For første gang i Norge

Innsendt av Fredrik Hannestad
04.06.2018
Aldri før har en NBA-champion kommet til Norge for å utvikle norske talenter.

Når Chucky Brown kommer til Bergen i august, skrives det et nytt kapittel i norsk baskethistorie.

Da Earvin «Magic» Johnsen og resten av NBA-stjernene fylte Oslo Spektrum for 24 år siden, skapte dette et engasjement som helt sikkert fikk en positiv betydning for norsk basketsport. For å bygge videre på dette har vi for sjette året på rad hentet NBA-trenere og -spillere til Norge. Vi tenker at Elite Basketball Camp er viktig for utviklingen av norsk basketsport. På Elite Basketball Camp står NBA-trenere på parketten fra morgen til kveld, i fire hele dager, og underviser norske ungdommer. De amerikanske trenerne og -coachene bringer med seg kunnskap og holdninger som vi her hjemme ikke finner maken til. Å se ansiktsuttrykket til camp-deltakerne når Clippers-trener Dave Severns fortelle historier om treningsvanene til Blake Griffin, sier i grunnen det meste. Det er også gøy å registrere spillerne gispe av beundring når en atletisk NBA-stjerne på 206 naturlig bøyer hodet for å unngå å stange hodet i dørkarmen på vei inn i Haukelandshallen. «Star struck» er bare fornavnet. Fokuset på campen har alltid vært å tilføre så mye kunnskap som mulig til deltakerne, og vi som arrangører har også fått mange tilbakemeldinger fra foreldre som lurer på om egne sønner og døtre er gode nok for å delta. Svaret vårt har alltid vært at vi ikke stiller noen ferdighetskrav for å være med, men at campen egner seg best for dem som drømmer om å bli gode utøvere. Og alle har jo en gang vært ferske i sporten.

På Elite Basketball Camp blir alle deltakerne plassert i grupper ut fra ferdighetsnivå. På den måten får man i størst mulig grad brynt seg på likesinnede. Når påmeldingen har nådd 96 spillere, settes det strek. Det basketfaglige utbyttet blir dårligere hvis deltakerantallet blir for høyt.

Arrangørene av Elite Basketball Camp mottok nylig beskjed om at Clippers-ledelsen sender Dave Severns til Nike-camp på samme tidspunkt som Elite Basketball Camp. Norgesvennen Severns beklager at han dermed ikke kan dra, fordi han har blitt svært begeistret for Elite Basketball Camp gjennom de tre gangene har undervist i Bergen. Men denne gangen er det arbeidsgiveren hans som prioriterer. Arrangøren av Elite Basketball Camp jobber derfor med å finne en god erstatter for Severns, og så snart den nye treneren er bekreftet, så vil dette bli kjent. Men deltakerne under årets camp kan først og fremst glede seg til å bli undervist av NBA-legenden Chucky Brown. I den amerikanske toppligaen har han scoret hele 4125 poeng for de 12 ulike NBA-lagene har vært en del av. I 1995 ble han NBA-vinner med Houston Rockets. For tiden er Chucky Brown scout for NBA-laget New Orleans Pelicans (fra Louisana) og det innebærer at han kartlegger og rekrutterer de framtidige NBA-spillerne til verdens mest prestisjefylte basketballiga. Vi ser virkelig fram til å bli bedre kjent med ham under Elite Basketball camp i august 2018!

Vi er stolte av å vise listen over NBA-coacher og -spillere under Elite Basketball Camp. Her er et tilbakeblikk på de amerikanerne som har fylt Haukelandshallen de fem foregående årene:

• Dave Severns (LA Clippers, Director Player Development): Severns er trener for NBA-stjerner som Blake Griffin og Chris Paul i LA Clippers. Deltok i 2015, 2016 og 2017.
  • Steve Frankoski (Cleveland Cavaliers, Player Development Coach): Frankoski jobber tett med spillere som LeBron James og Kyrie Irving. Deltok i 2017.
  • Dan Burke (Indiana Pacers, Assistant Coach): Burke coachet i 27 NBA-sesonger, herunder NBA-finalene i 2000 og sammen med coach-legendene Larry Bird og Isaiah Thomas. For tiden trener han blant andre NBA-stjerner som Paul George, Rodney Stuckey og Monta Ellis. Deltok i 2016.
  • Tim DiFransesco (LA Lakers, Strength & Conditioning Coach): DiFransesco er en av trenerne til tidligere superstjerne Kobe Bryant, og for øvrig trener han han Dwight Howard, Steve Nash og Pau Gasol. Deltok i 2015.
  • Kenny Anderson: Anderson går for å være tidenes pointguard fra New York! Han har spilt 14 sesonger i NBA og var NBA All Star i '94. Ble ranket som #2 overall NBA Draft Pick. Deltok i 2014.
  • Sean Rooks: Rooks spilte 12 sesonger i NBA, hovedsakelig for LA Lakers, LA Clippers, Mavericks og Timberwolves. Var kollega med Kobe Bryant og Shaquille O'Neal. Var assistant coach for Sioux Falls Skyforce. Døde dessverre 7.6.2016, og det var årsaken til at samtlige drakter under Elite Basketball Camp i 2016 bar «Sean Rooks'» draktnummer #45 – til minne om Sean Rooks. Deltok i 2013 og 2014.
  • Greg Minor: Minor  spilte fem år i NBA. Han kom på tredjeplass i NBA Slam Dunk Contest '96. Er assistant coach for Canton Charge. Deltok i 2013.
  • Doug Overton: Overton har spilt i NBA i 10 år, hovedsakelig for Washington Wizards, Philadelphia 76ers, LA Clippers og Boston Celtics. Scoret 2.253 poeng i NBA. Deltok i 2013.