En lovende trio

​Emil Svarlien ble tildelt pris for Årets Dommertalent sesongen 2017-2018, her sammen med Leder for dommerkomitéen Sturla Sand

Erika Lundin
26.11.2018
Alexander, Gabriel og Emil forteller hvordan det er å være basketballdommer i Region øst

Under Regionsmesterskapet i Oppsal Arena i april 2018 ble det utdelt dommerpriser, for første gang til dommere i Region Øst. Terje Lindboe ble tildelt hederspris og HER kan dere lese en artikkel om Terje som ble skrevet tidligere i høst.

Tvillingene Alexander og Gabriel Svendberg ble tildelt pris som Årets Dommer 2017-2018 og Emil Svarlien stakk av med prisen som årets Dommertalent. HER kan dere lese om prisene som ble utdelt. 

Vi har intervjuet Alexander, Gabriel og Emil for å høre om deres opplevelse av å være dommer i Region Øst. Hva syns de at regionen kan forbedre og hva er det beste med å være en basketballdommer?

 

Gabriel og Alexander Svendberg


Tvillingene Gabriel og Alexander Svendberg, 20år er opprinnelig fra Ammerud Basket, men spiller nå i 3.divisjon for OSI. De ble autoriserte forbudsdommere i fjor og dømmer nå sin første sesong i BLNO samtidig som de dømmer en god del kamper for Region Øst denne sesongen.

 
Hvordan var det å bli tildelt pris som Årets dommer i Region Øst i 2018?

Alexander: Det kom som en overraskelse. Jeg og broren min hadde dømt veldig mye forrige sesong, og hadde jobbet hardt for å forbedre oss som dommere. Det var gøy å vite at det ble lagt merke til.

Gabriel: Jeg var egentlig ikke forberedt på å bli tildelt prisen, men det var fint å bli verdsatt på den måten. Broren min og jeg hadde satt av veldig mye tid til dømming den sesongen, og vi hadde jobbet hardt for å utvikle oss. Da er det fint å vite at all arbeidet ble lagt merke til.

 

Hvor mange kamper dømmer du ca per sesong for Region Øst?

Alexander: I fjor dømte jeg godt over 100 regionskamper, og tipper det blir det samme i år også. Dette er min første sesong som dommer i BLNO, og jeg har så langt dømt seks BLNO kamper.

Gabriel: Jeg dømte vel over hundre kamper forrige sesong, og det blir nok ikke så langt unna det i år heller. Dette er første sesongen min som BLNO-dommer, men jeg har allerede dømt syv BLNO kamper. 

 

Hva er det beste med å være dommer?

Alexander: Det er det å kunne jobbe med den idretten man er glad i. Du får også muligheten til å jobbe med bra folk som er opptatt av å gjøre en god jobb på banen.

Gabriel: Det beste med å være dommer er vel det å kunne jobbe med den sporten man alltid har vært glad i. Samholdet blant dommerne er noe man heller ikke skal se bort ifra. Jeg har blitt kjent med mange av dommerne i Region Øst gjennom årene mine som dommer og nå som jeg har blitt forbundsdommer, så har jeg blitt kjent med enda flere. BLNO-dommerne er en fin gjeng som har tatt oss nye godt imot. 

 

Hva er den største utfordringen som dommer?

Alexander: Basket er en idrett som går veldig fort, og det skjer mye. Det å kunne være på rett sted til rett tid vil være riktig til å gjøre gode avgjørelser. Jeg vil si at det å være i riktig posisjon er en stor utfordring som dommer.

Gabriel: Den største utfordringen som dommer er vel det å få alt med seg. Basket er en rask sport og det kan fort hende at man går glipp av noe. Posisjoneringen man har på banen vil da være essensielt for å kunne gjøre riktige avgjørelser. 

 

Har du noen tips til yngre dommere? Hva bør de gjøre og tenke på?

Alexander: Tips jeg har til unge dommere er det å dømme mye, og alltid ha fokus på å forbedre som dommer. Ta hver kamp du dømmer seriøst, og bruk hver kamp som en mulighet til å forbedre deg.

Gabriel: Mitt tips til yngre dommere vil være å dømme mye. Ønsker man å bli en bedre dommer, så er det viktig å kunne være forberedt på enhver situasjon. Det kan du ikke være uten erfaring og kunnskap. Les regler, tolkninger, døm og ikke minst se på mye basketball. Se på så mange basketballkamper du har muligheten til. Det er kanskje det noe av det viktigste man kan gjøre for å fange opp kunnskap nok til å bli en mer selvsikker dommer på banen.

 


Hva er planene kring din dommer-karriere? Hvorfor ville du bli dommer?

Alexander: Det er å fortsette å dømme mye, og utvikle meg som dommer. Jeg håper på en lang dommer-karriere. Jeg begynte å dømme fordi jeg ville tjene litt ekstra penger. Etter hvert begynte jeg å like det, og jeg bestemte meg for å ta det mer seriøst.

Gabriel: Planene fremover vil vel være å fortsette med å utvikle meg selv som dommer. Jeg har fortsatt mye å lære og mye å jobbe med, derfor kommer jeg til å sette av mye tid og gjøre alt jeg kan for å bli en bedre dommer. Jeg startet vel som Basketballdommer for å tjene litt ekstra penger. Jeg begynte å like det mer og mer, og etterhvert begynte jeg å ta det mer seriøst. 

