Et gullkantet samarbeid

​Læremesteren og hans beste elev: Mathias Eckhoff og Stian Mjøs trives i lag, har oppnådd mange seire sammen og har stor tro på Bærum Basket også i 2017/18-sesongen. 

ARILD SANDVEN (tekst og foto)
12.09.2017
De har vunnet mye sammen, men nå er Mathias Eckhoff og Stian Mjøs i angrepsposisjon.
- Jeg tror det blir en prosess, og på en måte to sesonger for oss – før og etter jul. Vi kommer nok litt sent i gang, sier coach Eckhoff.
Bærum Basket har mistet fem spillere siden det ble stopp i NM-semifinalene mot Gimle i mars, og vil spesielt savne Erik Gilchrese, som ble hentet av Umeå i den svenske Basketligan.
Men mandag landet kanadieren Keith Omoerah (25), og dro rett fra flyet til å markere seg sterkt på sin første trening med Bærum i Nadderudhallen.
Midt under BLNO-åpningshelgen om halvannen uke kommer 18-årige Jordan Rost fra Australia, og etter jul er Alex Dakin og Aly Hudgins tilbake fra henholdsvis Nederland og USA, og vil gi Bærum etterlengtet høyde og styrke under kurvene.
- Spennende å se hvordan vi er i starten av sesongen, supplerer Stian Mjøs.
- Men når sluttspillet kommer, tror jeg helt klart vi kan være med på å kjempe om de fineste plassene.
 
Eckhoff (48) og Mjøs (28) har hatt et perfekt coach- og spillerforhold i over ti år.
I 2007 vant Sandvikas ‘89-årgang ledet av Eckhoff det uoffisielle nordiske mesterskapet, Scania Cup i Södertälje, som første norske lag noensinne. Med Stian Mjøs kåret til Scania King, turneringens beste spiller. En årgang med ytterligere fire av dagens BLNO-spillere: Torgrim Sommerfeldt (Asker), Nicolai Østbye (Kongsberg), Stian Enge (Fyllingen) og Stians lillebror Thomas Mjøs som vant NM med Bærum i 2011, Asker Aliens i 2015 og Centrum Tigers i år, men som ikke har planer om toppseriespill denne sesongen.

Noen uker etter Scania Cup-triumfen i 2007 sørget duoen for norsk bronse i U18-klassen i nordisk mesterskap, og året etter for gull til Sandvika i U18-NM.
Eckhoff hentet også Mjøs til Jämtland og Basketligan i 2010/11-sesongen, og da stoppet eventyret først i SM-kvartfinalene mot Sundsvall, som til slutt vant finalen.
Og så NM-gullet i 2013, da Bærum storspilte mot hjemmelaget Tromsø Storm i Tromsøhallen (81-65) etter 26 poeng av Stian Mjøs – inkludert 5 av 7 på 3-poengsskudd.
 
De er fulle av lovord om hverandre.
 
Mathias om Stian:
- Han er utrolig seriøs, har gjort basket til en livsstil og er en toppidrettsutøver, det er blitt en vane for ham å holde på sånn. Det er befriende for en trener å ha en sånn spiller, og jeg har coacha ham så lenge at han vet hvor jeg vil.
- Så er han jo en fin fyr, kulturbærer og -skaper i Bærum og Sandvika. Og du skal være ganske surpompa og vriompeis hvis du ikke syns han er en kjernekar. Stian er ekstremt lojal og pliktoppfyllende og en hyggelig fyr som sjelden eller aldri sier et vondt ord om andre mennesker.
- Men han har jo sine utfordringer på banen, som alle andre, og det vet han jo. Han var lenge vaksinert mot kontakt på banen. Han er en god lagforsvarer og en veldig god kommunikatør, men ikke så revirpissende som som bror Thomas, som drives av det – Stian er en mer leken spiller, og man leker jo ikke forsvar.
 
