Det langsiktige målet: 2021

​Tobias Rotegård og U18-landslaget vant fem av åtte kamper under B-EM i Skopje i august. Kongsberg-guarden som denne sesongen er på Oak Hill Academy er en av mange U-landslagsspillere som blir å regne med på seniorlandslagene de kommende årene.

FOTO: ASTRID HAGLAND GJERDE

ARILD SANDVEN
07.11.2018
Seniorlandslagene øker aktiviteten og jobber fram mot EM-kvalifisering fra 2021.

Norsk basket var tilbake med senior menn og senior kvinner forrige sesong etter et grasrotinitiativ, tre år før NBBFs opprinnelige plan.

Med deltakelsen i Universiaden i Taipei, Small Countries-EM i San Marino og Cork og med to hjemmelandskamper for menn mot Island, var seniorlandslagene i gang etter seks års pause.

Nå øker Basketballforbundet satsingen for 2019:

* NBBF har søkt om deltakelse for U24-landslag for menn og kvinner i Universiaden i Napoli i juli.

* Nordisk mesterskap for senior skal gjeninnføres enten fra 2019 eller 2020, og samtidig diskuteres det om nordisk for U20-landslag.

* Det arbeides med flere nye hjemmelandskamper.

Langsiktig mål

- Styret har vedtatt det som skal skje i 2019 og har gitt «go» for deltakelse i Universiaden og utvidelse av aktiviteten på seniorsiden, forteller NBBFs sportssjef, Brent Hackman.

- Vi har en langsiktig stige fram mot EM-kvalifiseringen som begynner i 2021, understreker han.

Neste EM-sluttspill for menn er i 2021, men kvalifiseringen begynte allerede i fjor. Den kvalifiseringen Norge blir med i fra 2021, ender i EM 2025.

- Vi skal bygge et grunnlag for de neste årene både sportslig og organisatorisk. Vi har mange på college i USA og har spennende spillere hjemme i BLNO og mange unge som kommer opp gjennom de yngre landslagene, fastslår Hackman.

Seniornordisk - og U20?

Under nordisk møte i Oslo i oktober ble det vedtatt å arbeide for å gjenopplive nordisk mesterskap for senior, og vurdere igangsettelse av U20-nordisk for begge kjønn. Forrige nordisk for kvinner ble arrangert i Rykkinnhallen i 2012, det forrige for menn i Sundsvall i 2011 – og i årene etter 2000 var det kun sporadisk mesterskapene ble arrangert.

27. november møtes representanter for de nordiske basketballforbundene på nytt, for blant annet å diskutere om senior-nordisk kan komme i gang allerede fra 2019, og snakke mer om planene for et U20-nordisk.

NBBF har også søkt om deltakelse i Universiaden i Napoli i juli. Basketballturneringene skal ha 16 lag for menn og 16 for kvinner, og det konkurreres med U24-landslag, mot tidligere U23.

- Vi tror det er store sjanser for at vi får med begge lag, sier Brent Hackman.

- Så er tanken at vi skal ha samlinger for begge kjønn også med de øvrige seniorspillerne, og noen vennskapslandskamper.

Fornøyd med Island-kampene

Landskampene mot Island i Frøya Arena 2. og 3. september var de første på hjemmebane for senior menn på 16 år. Norge tapte knepent 69-71 i den første, men så mye som 58-89 andre dag.

- Erfaringene var veldig positive. Publikumsoppmøtet var veldig bra første kvelden, og det var noe å lære for laget vårt rent sportslig. Islendingene var også veldig fornøyd, syntes det var gøy og fikk mye ut av det sportslig. De var veldig positive i omtalen av de to landskampene da vi møttes med de andre nordiske landene, forteller Hackman.

Noen nye Small Countries-EM blir det derimot ikke for seniorlandslagene:

- Det er annethvert år, så neste er i 2020. Men Norge er egentlig for «stor» nasjon til å være med i Small Countries, så det var egentlig et unntak at vi  fikk delta i år, opplyser sportssjefen.

Nordisk og EM

For de yngre landslagene er opplegget spikret og det samme som de siste sesongene:

U18-lagene for begge kjønn og U16-lagene skal spille nordisk mesterskap i Finland siste langhelgen i juni og B-EM gjennom sommeren, mens U15-landslagene har samlinger og deltakelse i Copenhagen Invitational i juni.

Datoene for EM er klare, men spillesteder bestemmes av FIBA Europa 13. desember og trekningen av gruppene blir foretatt i januar.

NBBF arbeider også med trenerkabalen for landslagene.

- Den skal være spikret i løpet av måneden, sier Brent Hackman.

LANDSLAGSPLAN 2019 – FASTSATTE DATOER:

20.- 23. juni:           Copenhagen Invitational for U15-lagene

27. juni – 1. juli:       Nordisk U16 og U18, Kisakallio/Finland