 

Hva hadde du hatt lyst å forandre og forbedre for at Regionen skulle bli enda bedre kring dommerspørsmålet?

Alexander: Jeg synes regionen må fortsette å fokusere på dommerutvikling, og hjelpe de dommerne som ønsker å bli bedre. Observasjoner er meget nyttig for dommerutviklingen i region øst, og det er noe som har hjulpet meg mye. Det hadde hjulpet mye om det var observatører på enda flere kamper.

Gabriel: Jeg synes Regionen bare må fortsette med oppfølgning og utvikling av nye dommere. Det har de gjort en god jobb med, og det kan jo bare bli bedre. Men til syvende og sist så er det dommerne selv som må jobbe for å bli den beste dommeren man kan bli.


 


Emil SvarlienEmil Svarlien er 15 år og kommer fra Lommedalen Basketballklubb. Han spiller ikke for noe lag denne sesongen men dømmer desto flere basketballkamper for Regionen i år.


Hvordan var det å bli tildelt pris som Årets Dommertalent i Region Øst?

Det var veldig gøy å motta pris. Jeg hadde ikke dømt veldig lenge da jeg fikk prisen, så jeg ble veldig overrasket, men det var hyggelig med gratulasjoner og jeg ble motivert til å bli en enda bedre dommer.


Hvor mange kamper dømmer du ca per sesong for Region Øst?

Som nevnt, har jeg ikke dømt så lenge, men jeg dømmer vanligvis omtrent 8-10 kamper i løpet av en helg, så det blir mange kamper per sesong. :)


Hva er det beste med å være dommer?

Det er mye bra med å være dommer. Det er for det første veldig sosialt. Man møter nye dommere, trenere og spillere. Jeg har blitt kjent med mange dommere og mange av dem har jeg også blitt god venn med. En annen god ting med å være dommer, er erfaringen du får av det. Jeg som er såpass ung, lærer enormt mye av å dømme basket. Man får god erfaring innenfor ledelse, men man lærer også hvordan man skal snakke og lytte på andre. Dette er fine ting å ha med seg videre i livet.

 

Hva er den største utfordringen som dommer?

For meg er den største utfordringen med å være dommer hvordan man skal kommunisere med så mange ulike mennesker. Hvem som helst kan lese regelboka og ha god kontroll på reglene til spillet, men kommunikasjon er en ekstremt stor del av det å være dommer. Som dommer, må man klare å håndtere både spillere og trenere, og få dem til å holde seg rolige. Jeg tenker at man skal behandle alle med respekt, da blir man som oftest behandlet på samme måte.

 

Har du noen tips til yngre dommere som har tenkt å ta kurs, eller nettopp har tatt Kamplederkurs?

Jeg har tre tips til unge dommere:

  • Det første er å ta dømming seriøst og alltid gjøre ditt beste. Møt alltid opp i god tid før kamp og vis engasjement og innsatsvilje.
  • Tips nummer to er å dømme så mye som mulig. Den mest effektive og beste måten på å bli en bedre dommer på er å dømme en del for å få erfaring.
  • Mitt siste tips er å alltid sette opp tre mål til deg selv før en kamp, som du skal jobbe med og forbedre deg på. Det kan for eksempel være ting innenfor tegngivning, posisjonering og kommunikasjon.

 

Hva er planene kring din dommer-karriere? Hvorfor ville du bli dommer?

Mitt neste mål som dommer nå er å bli forbundsdommer. Jeg er nå regionsdommer i region øst, og deltar på et talentprogram for regionsdommere hvor regionsdommere fra hele Norge deltar for å bli enda bedre dommere. Dette kurset er også med på å forberede dommere på kommende Forbundsdommerkurs som jeg ønsker å delta på. Jeg ble dommer fordi jeg følte at det var noe som passet meg veldig godt. Jeg er en seriøs og sosial person, så jeg tok kurs og har dømt veldig mye siden det.

 
Hva hadde du hatt lyst å forandre og forbedre for at Regionen skulle bli enda bedre kring dommerspørsmålet?

Jeg opplever at Region Øst har god kontroll på dommerne i regionen. De nominerer riktige dommere til riktige kamper og følger opp hver enkelt på en fin måte. Jeg synes det er fint at såpass mange unge dommere blir prioritert til å dømme kamper. Som sagt, blir man en bedre dommer av erfaring. Det er stor etterspørsel etter dommere i regionen og jeg håper så mange som mulig vil ta kurs.

 

 

Region Øst takker Alexander, Gabriel og Emil for deres engasjement som dommer og ønsker dere lykke til videre med dommeroppgaven regionalt og nasjonalt. Region Øst er veldig fornøyd med at så mange unge ønsker å ta dommerkurs og tar dette som en seriøs og viktig jobb, en god start inn i voksenlivet.

Vi oppfordrer alle trenere og lagledere til å ta kontakt med dommerne før kampen starter for å slå av en prat. En hyggelig dialog før kampen fører ofte til et godt samspill under kampen.

 

Vi har alle samme mål: Innen utgangen av 2022 skal norsk basket totalt utgjøre 16250 basketballspillere (Strategiplanen)

Målet om 16250 basketballspillere når vi ved å jobbe sammen kring vår visjon og verdier:

Visjon: Basketball – mer enn en idrett

Verdier: Inkluderende, Gøy og Målrettet