Evaluering av regionsdommerkurs

​Regionsdommersamling høsten 2018

Erika Lundin
04.12.2018
Deltakerne gir Regionsdommerkurset 4 av 5 poeng. William Vegelbo deler sine meninger om kurset

Vi har evaluert Regionsdommerkurset og fått en del tilbakemeldinger som vi ønsker å dele. Deltakerne som har svaret på evalueringen har deltatt på Regionsdommerkurs i 2017 eller 2018. Noen har fullført og blitt autoriserte Regionsdommer og noen har ikke hatt mulighet til å bli autorisert ennå.

 

Vårt neste Regionsdommerkurs er 16-17.februar 2019. Dette blir vårt første kurs etter Den Nye Dommerløypen

Regionsdommerkurset er utvidet fra to ukekvelder til en helg der man har fokus på både teori og praksis. Det blir praktisk øving i hall på dommermekanikk, dommertegn, overtredelser, og fouls i tillegg til teori med gjennomgang av regelboken.  

 

Påmelding og informasjon om våre Dommerkurs finner du HER

Kontaktperson for kurs er Erika Lundin:    erika.lundin@basket.noEvaluering av Regionsdommerkurs 2017 og 2018

Evalueringen ble laget i Netigate og alle svar er anonyme. De fleste som har besvart evalueringen har vært aktiv dommer i 1-3 år og de dømmer flest U14-U16 kamper. Deltakerne har gitt uttrykk for å være godt fornøyd med kurset da poengscoren ble 4 av 5. 

Deltakerne er meget fornøyd over tilbakemeldingene de får når de dømmer kamper. Observasjonskamper er viktig for de nye dommerne og de liker å få tilbakemeldinger på hvordan de kan bli bedre dommere. 8,75 av 10 var scoren på å bli observert som dommer av forbundsdommerne. 

De fleste valgte å melde seg på Regonsdommerkurset slik at de kunne tjene litt ekstra penger, dømme kamper på et høyere nivå og få bedre regelkunnskap. 


Hva likte du best md regionsdommerkurset?

Likte best å få bedre regelkunnskap og lære tips og triks av forbundsdommerne.

Kurslederen Sturla :) Det var lærerikt og vi fikk god kompetanse innenfor basketball. Dermed gikk teoriprøven enkelt og greit.

Akrem gjorde undervisning morsom. Jeg møtte også på en del ungdommer som jeg ble kjent med og som jeg tidligere hadde spilt mot

Å få en dypere forståelse for basketball som idrett, spillets grunntanker, spilleregler og dommermekanikk.

 

Hvordan kan regionsdommerkurset bli enda bedre?

Ha et slags opplegg så man blir bedre kjent med resten. Kanskje en felles middag dagen før eller noe slikt.

Litt mer fokus på situasjoner som kan oppstå i en kamp. Kurset var i stor grad basert på å gå gjennom reglene definisjon for definisjon. Dette hører mer hjemme på et aspirantdommerkurs.

Det kan nok bli enda bedre ved å øve litt mer på mekanikk.

Gi tilbud på dommerutstyr

 

Hva er det viktigste du tar med deg fra kurset?

De enkle tingene utenfor regelverket, som hvor man skal se på banen og oppføre seg med meddommere

Hvordan man håndterer konflikter på banen

Tar med meg erfaringer fra kurset fra spesielle situasjoner og tryggheten man får nå som man har økt kunnskap.

Å forholde meg rolig, og vite hva som er riktige avgjørelser.

 

Hva er din største utfordring nå som dommer?

Det kan til tider være vanskelig å takle stresset på banen.

Å finne tid til å være nok dommer, fordi helgene er stort sett fylt opp med annen basket.

