Finsk basket-leksjon for jentelagene

​Kari Kyrkjebø jobber det hun kan for å holde 194 cm høye Awak Kuier bak seg på en retur. Den 16-årige finske stjernen, som i fjor ble kjent over en hel basketverden da hun dunket på camp, hadde 18 poeng og 14 returer på 18 minutter mot Norge. Axel Langaker i bakgrunnen ser en smule bekymret ut.

ARILD SANDVEN (tekst) og ASTRID HAGLAND GJERDE (foto)
30.06.2018
De norske lagene fikk erfare en viss klasseforskjell da de møtte Finlands gullfavoritter.

U16 kvinner Finland – Norge 76-39

U18 kvinner Finland – Norge 94-39

- Vi ble svimeslått i starten, konstaterte U18-sjef Axel Langaker, etter at finnene hadde lagt seks 3-poengere (på 10 forsøk) i førsteperioden og tatt ledelsen 33-13.

Mens Norges U16-jenter holdt følge til finsk 10-9 før det sprakk.

Begge de to norske lagene endte på 39 poeng og U16-jentene «vant» sisteperioden 19-14 og kunne glede seg over seks 3-poengstreff etter hvert. Finnene hadde riktignok sju, men dårligere uttelling enn de norske: 7/26 mot 6/17 – 27 mot 35 prosent. Det var da noe.

Finlands U18-jenter endte derimot på 14 (!) 3-poengere av 37, som gir 38 prosent – mot Norges ene av ti, 1/1 og 100 prosent fra Tiril Hjelde!

194 cm høy – og dunker!

U18-jentene kan kanskje senere skryte av å ha spilt mot en jente som havnet i WNBA:

Awak Kuier vakte oppsikt over en hel basketballverden da hun som 15-åring i fjor dro til med en tohånds dunk på Basketball Without Borders-camp!

Den 194 cm høye centeren er født i august 2001 og holder alderen for U18 i nordisk også neste år, om hun fortsatt er i Finland.

Mot Norge imponerte hun med sine ferdigheter og noterte seg for 18 poeng og 14 returer på sine 18 minutter, etter blant annet å ha prikket inn tre av fire 3-poengere.

Ingen av de 12 på det finske laget spilte så mye som halve kampen (20 minutter), og ingen under 13.

- Det er umulig for jentene våre å forsvare seg mot en så god spiller som Kuier, presiserte Axel Langaker.

Han var likevel tålelig fornøyd med kvelden.

- Vi har som mål i disse kampene aldri å gi opp, og det leverer jentene bra på. Finland er det beste laget her i nordisk, men vi kan bruke denne kampen inn mot Estland lørdag. Spiller vi på det vi kan, bør det bli jevne kamper mot Estland og Island, mener han.

Sverige derimot, blir verre: Svenskene slo Danmark 80-76 fredag, det danske laget de norske jentene tapte 42-74 for.

Både U16- og U18-jentene slo Estland i nordisk mesterskap for et år siden.

Sterk start – og slutt

U16-landslaget gikk optimistisk ut og holdt følge med finnene til stillingen var 10-9 i hjemmelagets favør.  Men noen jevn kamp skulle det ikke bli.

Finland gikk rett opp til 23-9 ved periodens slutt og videre til 27-9 i andre periode, en 17-0-run.

De finske jentene er tøffere, mer skolerte og mer rutinerte enn de norske – og holder til noen nivåer over.

Samtidig er det et norsk U16-landslag som styres av ett år yngre spillere, de fem fra den lovende 03-generasjonen. Nå måtte de slite for ledige skudd og posisjoner i hvert eneste angrep, og det tok lang tid før Norge i det hele tatt slapp til med forsøk fra 3-poengsland.

- Finland er veldig gode, de har et enormt trykk i forsvar og det er uvant for jentene våre, forklarte U16-coach Ellen Hamremoen.

- De er gode til å stenge backdoor-kuttene våre, de har tempo og intensitet.

Men etter en sterk sisteperiode med norsk 19-14, ble tapet på 37 poeng (39-76) – og iallfall mindre enn Island som ble slått 88-48 dagen før.

- Vi forsøkte oss på forskjellige angrepsoppsett, og det funket klart best i fjerde periode. Så fikk vi litt flere scoringer etter hvert, sa Hamremoen, som var godt fornøyd med 3-poengsuttellingen.

Fire spillere la 3-ere: Synne Jacobsen imponerte med 3/5 og Maria Thoresen Myklebust med 1/1, mens Cecilia Riise hadde 1 av 2 og Karyn Sanford 1 av 5.

Maria Thoresen Myklebust og Karyn Sanford dro mye av lasset for Norge. Maria fra Sandvika utfordret tøft og ble norsk toppscorer med 10 poeng i tillegg til å ha 6 returer og 3 assists.

Karyn gjør en stor jobb med å ta opp ballen og sette opp angrepene mot aggressivt press, selv om det ble vanskeligere mot finnene. Ulriken-kapteinen endte på 9 poeng, 6 returer og 4 assists.

Ytrebygdas Synne Jacobsen hadde også en sterk kamp og er enda en 03-spiller med et stabilt og fint skudd. Hun endte på 9 poeng etter de tre 3-poengerne, pluss 5 returer.