Avsluttet nordisk med seier

​Tobias Rotegård setter i gang et break-angrep for Norges U18-landslag mot Island. Sigurd Lorange til venstre i bildet og Jørgen Odfjell bak. Rotegård ble kampens toppscorer med 27 poeng.

ARILD SANDVEN (tekst) og ASTRID HAGLAND GJERDE (foto)
02.07.2018
U18-gutta fikk fart på ballen, skaffet skytterne plass – og senket Island.

U18 menn Norge – Island 94-83

U18 kvinner Norge – Island 53-62

U16 kvinner Norge – Island 49-52

U16 menn Norge – Island 56-87

- Kjekt å avslutte turneringa med seier. Og jeg sa jo på forhånd at vi hadde størst muligheter på dag 1 og dag 5, smilte Brent Hackman.

Laget hans vant nettopp de to kampene, over Danmark (76-62) og Island, og sikret dermed fjerdeplass blant de seks lagene i nordisk.

Den siste dagen i Kisakallio-senteret i Finland ble ikke like lystig for de to jentelagene.

U16-laget som søndag skrev norsk baskethistorie ved å slå Sverige, klarte åpenbart ikke helt å nullstille lå 21 poeng bak Island ved halvtid, men leverte en imponerende opphenting i tredje og fjerde periode. De var ett poeng bak (49-50) med 45 sekunder igjen å spille, men tapte 49-52 etter at to høyst tvilsomme dommeravgjørelser i sluttsekundene gikk i norsk disfavør og var med på å avgjøre.

U18-jentene gjorde det motsatt: Med sine tre beste perioder i nordisk ledet de 48-33 da den siste begynte, men tapte 53-62 etter at Island hadde truffet på seks 3-poengere og fått full effekt av sitt helbanepress mot slitne norske spillere.

U16-guttene var ikke i nærheten av å gi islendingene jevn kamp, og måtte se seg slått 87-56.

 

Gjerde på Allstar-laget

Norges skyttere innfridde da Island var motstander i siste kamp, og sørget for ikke mindre enn 45 poeng på 3-poengere etter å ha truffet 15 av 42  - 36 prosent.

Tobias Rotegård var på hugget fra start, satte 5/14 treere og ble kampens toppscorer med 27 poeng.

Mikal Gjerde hadde 3/6 på 3-poengerne, scoret totalt 15 poeng og hadde 16 returer, 4 assists, 2 steals og 3 blokker. Etter kampen ble Mikal tildelt plass i mesterskapets Allstar-femmer, en fin og fortjent heder for den allsidige haugesunderen.

Christoffer Heggelund avsluttet en meget god turnering med 19 poeng (4/10 på 3-poengere), 8 returer og ingen turnovers på 22 minutter, mens Sigurd Lorange hadde 20 poeng, 11 returer (!) og 5 assists.

- Vi fordelte ballen bedre i dag og hadde mer fart fremover slik at Tobias fikk mer space og skuddmulighetene ble bedre for alle. Dessuten er ikke Island like store og sterke defensivt som Finland, Estland og Sverige, men forsvaret vårt er fremdeles ikke godt nok, mener Brent Hackman, som tenker frem mot B-EM i Skopje 27. juli til 5. august.

- Og vi kommer ikke til lette skudd hvis vi ikke spiller forsvar. Hvis vi slipper inn lette poeng og må stange mot trykk når vi kommer i angrep, er det vanskeligere å score for oss, presiserer U18-treneren.

 

I de tre kampene som ble tapt, var Norge nærmest mot Finland (66-73).

-Seieren der var klart innen rekkevidde, og i ettertid tenker jeg vi kunne gjort ting annerledes da vi lå to poeng bak med 30 sekunder igjen, sier Brent Hackman.

Bronse ville det uansett ikke blitt for det norske laget, siden Finland slo Sverige (71-62) i mesterskapets siste kamp, slik at finnene ble stående med ett tap. Men Estland vant det åpne nordiske mesterskapet på samme poengsum fordi de utklasset Finland 101-71 i lagenes innbyrdes møte.

 

Knust av islandsk sluttspurt

U18-jentene så ut til å ha full kontroll på Island med 48-33 før den siste perioden. Men den endte med islandsk 29-5!

Og kanskje var fordelingen av spilletid med på å felle Norge, som gjorde alle mulige feil mot islendingenes helbanepress i fjerdeperioden – og som ble senket av blant annet seks 3-poengere (av åtte!) fra de blåkledde.

Anniken Eika Frey, Kari Kyrkjebø og Marte Moe spilte alle samtlige 40 minutter og Tuva Andersen 31, mens Sofia Burkow var på banen i 23 minutter, Sofie Paulsen i 20 og Vlera Kelmendi i 5:45. De fem øvrige på laget kom aldri på banen.

- Det var mitt valg å kutte ned på rotasjonen, og det holdt i noen-og-tredve minutter før 3-erne begynte å hagle mot oss og de fikk en «run» som tok livet av oss, sier Axel Langaker.

- De syv som spilte gjorde det kjempebra og de fem på benken bidro alle. Men de som spilte var slitne, og da øker feilprosenten, erkjente U18-coachen.