Andre dommere som ikke tar jobben seriøst. (Også uerfarent sekretariat)

Aggressive kamper

Dommerteknisk, går det mer på å vite feilene på instinkt. Rett og slett få mer feelingen på det

 William Vegelbo, Langhus/Kolbotn om RegionsdommerkursetWilliam Vegelbo 16 år fra Langhus/Kolbotn deltar i år på det Nasjonale Talentprogrammet for regionsdommere

William ble autorisert Regionsdommer under Regionsmesterskapet i Oppsal Arena i april 2018 og har delt sine meninger om Region Øst sitt Regionsdommerkurs.

 

Hvordan syns du Regionsdommerkurset har vært?

Personlig likte jeg regiondommerkurset veldig godt. Det er et fint trinn opp fra aspirantdommerkurset, uten at man føler at spranget blir for stort. Kurset ga meg masse god kunnskap fra gode kursholdere, som er flinke til å motivere og lære bort kunsten å være dommer.

 

Nå blir Regionsdommerkurset mer omfattende med 2 hele dager med teori og praksis der man øver på dommertegn og dommermekanikk i 2PO. Det blir 2 regeltest, 1 eksamen (slik dere hadde) samt løpetest, observasjons- og autorisasjonskamper.

Hva syns du om det?

Jeg tror det er bra at kurset har blitt enda mer omfattende, fordi det kan bidra til å gi oss dommere mer kompetanse og trygghet i dømmingen vår. Samtidig tror jeg at det blir en bedre kvalitetstest for å sikre et enda høyre nivå på deltakerne etter fullført kurs.

 

Hvordan var det å bli observert og autorisert av forbundsdommere?

Jeg synes det var veldig lærerikt å bli observert og autorisert av Forbundsdommere. Man lærer mye og tar til seg mange tips og triks som er nyttig for å gjøre jobben enda bedre. De blir noen gode dommerforbilder som kan hjelpe til med å motivere og peke oss på riktig vei, sånn at vi får best mulig utvikling.

 

Hva er dine dommerambisjoner? Hvorfor ønsker du å være dommer?

I utgangspunktet tok jeg dommerkurs for å få bedre regelforståelse og regelkunnskap som jeg kunne bruke som trener og spiller. Etterhvert likte jeg dommerjobben bedre og bedre, og trivdes godt som dommer. Mine ambisjoner er å komme så langt som mulig og bli den beste dommeren jeg har evne til å bli. 

 

Hva er det mest utfordrende med å være dommer?

Det mest utfordrende som dommer tror jeg må være å holde fokus og tenke raskt og ikke minst riktig i avgjørende situasjoner. Under jevne kamper blir det i sluttminuttene ekstra mye å tenke på, så det er viktig å beholde roen og fokusere på arbeidsoppgavene man har. Hvordan syns du Regionsdommerkurset har vært?


Hvordan var det å bli observert og autorisert av forbundsdommere?

Jeg synes det var veldig lærerikt å bli observert og autorisert av Forbundsdommere. Man lærer mye og tar til seg mange tips og triks som er nyttig for å gjøre jobben enda bedre. De blir noen gode dommerforbilder som kan hjelpe til med å motivere og peke oss på riktig vei, sånn at vi får best mulig utvikling.

 

Hva er det mest utfordrende med å være dommer?

Det mest utfordrende som dommer tror jeg må være å holde fokus og tenke raskt og ikke minst riktig i avgjørende situasjoner. Under jevne kamper blir det i sluttminuttene ekstra mye å tenke på, så det er viktig å beholde roen og fokusere på arbeidsoppgavene man har.

 

Hvor mange kamper håper du å dømme ca. i sesongen?

Jeg håper på å få dømme en god del kamper i løpet av en sesong, selv om jeg i tillegg til dommerjobben er trener og spiller. Så jeg vil nok anslå at rundt 40-50 kamper per sesong hadde vært bra.
Region Øst ønsker William og alle deltakere på vårt Regionsdommerkurs LYKKE TIL med dommeroppgaven denne sesongen!

Påmelding og informasjon om våre Dommerkurs finner du HER

Kontaktperson for kurs er Erika Lundin:    erika.lundin@basket.no