene fra og ledet med 20 poeng på vei mot sluttsifrene 90-73.

Lagets australske pointguard Joel Spear var banens dominerende spiller, prikket inn 8 av 11 på 3-poengere og avsluttet kampen med 31 poeng, 9 returer og 7 assists.

Evan Harris hadde 18 poeng og 10 returer, og Alexander Fredheim en sterk kamp med 15 poeng.

Shawntez Patterson begynner å bli varm i Tromsø-trøya og bidro med 27 poeng og 11 returer. Aron Nielsen Finstad la sin første 3-poenger etter seks sekunder, men endte på 3 av 12, et stykke unna sin vanlige standard. Dessverre var 3-poengsprosenten hans (25) bedre enn lagets (21, etter 6 av 29).