Bare Ullern kunne stoppe Ulriken

​Vlera Kelmendi på full fart inn i Ulriken-forsvaret. Vi ser fra venstre Karyn Sanford, Sunniva Sørbye og Hanne Nybø.

ARILD SANDVEN (tekst og foto)
23.04.2018
Ulrikens 15-åringer hentet gull i Hansa Cup mellom semifinalen og finalen i U19-NM.

Ullern – Ulriken Eagles 70-59

Etter at Ulrikens Scania Cup-vinnere og EGBL-bronsevinnere hadde slått Hop (66-60) i gruppespillet og Sandvika (53-45) i semifinalen, møtte de overmakten i et sterkere Ullern-lag i finalen.

Ullern ledet med 28 poeng (61-33) før de roet ned tempo og intensitet og Ulriken med mye fint spill og scoringer både fikk markert sitt enorme talent og gjort finaleresultatet jevnere.

To uker etter at hun styrte Ullerns Kvinneliga-lag til NM-gull og ble finalens MVP, ledet Anniken Eika Frey klubbens U19-jenter til nye gullmedaljer – med sine 19 poeng, 8 returer og 8 assists.

Lina Stranger-Johannessen skjøt glimrende i perioden da Ullern dro fra Ulriken, endte på 18 poeng og fikk MVP-prisen, etter at både Anniken Eika Frey og Marte Moe (16 poeng i finalen) hadde fått plass i turneringens Allstar-lag.

- Vi vant på forsvaret vårt, fastslo Anniken, som lot seg imponere av Ulrikens tre og fire år yngre spillere:

- De presterer veldig bra, og selv om de er unge, merker man at de har spilt mye utenfor Norge, sa Ullerns rutinerte 18-åring.

- Beste guarden i Norge

Ullern-trener Gunnar Nesbø pekte på nettopp Anniken Eika Frey da vi spurte om hvorfor Ullern kontrollerte Ulriken-laget som hadde slått både Hop – identisk med Bergen Elites KL-lag – og Sandvika.

- Vi har den beste guarden i Norge i Anniken, og det gjør det vanskelig å presse oss – og nettopp presset er en viktig del av Ulrikens game. Så har vi Marte (Moe) inside som også er vond å møte for dem.

- Men for en talentfull gjeng Ulriken har! Det er utrolig spennende for norsk basket. De har tydeligvis en god treningskultur, de har trent mye og da blir man også gode, presiserte Nesbø, som også er landslagstrener.

3-poengsskyttere

- Jentene våre er litt skuffet nå, fortalte Ulriken-coach DuRell Sanford.

- Men vi skulle ikke engang vært i denne posisjonen. 03-jentene er ikke engang U16 nå, det er først neste år. Og likevel konkurrerer vi på dette nivået.

- Ullern ledet stort og resultatet kunne blitt verre, men vi viser styrke ved å komme tilbake og tape med bare 11, sa Sanford.

Fatima Mohamad ble toppscorer med 17 poeng og Celine Klett (2004-årgang!) hadde 12, begge etter solid 3-poengsskyting: 3/4 på Fatima og 4/7 på Celine!

Trenerens datter Karyn kom på Allstar-laget for U19-NM og bidro sterkt i finalen også, selv om skuddene ikke satt som de pleier. Karyn Sanford hadde 8 poeng, 8 assists og 6 returer, mens Hanne Nybø (2002-årgang) styrket laget og hadde 8 poeng og 8 returer i finalen.

- Hun passer perfekt inn i laget, og vært sammen med oss mer eller mindre i to og et halvt år, på treninger i helger og utvalgte kamper, sier DuRell Sanford om den 178 cm høye forwarden som bor i Eikefjord i Sogn og Fjordane og spiller på et guttelag der.

Hanne Nybø blir også med til U16-NM på Kongsberg kommende helg, der Ulriken er storfavoritter selv om de aller fleste jentene på laget bare er 14 og 15 år.

Rakk å ta gull i Hansa Cup

- Vi har alt fokus på Kongsberg nå, understreker Sanford.

Jentene hans fikk faktisk gull søndag likevel. Parallelt med U19-NM deltok de i U15-klassen i Hansa Cup!

Der ble finalen mot Ytrebygda spilt rett etter Ulrikens semifinale mot Sandvika i U19-NM.

- Vi rakk bare så vidt å ta Sandvika-spillerne i hånden og takke for kampen før vi måtte løpe til den andre kampen, som startet to minutter etter. Det ble kanskje litt for mye denne helgen, men samtidig er Ulriken Hansa Cup-arrangør, og da er det obligatorisk for oss å stille lag, forklarer Sanford.

Og da fikk Ulriken-jentene gull OG sølv med bare noen timers mellomrom.

Tøff semifinale mot Hop

Ullern tok seg greit av Kirkevoll (68-44) og Tromsø Storm Ungdom (64-32) i de to første kampene i gruppespillet, og kontrollerte etter hvert også «gruppefinalen» mot Sandvika (42-28).

Den tøffeste kampen i mesterskapet ble utvilsomt semifinalen mot Hop, som var jevn helt inn i sluttminuttene.

Hop ledet 46-45 tidlig i fjerde periode og Ullern var foran med  bare ett poeng (53-52) tre minutter før slutt. Da kom tre scoringer fra Anniken Eika Frey, Marte Moe og Vlera Kelmendi som Hop ikke klarte å svare på, og dermed vant Ullern 61-54.

I den andre semifinalen ledet Ulriken 30-17 ved halvtid, men Sandvika kjempet seg tilbake og utlignet til 43-43 og 45-45 midtveis i fjerdeperioden. Men i de fire siste minuttene gjorde Sandvika-jentene feil og bommet, mens Sarah Adekoya, Hanne Nybø og to ganger Karyn Sanford sørget for Ulriken-seier 53-45.

Poengrik bronsekamp: 75-73

Bronsekampen ble isolert sett den aller artigste i jenteklassen i U19-NM. Hop og Sandvika fulgte hverandre gjennom det meste av kampen, vekslet på å ha ledelsen og underholdt med mye bra angrepsspill.

I sluttminuttene ga Maria Thoresen Myklebust (03-årgang) Sandvika 70-68, men Emma Tallaksen og Kaia Brendesæter sørget for at Hop kom foran 72-70 med 1:40 igjen.

Emma scoret på nytt med et presist skudd fra kanten, satte én av to straffer til 75-70 og ble Hops matchvinner. Men først etter nervepirrende sluttsekunder for Hop-jentene. Embla Bøckmann Øvstebø satte en 3-poenger for Sandvika med 25 sekunder igjen, men Hop holdt unna og vant 75-73.

Ytrebygda tok 5.- plassen med seier over Tromsø Storm Ungdom (52-40), mens Kirkevoll vant kampen om 7.- plassen mot Sverresborg (62-49).