Drømmer om finale med sitt tredje lag

​Karl Otabor i en drive mot Sigurd Lorange, som førte an i Frøyas helhjertede sluttspurt i den tredje kvartfinalen.

ARILD SANDVEN (tekst og foto)
12.03.2018
Karl Otabor vant NM med Frøya i 2012 og Gimle i 2014. Nå øyner han sjansen en med Fyllingen.

Fyllingen – Frøya 110-104 (2-1 i kamper)

- Det hadde vært fantastisk moro, men først er det Kongsberg i semifinalen, presiserer Fyllingens spillende trener. Med ett sekund igjen på klokka fikk 28-åringen gleden av å legge de to siste straffekastene som ga seier 110-104, foran et jublende hjemmepublikum i Fyllingsdalshallen.

Da hadde Frøya med noen vanvittige 3-poengere fra 17-årige Sigurd Lorange prestert å lage spenning i løpet av de siste 45 sekundene, etter at Fyllingen på et tidspunkt ledet med så mye som 22 poeng (76-54).

- Jeg har sovet og spist dårlig og følt meg fysisk elendig etter tapet for Frøya i kamp to, innrømmet Otabor.

- Så det var utrolig gøy å spille og så deilig at vi dro til med en topp kamp nå og klarte det.

Opprykkslagets pointguard, som også bidro med 17 poeng etter blant annet 3/6 på 3-poengere, var på Frøya-laget som slo Asker Aliens 80-78 i NM-finalen i 2012, og på Gimles lag som knuste Ammerud 102-68 i finalen to år senere – da også med dagens trenerkompanjong Stian Enge som lagkamerat.

Styrer Fyllingen

Men Karl Otabor føler naturlig nok mer eierskap i Fyllingen-laget som nå står foran best-av-tre-semifinaler mot Kongsberg Miners, den første onsdag i Kongsberghallen og returen i Fyllingsdalshallen søndag.

- Her styrer jeg treningene og har vært med på å bestemme mesteparten av spillerstallen. Samtidig er det veldig deilig å ha Stian (Enge) som coach, særlig nå i sluttspillet. Han har jo også vært en god spiller for oss gjennom sesongen.

- Vi har tapt alle de tre kampene mot Kongsberg denne sesongen, og den siste her hjemme klart (94-124). Men da var vi like «flate» som i kvartfinale to mot Frøya torsdag. Det skal ikke skje igjen i semifinalen, forsikrer Otabor.

For et år siden var Fyllingen i BLNO-kvalifisering, og opprykket ble sikret i siste kamp.

- Men vi knuste Persbråten, tapte med 3 for Ammerud og vant klart over Kristiansand til slutt, så det var aldri noen tvil om opprykket, minner Karl Otabor om.

Sterke importer

Sesongen er 2,13 m lange Vilius Sumskis og storskytteren Ognjen Nisavic hentet inn fra henholdsvis Litauen og Serbia, og underveis i sesongen kom også Tavario Miller (Bahamas) inn som en solid forsterkning. Etter jul var også fetter Marius Sumskis (som var med på å få Vilius til byen) tilbake igjen etter korsbåndsskade og operasjon.

Nykommerne har gitt Fyllingen både enorm fysikk og høyde – og offensivt potensial.

Og selv om Frøya åpnet sterkt og ledet 10-7 i den tredje og avgjørende kvartfinalen, var Fyllingen raskt i ledelsen – som etter hvert økte til over 10 og snart 15 poeng.

Med 23 poeng (4/7 på 3-poengere) og 7 assist var Nisavic igjen en vrien mann å få tak på for motstanderne, og samtidig var Miller råsterk under kurvene, og bidro med 23 poeng og 8 returer pluss solid forsvar.

Også Brede Raa Ellingsen hadde en glimrende kamp med 20 poeng, tøffe driver og ikke minst godt forsvar mot i første rekke Niko Skouen.

Trøbbel for Harris

For Frøya ble det også tungt da lagets gigant Jamell Harris tidlig kom i foultrøbbel. Amerikaneren noterte seg for 10 poeng, 16 returer (!) og 4 blokker, men med Harris ute, ble det mye ansvar på veteranen Peter Bullock – som leverte med sine 24 poeng.

Men gjestene greide aldri å demme opp for Fyllingens offensiv, og spesielt ikke for Nisavic og Miller.

- Feilproblemene til Jamell gjorde det vanskelig for oss, erkjente coach DuRell Sanford.

- Og så ble det mye som kamp én, vi tillot dem å slippe til for mye, og spesielt 10-eren (Nisavic), sa Frøya-treneren.

Likevel ble det altså match mot slutten, og spenning for de 522 tilskuerne – publikumsrekord i Fyllingsdalshallen.

Brennhet 17-åring

Med 4:30 igjen var Frøya plutselig bare 5 poeng bak (93-88), og øynet sjansen. Men da skaffet Ognjen Nisavic seg plass til å skyte en 3-poenger fra hjørnet (96-88), og med en drive fra Brede Raa Ellingsen, en layup av Vilius Sumskis og en saftig dunk fra Tavario Miller var det blitt 102-88 og 14 poengs forsprang igjen.

Slutt? Nei, ikke for Sigurd Lorange. 17-åringen fra Sverresborg, med 41,7% på 3-poengere i BLNO denne sesongen og 50 prosent i sluttspillet, fikk bare drøyt 15 minutter på banen i den avgjørende kampen. Men Sigurd kjente sin besøkelsestid da han fikk sjansen i sluttminuttene – og ledet an i Frøyas helhjertede og desperate forsøk på å ta igjen forspranget.

Forsøk 1: Sigurd Lorange med steal og layup (102-90), Harris blokker Miller i Fyllingens neste angrep og Lorange legger en 3-poenger: 103-93.

Men Fyllingen svarer og har 108-95 med under et minutt igjen.

Forsøk 2: 3-poenger fra Sigurd Lorange med 42 sekunder igjen (108-98, steal og stopper foran 3-poengslinja: swosh igjen (108-101) og fortsatt 36 sekunder.

18 sekunder: Fyllingen har misset et nytt angrep og Lorange stopper for en ny 3-poenger: hårfin bom!

Med scoring der, kunne sluttsekundene blitt enda mer spennende. Men selv om Arne Ingebrigtsen i neste angrep rakk å legge 3-poengeren til 108-104 etter at Vilius Sumskis hadde misset to straffer, var det for sent. Karl Otabor ble feilet og sendt til straffelinja ett sekund før slutt, la begge og fastsatte resultatet til 110-104.

Toppscorer Niko Skouen ble holdt godt i sjakk av Fyllingen-forsvaret, men kom sterkt mot slutten og endte på 20 poeng, det samme som Sigurd Lorange.

Reno Silavs hadde også en god angrepskamp med sine 15 poeng etter 6/9 på skudd.