Sofia Burkow hadde virkelig skudd-dagen hos Norge, var toppscorer med 17 poeng og la fem 3-poengere – hvorav tre strake i løpet av 1:07 (!) da Norge gikk fra 26-19 til 35-20 i slutten av andreperioden.

Tromsø-guarden ga også fornyet håp med sin femte 3-er som reduserte Islands ledelse til 56-53 to og et halvt minutt før slutt, men så scoret ikke de norske jentene mer.

Kari Kyrkjebø og Marte Moe hentet ned 14 returer hver, og var lenge en viktig årsak til at Norge opparbeidet seg en ledelse. Marte Moe noterte seg for en double-double med 10 poeng i tillegg.

 

Ny thriller-avslutning

U16-jentene hadde vært gjennom to utmattende kamper med tap 63-64 for Estland og seier 45-43 over Sverige, og havnet i et sisteminutts-drama for tredje dagen på rad.

Kanskje hadde ikke laget klart å nullstille etter søndagens historiske triumf mot svenskene.

Island, som sto uten seier før kampen, gikk ut med 12-2-ledelse og økte til 21 poeng (40-19) ved halvtid, før Norges opphenting begynte.

Med glimrende spill i tredje- og fjerdeperioden hadde Norge hentet inn 20 av de 21 poengene da Karyn Sanford traff det andre av to straffekast og reduserte til 49-50 med 44 sekunder igjen.

Island senket to straffer til 52-49, og så ble Sunniva Sørbye avblåst for offensiv foul da hun tilsynelatende åpenbart ble feilet på en drive inn i feltet, 17 sekunder før slutt.

Norge fikk en siste sjanse da Karyn Sanford forsøkte å skyte omtrent fra midtstreken i siste sekund – og det var liten tvil om at hun ble feilet i skuddøyeblikket og skulle hatt tre straffer.

Dermed ble også dommeravgjørelsene med på å avgjøre en kamp som de norske jentene ellers tapte i de to første periodene.

- Vi var egentlig klare på å møte et islandsk press, men så viste det seg at jentene på banen ikke var så veldig klare likevel – og gikk i fellene vi ikke skulle gå i, forklarer Ellen Hamremoen.

- Alt gikk bedre da vi gikk over til mann-til-mann-forsvar i andre halvdel, sier hun.

U16-jentene har uansett hatt en bemerkelsesverdig god turnering. De har konkurrert  jevnt i fire av sine fem kamper og har slått Sverige, som mandag tapte «finalen» mot Finland med to poeng, 59-61.

- Bare mot Finland (39-76) følte vi det var vanskelig å stå imot trykket. Men nå møter vi finnene igjen i B-EM om en måned, så får vi se, sier Ellen Hamremoen.

Maria Thoresen Myklebust ble norsk toppscorer med 12 poeng mot Island, og hadde i tillegg 8 returer.

Karyn Sanford endte på 10 poeng, 8 returer, 3 assists og 2 steals, mens Hanne Nybø imponerte med 16 returer – og Julia Gundersen leverte et meget godt innhopp med 2 av 3 på 3-poengere på 8 minutters spilletid.

 

Må komme seg i form

U16-guttene fikk sitt femte strake tap i nordisk med 56-87 for islendingene og var aldri i nærheten av å lage jevn kamp. Langt fra uvanlig for et norsk landslag i sin første store turnering.

- Jeg har ingenting å si på innsatsen, det er et hardtarbeidende lag og spillerne legger seg ikke ned for noen. Men det skorter på fysikk, de andre lagenes spillere er i bedre form, de er raskere og mer atletiske og har bedre teknikk, understreker U16-landslagssjef Kjetil Andresen.

- Selvfølgelig handler det også om spillerfaring, siden dette er første internasjonale matching for disse gutta.

- Men vi kan rette opp en del ting når vi møtes igjen om en måned og får seks-syv treningsdager før B-EM i Sarajevo. Det er viktig at spillerne skjønner alvoret nå og setter i gang treninga nå i sommer, at de kommer seg i bedre form og utvikler gamet sitt, sier Andresen.

Pointguarden Reidar Greve var syk og spilte ikke, men Andresen var fornøyd med hvordan andre spillere steppet opp.

- Erik (Gianni), Ionas (Garras) og Max (Dahl Svendsen) fylte inn i den rollen og gjorde det bra, sier U16-coachen.

Erik Gianni spilte sin beste kamp i mesterskapet og endte på 13 poeng, 5 steals og 3 assists.

- Han har vært ute med tretthetsbrudd i ryggen og ikke fått trent så mye med laget. Å få ham med i hele oppkjøringen til EM blir en stor forbedring for laget, sier Kjetil Andresen om sin italiensk-norske guard.

Norge hadde 28 turnovers, men 20 steals – og Island pådro seg 32 turnovers.

- De klarte å få oss ut av vårt oppsett, og det ble en kaotisk kamp, det fører ofte til turnovers begge veier, forklarer Andresen.

Max Dahl Svendsen markerte seg igjen som en leder i laget, med 19 poeng, 6 returer, 5 assists og 5 steals.

Filip Øverli leverte også en ny, solid kamp og noterte seg for 6 poeng, 4 returer og 4 steals.