Fulgte svenskene i to perioder

​Mikal Gjerde scoret 18 av Norges 29 første poeng mot Sverige og satte 5 av sine 8 3-poengere.

ARILD SANDVEN (tekst) og ASTRID HAGLAND GJERDE (foto)
02.07.2018
Begge U18-lagene åpnet friskt mot Sverige, men greide ikke å fullføre.

U18 menn Norge – Sverige 67-86

U18 kvinner Norge – Sverige 43-55

U16 menn Norge – Sverige 49-72

For U18-gutta, som ledet 18-10 tidlig i andre periode og som lå likt på 50-50 mot slutten av tredje, var det bronsemedaljen som glapp.

Mandag avsluttes nordisk mesterskap med alle de fire norske lagene i aksjon mot Island, og muligheter for nye seire.

Anført av en brennhet Mikal Gjerde, som scoret 18 av lagets 29 første poeng og prikket inn 3-poengere (5 av 8 i kampen), tok Norges U18-lag kommandoen mot svenskene.

Men i slutten av andre periode var ledelsen spist opp, og svenskene gikk fra 29-33 til pauseledelse 37-33 etter mye slurv fra de norske spillerne.

Laget mobiliserte på ny og var oppe på 47-47 etter en scoring av Sigurd Lorange og på 50-50 i slutten av tredjeperioden etter en 3-poenger fra Christoffer Heggelund.

Men igjen ble det gjort for mye feil mot slutten av perioden. Svenskene vant de tre siste minuttene 9-0 og hadde i praksis avgjort kampen.

- Synd å si det, men jeg syns rett og slett ikke innsatsen var god nok i dag. Vi gjør heller ikke det vi skal eller er blitt enige om offensivt, kommenterte U18-sjef Brent Hackman.

Samtidig tapte Norge for et meget godt svensk lag, som innledet turneringen med å slå Estland (75-64), de estiske gullvinnernes eneste tap i nordisk.

Sverige scoret i perioder i hvert eneste angrep, mens Norge ble for ensidige og for avhengig av enkeltspillere og 3-poengsskytingen i angrep.

Laget traff 10/28 (36 prosent, det samme som Sveriges 12/33) som får være godkjent, men ble utspilt og utklasset under kurvene og tapte returstatistikken 54-35 mot storvokste og robuste svensker.

Mikal Gjerde ble toppscorer med 25 poeng og Sigurd Lorange hadde 15, mens Jørgen Odfjell (10 poeng) bekreftet at han har tatt steg og blir en sentral spiller for U18-laget også i B-EM i Skopje om en måned.

Treffsikker Tuva, råsterk Kari

U18-jentene overrasket positivt ved å gå i strupen på svenskene fra start og spille jevnt i lange perioder.

Norge ledet 10-6 etter første periode og gikk opp i 23-21 på en 3-poenger fra Tuva Andersen tidlig i den tredje. Men en svensk 13-0-run fulgte, og den luken greide aldri Norge helt å tette.

Likevel har U18-laget en fin stigning i turneringen.

- Vi var spillemessig med dem i 40 minutter og ble aldri kjørt av lasset, fastslo coach Axel Langaker.

Det endte 43-55 etter en kamp der spesielt to spillere utmerket seg:

Tuva Andersen med 19 poeng etter 4/7 på 3-poengere, og Kari Kyrkjebø dro ned 15 returer i tillegg til å score 6 poeng.

- Ikke aggressive nok

U16-gutta måtte tåle et klart tap (49-72) for et svensk lag som suste av gårde med 22-11 etter den første perioden og 41-22 ved halvtid.

Norge kjempet videre, vant den siste perioden og fikk pyntet litt på resultatet.

- Svenskene var store og utfordret oss veldig inside. Vi klarte heller ikke å være aggressive nok, og fikk bare tidvis kommet inn i systemene våre og spilt oss til gode skudd, sa U16-trener Kjetil Andresen.

I et jevnt norsk lag løftet spesielt EB85-duoen seg fra tidligere kamper: Filip Øverli fremsto som Norges beste spiller med stor innsats og gode valg, scoret 8 poeng og hadde 5 returer, mens Leonard Stafset Grøndal både drivet og skjøt godt og ble delt norsk toppscorer på 10 poeng sammen med Jonas Kessler.