Bedre i alt siden nordisk

​Norges U16-jenter jubler for seier over Irland og 9.- 12.- plass i B-EM. Bak fra venstre coach Ellen Hamremoen, Synne Jacobsen, Karyn Sanford, Hanne Nybø, Maria Thoresen Myklebust, Eirin Vreim Holm, Johanne Storm-Gran, fysioterapeut Maria Seim og assistant coach Joana Vitorino. Foran fra venstre Sunniva Sørbye, team manager Henriette Nybø Vangstein, Julia Gundersen, Vera Berge, Selma Nybø Vangstein (bak), Selma Freng Sørensen og Fatima Mohammad.

FOTO: TOMMY GUNDERSEN

ARILD SANDVEN
23.08.2018
U16-jentene lot seg ikke stresse da Irland kom tilbake, og dro fra til en ny seier.

U16 kvinner Irland – Norge 50-64

- Nå er vi oppe og lukter på en god plassering i EM, og jeg er veldig godt fornøyd med at jentene faktisk forstår at de er gode og kan spille mot nesten hvem som helst. De står imot helbanepress og mann-mann-press og alle typer forsvar motstanderne møter oss med, sa U16-coach Ellen Hamremoen etter den strake tredje seieren i B-EM.

Norge vant alle de fire periodene, men Irland var med for fullt til midtveis i tredje periode.

Men da irene gikk forbi i poengprotokollen og ledet 33-31, viste de norske jentene vinnerinstinktet og koblet grepet på kampen.

Karyn Sanford gikk solo og utlignet, Maria Thoresen Myklebust sendte Norge i ledelse (35-33) frispilt av Johanne Storm-Gran, før Karyn Sanford senket en 3-poenger, Synne Jacobsen la 2/2 straffer og et 2-poengsskudd og Maria Thoresen Myklebust også prikket inn to straffekast. Norsk 45-36 før fjerdeperioden etter 13-2 de siste 3:40 av den tredje!

Super Synne

I sisteperioden var Irland sjanseløse mot et norsk lag som sprudlet og bare økte, til seier 64-50. Etter 20-15 i sisteperioden, med 14 poeng fra Synne Jacobsen.

Den 183 cm høye forwarden fra Ytrebygda startet kampen på benken, men leverte sin beste landskamp til nå og endte på 21 poeng og 10 returer på sine 21 minutter. Etter 10/11 på straffer og 5/9 på field goals inkludert en av to 3-poengere.

Synne er også 03-modell og var sammen med Maria Thoresen Myklebust (Sandvika) med på å forsterke Ulriken Eagles i Europaligaen EGBL denne sesongen.

- Synne gjorde en fantastisk kamp, med alt hun satte av skudd og straffer og alle returene. Det var utrolig hyggelig for henne og viktig for oss. Da Hanne (Nybø) måtte på benken med fire feil, trengte vi andre spillere til å steppe opp og ta returer. Det gjorde Synne og overtok Hannes rolle så bra at det ikke var noen grunn til å ta henne ut, fastslo Ellen Hamremoen.

- Johanne (Storm-Gran) gjorde også en veldig bra jobb da hun kom inn. Og dette var en ordentlig lagseier, mente coachen.

23 offensive returer!

Siden nordisk i Finland i månedsskiftet juni/juli er laget hennes blitt bedre på alle områder. I nordisk vant Norge sensasjonelt over Sverige (45-43) og fikk to bitre tap for Estland (63-64) og Island (49-52).

Nå er jentene sikrere med ballen, tar smartere valg, lar seg ikke stresse i sluttminuttene og er ikke minst blitt mange hakk bedre i forsvar og på returer.

I tillegg har laget fått mer dybde, spillerne fra benken kommer inn og gjør viktige jobber.

Mot Irland, som topper reboundstatistikken blant de 23 lagene i B-EM, vant Norge 55-43 på returer! De var sterke også mot Bosnia-Hercegovinas storvokste forwarder tirsdag (48-45), og har avansert fra 17.- til en tredelt 8.- plass på EM-statistikken.

- Jeg er aller mest fornøyd med at vi tar 23 offensive returer, som er det jeg alltid maser på, presiserte Hamremoen.

Topper straffestatistikken

Karyn Sanford gjorde en ny, stor kamp som norsk pointguard og fremsto som banens leder – trygg og sterk i det aller meste hun foretok seg. Ulriken-jenta som ble kåret til «Årets talent» i norsk basket i fjor endte med en double-double som var i nærheten av triple: 16 poeng, 10 returer og 7 assists. Karyn og klubbvenninnen Fatima Mohammad la dessuten tre 3-poengere hver.

Norge traff 8/26 på 3-poengerne (30,8%) og er nummer 2 bak Finland på den statistikken i EM og samtidig på topp i straffeskyting med 69,2 prosent etter 14/16 mot Irland. Mye takket være Synne Jacobsens 10 av 11.

Laget hadde heller ikke mer enn 14 turnovers, men derimot 17 assists – som forteller om godt lagspill.

Jakter revansj mot Estland

Fredag (18.15) spiller Norge mot Estland, og vinneren vil møte Ukraina (som Norge tapte 53-60 for i åpningskampen) eller Montenegro i kamp om 9.- plass i EM.

U16-jentene har fortsatt mulighet til å oppnå norsk basketballs beste plassering i et B-EM for U16- og U18-landslag, og med seier over Estland er de sikret å tangere 96-guttas 10.- plass fra U18-EM i 2014.

De norske jentene er utvilsomt også lystne på revansj mot Estland etter det bitre tapet i nordisk. Der åpnet Norge med 15-2 og ledet hele kampen til det gjensto 19 sekunder, men Estland vant 64-63.

- Jeg syns Estland har sett veldig bra ut, men det er fullt mulig for oss å vinne, forsikrer Ellen Hamremoen.

De estiske jentene slo Storbritannia 42-28 torsdag, etter at de fikk tredjeplass blant fem lag i sin gruppe. Estland tapte for gruppevinner Portugal (54-65) og Slovenia (30-70) og fikk to seire over Slovakia (48-47) og Bulgaria (73-57).