Bærums sluttspurt knekket Nidaros

​Stian Emil Berg utfordrer Nidaros-forsvaret med Stefan Zivkovic (til venstre) og Christian Tøfte i søndagens BLNO-oppgjør i Nadderudhallen. I bakgrunnen ser vi Bærums og kampens store spiller, Joshua Hart.

ARILD SANDVEN (tekst) og ERIK BERGLUND (foto)
19.11.2018
Spiller jevnt, leder – og taper. Det er Nidaros Jets hittil i 2018/19-sesongen.

Bærum – Nidaros Jets 68-54

Ammerud – Fyllingen 98-95

Helgens BLNO-kamper ga sesongens første seier til Asker Aliens og to Fyllingen-tap mot lag fra den nedre tabellhalvdelen – et tegn på at ligaen er jevnere enn forutsatt, og at det kan bli mange spennende kamper de neste månedene.

Etter 78-89 mot Centrum Tigers lørdag, røk Fyllingen på et nytt nederlag mot et Ammerud som hadde matchvinneren i sin nye nigeriansk-amerikanske forward Austin Mofunanya.

Og med Ammeruds seier nummer to og Asker-seieren over Nidaros Jets lørdag, er trønderne sist på tabellen med 1-11, bak Asker som har 1-8.

Søndag gjorde Nidaros et godt forsøk på å ta en overraskende seier over Bærum i Nadderudhallen.

Tidlig i fjerdeperioden la Jakob Baiden inn 49-46 og litt senere Tylor Wimbish 51-48 for gjestene. Men så skjerpet Bærum forsvarsspillet samtidig som Stian Mjøs våknet, og med en 9-0-run hadde hjemmelaget snudd kampen. Nidaros holdt følge til 57-54 med tre minutter igjen å spille, men fikk 0-11 mot seg etter å ha skutt desperate 3-poengere de siste minuttene. Samtidig tapte trondheimslaget de sju siste minuttene 3-20.

- Det er vår historie denne sesongen. Vi spiller jevnt mot alle, følger dem og leder, men taper, sukket Christian Tøfte, Nidaros' 19-årige nøkkelspiller.

- Absolutt ikke dårligst

Resultatene viser det: Nidaros Jets har tapt med 4 for Kongsberg (90-94), 5 for Centrum (89-94), 9 for Tromsø (76-85), 11 for Fyllingen (88-99), og ledet i alle kampene før de har falt sammen mot slutten. Lørdagens tap i Asker (91-97) kom etter at Jets hadde ledet med 12 poeng ved halvtid. Og den eneste seieren hittil kom mot Ammerud i Apalløkkahallen, 82-78.

- Men vi er absolutt ikke det dårligste laget i serien, fastslår Christian Tøfte, som vet at noen av sesongens viktigste kamper kommer på rekke og rad de neste ukene:

Hjemme mot Ammerud og Asker, deretter dobbeltkamper borte mot Tromsø Storm 8. og 9. desember.

- Vi skal vinne iallfall to av de kampene, for vi skal være med i sluttspillet, presiserer guarden fra fjorårets U18-landslag. De åtte beste lagene går til NM-sluttspillet i mars, de to nederste må ut i kvalifisering for å holde plassen i BLNO – som Nidaros Jets måtte forrige sesong.

Hart dominerte

Bærum hadde sin nye USA-import Mike Zeno (1,98) sittende på benken, men han får neppe klarsignal fra UDI før nærmere jul, og blir dermed spilleklar først i januar.

Mot Nidaros Jets var Joshua Hart en klar ener, med 25 poeng og 13 returer – og en spektakulær alleyoop-dunk på pasning fra Stian Mjøs.

Bærum-trener Mathias Eckhoff måtte erkjenne at det ikke var noen vakker angrepskamp fra lagets side, på en dag der verken Stian Mjøs eller Stian Emil Berg (som slet med ryggtrøbbel) var helt i vanlig slag.

- Men sånn er det av og til, og vi holder Nidaros til 54 poeng, det er sterkt, påpekte Eckhoff.

Poengscorere i Bærum – Nidaros:

Bærum: Joshua Hart 25, Stian Mjøs 18, Alex Dakin 8, Thomas Solem 7, Stian Emil Berg 5, Gaute Haugen 5.

Nidaros Jets: Tylor Wimbish 15, Mihajlo Krivokapic 11, Jakob Baiden 10, Stefan Zivkovic 6, Brage Sørensen 4, Christian Tøfte 3, Vuk Krivokapic 3, Jørgen Kjesbu 2.

Sterk Ammerud-seier

Fyllingen ledet med 11 poeng på det meste (54-43) og 88-86 to minutter før slutt, men ble kjempet og skutt i senk av Ammerud i sluttminuttene.

Plaisir Nzitani Mukoko utlignet til 88-88, før Andreas Isaksen (91-88) og Orji Okoroafor (94-90) senket hver sin viktige 3-poenger. Hjemmelaget gikk opp i 98-92 og Fyllingens siste 3-er ved Nikola Blatancic kom for sent til å skape spenning.

Ammerud hadde totalt 12 3-poengstreff fra seks forskjellige spillere, med fire både fra Austin Mofunanya og veteranen Orji Okoroafor.

Nettopp Mofunanya er mye av årsaken til at Mustafa Mahnins mannskap nå fremstår langt skarpere enn tidlig i sesongen.

- Han er sterk og både tar og gir mye kontakt, og han kan skyte. Han gir dem en litt annen dimensjon ved siden av de sterke guardene de har, og de spilte mer strukturert nå enn da vi møtte dem i første kampen, fastslo Fyllingens spillende trener, Karl Otabor.

Brede Raa Ellingsen er ute etter «overtråkk», og den gode guarden var sårt savnet i helgens kamper, der Fyllingen røk på to overraskende tap.

- Vi tok toget lørdag morgen fra Bergen til Oslo, og kom rett fra togtur til kamp mot Centrum, så vi var nok litt tunge i beina lørdagen. Det er ingen god unnskyldning, men når vi ser hvordan vi sliter i begge kampene, kan det virke som en utslagsgivende faktor, mente Karl Otabor.

Fyllingen hadde kun to tap før denne helgen, men er nå 8-4, det samme som Bærum.

Poengscorere i Ammerud – Fyllingen:

Ammerud: Austin Mofunanya 29, Samuel Amed Diomande 21, Orji Okoroafor 17, Plaisir Nzitani Mukoko 16, Andreas Isaksen 5, Tomás Jarolín 4, Nikola Kuga 3, Emil Unkovic Hoel 3.

Fyllingen: Magne Fivelstad 22, Vilius Sumskis 20, Evan Harris 17, Marius Sumskis 14, Nikola Blatancic 10, Karl Otabor 6, Magnus Elgmork 6.