Bra måte å bli kjent på

​Tina Moen                                                                                                                                                                   Foto: Josefine Tolleman

Erika Lundin
30.03.2019
Gjør noe aktivt sammen i noe annet enn basketball, uten prestisje eller krav om spesielle forkunskaper

NBBF Region Øst har startet en ny artikkel serie. Denne gangen har vi fokusert på det sosiale miljøet rundt et basketballag. Hvem organiserer dette, hva kan man finne på og hvor viktig er dette for spillene? Nest ut er:


Tina Moen 

senior Landslagsspiller og spiller for Djurgården, Stockholm

 

Tina Moen har en imponerende basket CV og en historie som snakker for seg:

  • 55 senior landskamper
  • sølv i Nordisk mesterskap 2008
  • 3 NM Gull med Ullern i BLNO Kvinner
  • MVP i finalen 2014 og 2016
  • Årets spiller OG toppskårer BLNO Kvinner 2015-2016
  • Shut up and play Pris 4 ganger I BLNO Kvinner (2011-2012 og 2013-2016)
  • 3 x 3 Odense Champions 2016

 

Tina er en idrettsatlet og har i tillegg til basketball også tatt NM gull i bandy med Stabæk i 2003. Tina har spilt collage for NCAA division 1 for Indiana Purdue University Fort Wayne Mastodons. Etter collage spilte hun en sesong i Sveits og året etter i Spania før hun kom hjem til Norge og spilte noen sesonger i Ullern. Nå har hun spilt de tre siste sesongene i Stockholm, Sverige og trives bra. Tina beskrives som et ydmyk og fint menneske. Hun trener hardt og er en god leder for de yngre spillene. Under kan dere lese mere om Tina og hennes tre siste sesonger i Sverige:

 

2016-2017 Tina Moen flytter til Alvik, Stockholm 

2017-2018 Tina Moen velger å bli ytterliggere en sesong i Alvik, Stockholm  

2018-2019 Tina Moen spiller for Djurgården, Stockholm 

 Hva har dine lag gjort av aktiviteter utenom basketball?
I lagene som jeg har spilt i har vi gjort alt fra å bygge hus (Habitat for Humanity i USA) til å stå i kiosk på herrelaget sine kamper. Diverse teambuilding aktiviteter som ziplines, trugetur i fjellet, quiz, lasertag, bowling og fester. Vi har hatt frokost eller lunsj før kamper og/eller middag etterpå. 

Hvem har organisert dette?
I de profesjonelle lagene jeg har spilt i så var det ofte trenere eller noen i klubben som arrangerte middager og aktiviteter. I Norge og Sverige har det vært mer spontant og jeg har selv f. eks ordnet så hele laget drar sammen å ser på kamper i Eurocup eller andre ligaer. 


Hva er det beste utenom basketaktivitet du kan huske?

Jeg syns det beste er når man gjør noe aktivt sammen i noe annet enn basket. Noe som det ikke er koblet så mye prestisje til eller setter for store krav til en spesiell skill eller egenskap. Når vi var Irland med landslaget så var det gøy å prøve på nye idretter f. eks. 

Det seneste beste minnet jeg har er da vi reiste med båt til en bortekamp på Gotland denne sesongen og vi på veien hjem måtte sitte på gulvet. Det var egentlig en kjip situasjon, men en spiller hadde med ett spill så det ble en veldig bra måte å bli kjent med hverandre på. Så reiser til og fra kamper kan man gjøre til en sosial grei. 


Hvilken betydning har dette hatt for deg som spiller?

Det har hatt stor betydning for meg som spiller at man har aktiviteter utenfor banen når man kommer inn i et lag der man ikke kjenner så mange. 


Hvilken betydning tror du dette har hatt for spiller-trener samarbeidet?
Det kan være positivt at spillerne kan se på treneren som en coach og venn (om det er ønskelig) ved å omgås i andre situasjoner.


Hva betyr det sosiale miljøet rundt laget?
Jeg tror det sosiale miljøet betyr noe i forhold til at man stoler mer på en man kjenner bedre. Det kan også være viktig at alle føler at de er en del av noe mer og ikke bare ser de andre på trening. På kamper og trening kan man få et inntrykk av en person som kanskje ikke stemmer når man omgås sosialt.  


Hvordan tror du det hadde fungert om en dedikert forelder hadde fått rollen som Trivsel Leder for laget? Som følger laget gjennom flere år og forskjellige trenere

Det er en bra idé og spesielt om man har yngre spillere på laget. Så lenge det ikke føles påtvunget så kan det fungere men en forelder/voksen. Eller så kan det like gjerne fungere med en/to spillere som tar ansvaret om de vil. 


Hvilke oppgaver hadde du ønsket at Trivsel Lederen skulle gjøre?

Jeg kan vel tenke meg at trivsel lederen arrangerer middager etter kamper. Tar ansvar for å finne en dag alle kan treffes. Sørge for at alle får litt oppmerksomhet på sin bursdag kanskje. 
Les om flere artikler her

Fokus på det sosialeLommedalen G06-07 Mari Mørkved og Harald Grevskott

Sammen er vi dynamittNina Østengen og Tove Birkeli Trener for Bøler 98/99/00