Eneste lag uten tap i EGBL-starten

​Ulriken-jentene med gullmedaljer og pokal under premieutdelingen i Saulkrasti i Latvia søndag. Fra venstre Fatima Mohammad, Victoria Barkovskij-Jakobsen, Celine Klett, Anna Linnea Hovig Wikstrøm, Karyn Sanford, Synne Jacobsen, Sunniva Sørbye og Maya Carroll.

FOTO: EGBL

ARILD SANDVEN
28.10.2019
Ulriken sikret sesongens første gull med seier i alle fem kamper i åpningshelgen i EGBL.

03-laget som vant Superfinalen i Europaligaen EGBL forrige sesong spilte første runde i badebyen Saulkrasti ved Riga-bukten, og viste sin klasse ved å vinne alle de fem kampene – mot lag fra fem forskjellige nasjoner.

Fire av kampene kontrollerte Ulriken-jentene og vant komfortabelt, men mot Rigas BJSS holdt det hardt:

Ulriken lå 11 poeng bak (29-40) da fjerdeperioden begynte, og 4 bak (41-45) med 35 sekunder igjen å spille. Men da la Fatima Mohammad en 3-poenger til 44-45, og etter at latvierne hadde truffet på ett av to straffekast (44-46) med 4 sekunder igjen, tok tittelforsvarerne timeout og satte opp et angrep der Karyn Sanford ble feilet og fikk to straffer med 1,9 sekunder igjen.

Karyn var iskald, traff begge og reddet overtime med 46-46. Der tok Ulriken raskt kommandoen med to poeng pluss en 3-poenger fra Celine Klett (51-46), og sikret seieren på to straffekast fra Synne Jacobsen 45 sekunder før slutt: 53-48.

- En tøff kamp for oss, fastslår Ulriken-coach Ingvild Sanford.

- Vi har spilt mot dette Riga-laget flere ganger før, og de hadde forberedt seg godt på å møte oss. Så hadde vi ikke flyten, bommet mer enn i noen av de andre kampene og fikk en jobbe- og slitekamp der vi måtte jage ledelsen deres hele veien og hente inn 11 poeng i siste periode. Det var ingenting som gikk på skinner, og hver eneste retur og steal telte, understreker Sanford.

Samtidig var det knallsterkt av Ulriken å komme tilbake og ta seieren i en kamp som syntes tapt.

Karyn Sanford MVP - og best i poeng, assist og effektivitet

I de fire øvrige kampene ble det 69-51 over polske BAT Kaszuby, 71-38 over Haga Dolphins fra Norrköping, 73-46 over Ukrainas U16-landslag og 72-37 over Luxembourg CFBB, i realiteten også et landslag.

Dermed ble Ulriken det eneste av de 16 lagene i EGBLs 1. divisjon i U17-klassen som vant alle sine fem kamper i åpningshelgen. Det ga gullmedaljer i delrunden i Saulkrasti der åtte lag deltok, mens hjemmelaget Prinemanie vant runden med de øvrige åtte lagene forrige helg i Grodno i Hviterussland, med fire seire og ett tap.

Karyn Sanford ble enda en gang kåret til turneringens MVP, Celine Klett fikk plass på Allstar-laget og Sunniva Sørbye fikk prisen som Ulrikens «Team Player».

- Jeg syns absolutt at laget har tatt steg bare siden i fjor. Nå har vi flere spillere som ikke var så fremtredende som kommer inn og bidrar, og når vi kommer i feiltrøbbel, er det aldri problematisk å bytte, sier Ingvild Sanford.

Karyn Sanford var dominerende og står som turneringens toppscorer med 18 poeng i snitt per kamp, nummer 1 i assists med 5,8 per kamp og nummer 1 i effektivitet.

Sentrale 04-jenter

Den største fremgangen har utvilsomt 04-jentene Celine Klett og Maya Carroll hatt.

Celine som også var sentral på det norske U16-landslaget som kom til semifinalen i B-EM i Sofia i sommer, er nummer tre blant toppscorerne i turneringen med 17 poeng i snitt per kamp, nummer 5 i assists (2,8) og 2 i effektivitet.

15-åringen innledet turneringen mot polske BAT Kaszuby med 24 poeng etter 4/8 på 3-poengere pluss 10 returer, og fulgte opp med 19, 15, 12 og 15 poeng i de øvrige kampene.

1,87 m høye Maya Carroll ble lagets beste rebounder med 7,6 returer per kamp og avsluttet turneringen med en double-double mot Luxembourg: 17 poeng og 12 returer.

- Celine hadde jo en veldig god første sesong i EGBL, men var en del syk og skadet i fjor, og da klaffet ikke alt. Nå leverte hun den beste turneringen sin hittil, er veldig safe og har mye erfaring med seg, sier Ingvild Sanford.

- Maya er grådig sterk og når hun bestemmer seg for å gjøre noe, går det som regel veldig bra. Hun hadde en tilvenningssesong i fjor da hun fikk prøve seg litt, men har fått mer ansvar nå og har tatt noen steg. Hun trener også med BLNO-laget tre ganger i uken og begynner å bli mer vant til å trene og spille på det øverste nivået, forteller Ulriken-treneren.

13-årig debutant

I tillegg hadde laget med Anna Linnea Hovig Wikstrøm fra klubbens 06-lag som også var med i Scania Cup i fjor. Den 1,76 m høye guarden klarte seg fint og scoret både mot Ukraina og Luxembourg.

- Hun er jo bare 13 år, men det gikk veldig bra de gangene hun kom innpå. En veldig solid spiller som gjør få feil på banen. Nå som hun er fersk, tar hun få sjanser og spiller safe, men hun vil våge mer etter hvert. Så var hun kald og la to straffer da hun ble feilet og satte et langskudd i en annen kamp, sier Sanford.

Neste runde i januar

Neste EGBL-runde spilles 16. til 19. januar i Riga, der Ulriken ikke møter noen av topplagene og bør ha gode muligheter til å styrke sin posisjon i toppen med fem nye seire.

Så blir det tøffere i siste runde som også spilles i Saulkrasti, 27. februar til 1. mars. Der stiller alle de tre hviterussiske lagene som står med 4-1 etter de første fem kampene: Prinemanie, Tsmoki-Minsk og RGUOR Minsk. Men alle er lag Ulriken er slått tidligere.

Ulriken-jentene har allerede stø kurs for en ny Superfinale.