Få trenere fra Europa

​Nesodden med sitt Lead4Peace prosjekt

Erika Lundin
19.11.2018
Nesodden har hatt suksess med trenere fra Europa som kommer til klubben for å trene basketlag

​Dette er andre sesongen at vi får midler igjennom Aktiv Ungdom sitt EVS program som gir ungdommer muligheter til å jobbe frivillig i Europa. Igjennom vårt eksisterende samarbeide med Peace Players har vi nå gjort dette i to år. I fjor hadde vi en gutt på 20 år fra Kypros her og i år har vi to ungdommer fra Nord Irland, Sophie (20) og Adam (21). Dette er en helt unik mulighet for oss til å få hjelp til både å utvikle basketgruppa og ikke minst våre unge trenere. Nesodden IF Basket er opptatt av å utvikle mennesker, og med Peace Players sitt budskap «If we learn to play together we can learn to live together», jobber vi sammen med våre EVS ungdommer med å skape en god kultur i Nesodden som handler om inkludering, respekt og toleranse.

Adam og Sophie trener lag sammen med andre trenere i klubben, de utvikler vår ungdomstrenere og spiller på våre egne basketlag. De bringer både ny energi og nye ideer til klubben, noe vi ser på som utrolig viktig. Fra Aktiv Ungdom dekkes flyreise, opphold og lommepenger så klubbens egne kostnader er ikke høye. I tillegg så bidrar også Adam og Sophie på region øst sitt spillerutivklingsprogram (SPU). Dette er noe vi anbefaler flere å gjøre, da det gir store muligheter både for ungdommene selv som får reise og oppleve noe nytt, og ikke minst for oss som klubb. - Gøril Wold Wægger Leder i Nesodden IF Avdeling Basket.

Hva gjør Adam og Sophie mere i Norge? Studerer dem eller jobber?

De jobber for oss og som trenere for SPU. Dette er et program fa Aktiv Ungdom som gjør at de skal være med oss, lære seg om Norge, Språket, kultur og jobbe sammen med oss. Ingen studier i tillegg. Vår jobb er å ta godti mot de, involvere de på Nesodden etc. De kommer til å bidre litt i gymtimer på noen av skolene også, som for er en bra rekruttering.

Aktiv ungdom dekker reise, opphold og lommepenger. Er det dere som ordner med fly og bosted?

Ja vi ordner fly og bosted. Siden de Sophie og Adam er kjærester bor de sammen i en liten leilighet her på Nesodden. De har verdens beste utsikt over Oslofjorden og stortrives.

Hvor mange lag trener de nå?

Adam er trener på 3 lag pluss Basketgøy 2 – 3 ganger i uken samt at han og Sophie har sammen skillstreninger på fredager. Adam spiller også på vårt herrelag. Sophie trener også 3 lag og skillstrening pluss at hun er spillende trener for damelaget vårt. Hun har også Basketgøy 2 -3 ganger i uken.

Alle lagene trener de  sammen med noen av våre andre trenere – for å lære våre yngre og eldre trenere både nye og spennende driller og ikke minst holdningsarbeide med referanse til Peace Players.

Bruker Sophie og Adam som Trenerveiledere

Når det gjelder hva Sophie og Adam gjør i forhold til trenere, så bedriver de kontinuerlig praktisk treneropplæring av våre yngre trenere (med trener 1- og EB-kurs) ved å gå i tospann med dem på SFO-treninger (Basketgøy). Gradvis skal de yngre trenere ta over mer og mer av treningene under veiledning av Sophie og Adam. Før hver uke med SFO-basket legger Sophie og Adam opp et program for uken i samarbeid med de andre SFO-trenerne. Begge er også inne som trenere eller veiledere på lag som styres av foreldre uten formell trenerkompetanse, og gir råd og forslag til oppfølging og forbedring.

Vi prøver å være bevisste på at andre trenere ikke må se på det å ha Sophie og Adam rundt laget som en sovepute for dem selv. Målet er ikke at de to skal overta alt, men bygge kompetanse rundt i klubben.

Hva er trenermøter?

Når det gjelder trenermøter, så prøver vi å få til to møter minst - ett på høsten før seriestart og ett på våren etter serieslutt. På høstmøtet ønsker vi besvare spørsmål, motivere og gi ny kunnskap - gjerne i form av en foredragsholder. På vårmøtet er det tid for oppsummering og erfaringsdeling. Hvordan ser laget ut før kommende sesong, hvem fortsetter som trenere, noen som vil bytte lag, hvilke lag skal vi melde opp i seriespill - og hva er ønskene for treningstider kommende sesong. Dette er møter som arrangeres av den såkalte "sportslig gruppe" i basketgruppa. Siden en del i styret ikke har basketkompetanse, er det opprettet en sportslig gruppe, bestående av én i styret og noen andre ressurspersoner med basketkompetanse. Denne gruppen behandler saker sendt fra styret og gir innspill tilbake til styret på eksisterende og nye saker av sportslig karakter.

Hva syns Adam og Sophie om å være trener i Norge (Nesodden)?

De elsker å være her, vi hadde faktisk et møte i går med de, evaueringsmøte og de stortrives. De synes barna er flinke til å lytte og lære og det er gøy med Basketgøy . De hadde nok ventet seg et noe høyere nivå på basket her i Norge 😉 og skulle ønske at våre lag hadde halltid nok til å trene mer enn to ganger i uken, men sånn er det når vi ikke har nok hallplass. Selv har vi tatt de med på noen reiser rundt i Norge med bil, og de synes det er gøy å se mer av Norge enn Nesodden. I Vinterferien skal vi lære de å stå på ski på Røros, det gleder vi alle oss til….

Har dere selv noen ungdommer som ønsker å delta i Aktiv ungdom «andre veien» som reiser til andre land og blir med i andre klubber?

Det er akkurat det vi har. Over 25 ungommer har så langt vært med i vårt Lead4Peace program og fått reise rundt i hele verden. Nå har vi sendt inn en ny søknad om en tur i April. Når det gjelder utveksling har vi nå to ungdommer som sier de er interessert å reise ut og jobbe med Peace Players etter skolen neste år – en helt fantastik mulighet.

Her finner du hjemmsiden til Nesodden Basket og Lead4Peace prosjektet