Stian om Mathias:
- Han er ekstremt flink som trener og er en perfeksjonist, veldig opptatt av detaljer. Han vil nok være aller best som trener for et profesjonelt lag, fordi man kan forvente mye der. For spillere som er motiverte er han også en veldig bra pedagog.
- Så er han flink til å sette mål gjennom sesongen, se styrker og svakheter og se hva vi trenger.
 
Toppscore og All-Star-trener
 
Mathias Eckhoff, tidligere landslagsspiller og velkjent også som skuespiller, har siden 2009 vært daglig leder i Dissimilis – ved siden av engasjementene som basketballcoach.
Han var assistent for Will Voigt som coach for Nigerias landslag som vant Afrikamesterskapet og deltok i OL i Rio de Janeiro, og ledet nylig det nykomponerte norske U23-landslaget til 14.- plass blant de 24 lagene i Universiaden i Taipei, etter seire over Hongkong, Japan og Estland.
Under trenerutdanningen på FECC – FIBA Europe Coaching Certificate – fikk Eckhoff best gjennomsnittsscore av samtlige deltakere på de praktiske og teoriske prøvene. Dermed kvalifiserte han seg også som coach i den årlige U18-All-Starkampen under EM-sluttspillet for menn i Litauen i 2011.
- Det var en lørdag formiddag med 12.000 tilskuere i basketgale Litauen, og laget mitt vant med ett poeng, forteller han.
- Men den morsomste opplevelsen for meg som trener var da Sandvika-gutta vant Scania Cup som første norske laget. De var mer ubesudlet, de hadde gått fra å tape med 30 poeng året før til å vinne, og de brøt en barriere.
 
- Irriterende
 
Stian Mjøs ser ikke noen stor utfordring i å være toppmotivert år etter år.
- Basket er jo gøy, men det er irriterende ikke å lykkes. Det er blitt flere sesonger nå hvor vi ikke har gått hele veien, og det er surt å gå ut når du føler laget har potensial for å være bedre, forklarer 28-åringen.
- De siste sesongene har vi ikke vært favoritter og ikke hatt det beste laget, og da må ting klaffe hvis du skal vinne. Og marginene har ikke vært helt på vår side.
- Jeg har jo lyst til å vinne hele greia, det er mye viktigere enn om jeg har fine stats’er i poeng og assists, understreker han.
 
Solid tilvekst
 
Og etter å sett Keith Omoerah på treningen i Nadderudhallen mandag, steg Stians optimisme for sesongen.
Den 193 cm høye guarden fra Winnipeg i Canada hadde en lang flyreise gjennom åtte tidssoner bak seg, men imponerte med sin allsidighet – atletisk, rask og sterk. Han kommer med statistikker som tilsier at han er en topp skytter, med 40 prosent treff på 3-poengere forrige sesong for Manitoba.
- Han er uselvisk, har blikk for spillet og høy basket-IQ. Det er ikke hvem som helst som kommer inn første kvelden og glir rett inn i vårt spill, med seks av Mathias’ plays – det er ikke de enkleste. Han var en positiv overraskelse og blir veldig bra for oss, fastslår Stian Mjøs.

BÆRUM BASKET
Trenere: Mathias Eckhoff og Per Tøien.
Spillere INN: Keith Omoerah (Manitoba, Canada), Jordan Rost (Sunshine Coast Phoenix Clippers, Australia), Joachim Bøhn (Asker Aliens), Thomas Solem (Ullern, hjem fra en sesong i Berlin).
Spillere UT: Erik Gilchrese (Umeå), J.D. Weatherspoon (free agent), Nicolas Bieber (skolegang i Canada), Anders Lislevatn Landenget (militærtjeneste), Aksel Barkvoll tilbake til Ullern, Mirnes Harbas prioriterer studier.
Budsjett: Ca 550.000 kroner.
Mål for sesongen: Ønsker å komme til en finale, men vet det er en lang prosess.
Bærums kanadiske nykommer Keith Omoerah i aksjon på sin første trening, her tett oppdekket av Thomas Solem. Til høyre Christoffer Heggelund.