En løfterik start på nordisk

​Karyn Sofie Sanford har brutt gjennom det danske forsvaret, blir feilet og tildelt to straffekast.

ARILD SANDVEN (tekst og foto)
29.06.2018
Norge hentet inn 14 poeng og rystet danskene, men måtte gi tapt i sluttminuttene.

U16 kvinner Norge – Danmark 57-70

U18 kvinner Norge – Danmark 42-74

- Litt stang-ut, men en bra jobb og en veldig sterk opphenting. Vi stoppet dem bra i fjerde periode og presset vårt var effektivt og godt. Men vi kunne tatt dem, fastslo U16-trener Ellen Hamremoen etter at Danmark hadde seilt fra til 13-poengsseier, 70-57.

Resultatet lyver litt, for med litt over to minutter igjen på tavla var Norge bare fem poeng bak (57-62) og var tvunget til å ta sjanser med tidlige skudd og risikable pasninger. I stedet ble det noen turnovers og bom og dansk 8-0.

Norge ledet 16-12 etter første periode og lå bare to poeng bak (24-26) mot slutten av det andre, før Danmark dro fra og var oppe 17 poengs ledelse (45-27).

Men det norske laget kjempet seg tilbake i kampen, og tidlig i fjerde periode reduserte Fatima Mohamad til 49-52.

Danskene fikk store problemer med Norges press og aggressive forsvar, og røk på tre 24-sekundersavblåsninger.

Det var pressforsvar begge veier og høyt tempo, og selv om Ellen Hamremoens lag pådro seg 27 turnovers, presset de danskene til 28.


Sentral kvartett

Så vippet kampen helt til Danmark fikk inn de siste, avgjørende scoringene – anført av guarden Alberte Rimdal som med sine 18 poeng, 7 assists og 7 returer fremsto som kampens store spiller.

- Kjipt å tape, selv om det var mot et godt lag, konstaterte Norges pointguard Karen Sanford.

- Vi klarte nesten å ta dem igjen, og var best da vi begynte å løpe med dem, mente Ulriken-profilen.

Fire av Norges spillere fikk spesielt mye ansvar og over 30 minutters spilletid: Karyn Sanford, Fatima Mohamad, Hanne Nybø og Maria Thoresen Myklebust.

Sanford endte på 10 poeng etter en langt under middels skudd-dag, men var solid i ballførerrollen og hadde 7 returer, 6 assists og 4 steals. Hvor avhengig laget er av 14-åringen, viste også de tre minuttene hun fikk hvile på benken – de tapte Norge 0-8 og danskene gikk fra 12-16 til 20-16.


Ruvende Nybø

Hanne Nybø er den eneste i kvartetten som er 2002-spiller og forsvinner ut av U16 etter denne sesongen, men bekreftet at hun har hatt enorm fremgang, og var en konstant trussel mot danskenes forsvar med sine sterke driver. Forwarden fra Eikefjord og Ulriken ble toppscorer med 14 poeng, hadde 9 returer og trakk på danske spillere et høyt antall fouls.

Fatima Mohamad hadde en sterk kamp med 13 poeng og uforutsigbare og skapende driver, og Maria Thoresen Myklebust var også på hugget og spesielt god tidlig i kampen – med sine 9 poeng og 5 returer.

I tillegg steppet Synne Jacobsen (Ytrebygda, og enda en 03-modell) opp i sluttfasen, med to 3-poengere og totalt 8 poeng og 6 returer på 18 minutters spilletid.

U16-laget viste at de skal bli spennende å følge både i nordisk og i B-EM i Montenegro i august.

Finland som er motstander fredag og favoritt til å vinne nordisk, utklasset Island 88-48 i sin første kamp, mens Sverige slo Estland 79-64.

 

Tungt for U18-jentene

Norges U18-lag fikk nivåsjokk den verst tenkelige starten på nordisk, med 12-45 etter de to første periodene – der fire 3-poengstreff sørget for de 12 poengene.

Danskene benket noen av sine beste spillere etter hvert, og Norge kom sterkere tilbake og vant tredjeperioden 19-11. Sluttresultatet ble iallfall litt penere, 42-74.

Og 8/15 på 3-poengerne med treff fra fem spillerne lar seg absolutt høre. Sofie Blydt Paulsen satte 3/3 og Tuva Andersen 2/4.

- Vi var ikke klare til å spille fra start, men misset på noen fine avslutningsmuligheter i førsteperioden. Og når vi ikke scorer, mister vi litt selvtillit, forklarer Axel Langaker.

- Det går bedre når vi bestemmer oss for ikke å bry oss så mye om scoren og heller fokusere på de tingene vi kan fikse selv. Da ble det ganske bra, med defensiv intensitet og selvtillit til å gjøre det bedre i angrep, sier U18-sjefen.

Finland fredag blir minst like tøft.

- Finnene har nok det aller beste laget her. De spiller med høyere tempo enn danskene, har en bredere tropp og kan rotere effektivt med mange spillere. Vi får bare fokusere på oss selv, presiserer Langaker.

De finske jentene slo Island 97-72 torsdag, mens Estland kjempet seg til 79-76 over Sverige.