Sammen er vi dynamitt!

Erika Lundin
25.03.2019
Nina Østengen og Tove Birkeli deler sine tanker kring trivsel og mestring på et lag

NBBF Region Øst er i gang med en ny artikkel serie. Denne gangen har vi fokusert på det sosiale miljøet rundt et basketballag. Hvem organiserer dette, hva kan man finne på og hvor viktig er dette for spillene?

 

Nest ut er

Nina Østengen og Tove Birkeli

tidligere Trenere for Bøler jenter 98/99/00


 

Nina Østengen

Som kjent er jeg veldig opptatt av trivsel og mestring, uten det blir det ingen utvikling og barn og ungdom vil da slutte med basketball. 

Jeg har trent flere forskjellige lag, både gutter og jenter men jeg tar utgangspunkt i jentelaget jeg trente for noen år siden, som jeg fulgte i lang tid. Hvis jeg husker rett trente jeg de fra ca år 10-18. 

 

Utenomsportslige ting vi gjorde utenom baksetene var: 

  • Årlige hytteturer hvor vi reiste bort en helg, hvor mye sosialt ble gjort. Jentene fikk vist mye av sine andre kvaliteter enn basket. Relasjoner ble bygd, som er nøkkelen for et langvarig vennskap.
  • Årlige cuper, både i innland og utland. En cup hvor vi reiser bort innebærer mange aktiviteter utenom basket som disco, kulturelle opplevelser, sosial omgang osv.
  • Kveldsmat etter trening ca. 1 gang i måneden. 
  • I løpet av en basketsesong gjorde vi et sosialt stunt etter jentenes avstemning; kunne være bowling, gokart, skytebane (med gevær) eller var hjemme hos noen på god mat og så på basketfilm
  • En trening, en gang i blant hvor vi hadde morsomme øvelser/oppgaver med premier. Dette var øvelser/oppgaver alle kunne vinne, ikke bare den flinkeste i basketball. 
  • Julebord hvert år hos en av spillerne. 

 

Hvem har organisert dette?

Som alle vet krever det mye å organisere et godt fungerende team, men her er det viktig med foreldreinvolvering. Alle foreldre ønsker det beste for sine barn og alle foreldre kan delta på en eller annen måte. Her er det viktig å få med foreldre uten basketkompetanse også. Mange foreldreoppgaver har ingen krav om å kunne basket. Det er viktig å få foreldrene på banen så tidlig som mulig og flest mulig foreldre må med. Foreldre trives med å være med på ting, men de må også få et miljø/skape relasjoner seg imellom for at de også skal trives. En lagleder skal aldri stå alene, men være god på å delegere. Sånn har vi i Bøler basket opplevd at det blir en glede å bidra rundt laget til barna våre. 

 

Hva er det beste utenombasketaktivitet du kan huske? 

Dette svaret er det ingen tvil på og da svarer jeg både som spiller og coach: Å dra på cup med laget

Å være sammen med laget på tur er optimalt. Her er det viktig å legge til grunn så alle har mulighet til å være med så tidlig som mulig, enten det er å subsidiere utgifter eller få med foreldre. Ta med så mange foreldre som mulig på tur!!! 

 

Hvilken betydning tror du dette har hatt for spillerne: 

På tur skapes det sterke relasjonelle bånd. Spillere, trenere og foresatte blir kjent med hverandres styrker og svakheter, som vi sammen kan ha glede av eller hjelpe hverandre med. Som trener er det viktig å bli kjent med sin spiller for å bygge opp personene og ha muligheten til å legge til grunn/hjelpe spilleren hvis den har utfordringer utenom det sportslige. Som trener er du med å bygge opp personer!

 

Hvordan tror du det hadde fungert om en dedikert foreldre hadde fått rollen som Trivsel Leder for laget? Som følger laget gjennom flere år og forskjellige trenere?

Dette hadde vært flott med en trivsel leder på alle lag, men som alt annet er jo dette personavhengig hvordan dette vil fungere. Jeg tenker at alle rundt et lag må bidra sammen. Trener har et stort ansvar for å «styre skuta», men uten å ha sjekket det nøye vil jeg tro at trivsel er et noe glemt tema i trenerutdannelse for yngre spillere. Dette er jo det viktigste. Trives du ikke så kommer du ikke på trening. 

 

Hvilke oppgaver hadde du ønsket at Trivsel Lederen skulle gjøre?

Dette er jo også lagavhengig, men når du starter opp et nytt lag må relasjoner bygges både hos spillere og foreldre så dra på tur sammen. Før dette kan enkle ting som quiz og kveldsmat før/etter trening være med på å starte opp sosiale og positive samtaler i laget. Se hver enkelt spiller du har; alle er gode på noe og det må de høre. 

 

Tove Birkeli

Nina svarer veldig bra og i samme tankesett som jeg har.  Vil bare legge til at jeg er helt overbevist om at flere av spillerne vi har hatt på laget vårt, hadde sluttet for lengst hvis det ikke hadde vært for det gode miljøet vi alle var med å skape.  
Bøler og Høybråten laget en fin ramme rundt BLNO-kampen Høybråten – Gimle lørdag 9.mars. Det var mange krefter i sving. Vi hadde VIP-tribune med alle Bølerkledte spillere, og de fikk brus og popkorn. Shoot-out konkurranse i pausen med premie, og bilder med autografskriving. Det var skikkelig bra stemning på tribunen, stor stas!

På 2K-kampen tidligere på dagen, ordnet en av lagets trivselsledere, selveste Nina Østengen(!), fruktfat både til Bøler og til TNT

SAMMEN ER VI DYNAMITT

Les om flere artikler her

Fokus på det sosiale - Lommedalen G06-07 Mari Mørkved og Harald Grevskott