50år i samme klubb

Erika Lundin
08.08.2017
Tor Ivar Busch har vært aktiv spiller i Persbråten i 50 år

Tor Ivar Busch fyller 65 år i oktober 2017, men for han er alder bare et tall. Han har vært aktiv basketballspiller i 50 år og føler seg fortsatt motivert og sprek nok til å spille flere år.

 0

Om Tor Ivar

Tor Ivar har en sønn, en datter og to barnebarn. Barna hans drev med bryting under oppveksten, basketball fikk bli Tor Ivar sin greie alene. Tor Ivar utdannet seg som lærer i 1980 og begynte i jobb på Slemdal skole, der han fortsatt jobber i dag. Tor Ivar vokste opp på Røa og gikk på Persbråten realskole og gymnas, derfor ble Persbråten Basketballklubb et enkelt valg.

 0

Basketinteressen ble født

Basketinteressen ble født da jeg hadde en gymlærer på Persbråten, Oscar Simjac, som var ivrig i dette spillet, skriver Tor Ivar. Da Persbråten Basketballklubb ble stiftet i 1967 var det derfor helt naturlig for Tor Ivar å melde seg inn i klubben som 15åring. På den tiden var basketen godt etablert i Bærum og omegn og Tor Ivar begynte å spille på juniorlaget og storebror Stein spilte for seniorlaget til Persbråten.

Etter juniorlaget fortsatte Tor Ivar å spille for seniorlaget til Persbråten i toppserien. Han følte selv at han ble bedre og bedre for hvert år, men at det ikke går å sammenlikne med dagens barn som begynner med basketball i 2.klasse. Persbråten rykket ned en divisjon etter en tid, omtrent samtidig begynte amerikanere å dukke opp i norsk basket. Tor Ivar var med på å kvalifisere laget opp i toppserien to ganger.

«Det er  vel ikke så spesielt at "gamle" holder på med en idrett som har gitt dem så mye. Se bare på fotballspiller som spiller til de er godt over 70»

 0

Verv i klubben og regionen

Tor Ivar valgte etter en tid å gå ned for å spille på «reservelaget» samtidig som han tok kretsdommerkurs (dagens regionsdommerkurs) og ble trener for juniorlaget i klubben. Tor Ivar fortsatte som trener for guttelag, junior gutter og senior damer en del år framover. Videre satt han i styret i Persbråten i flere år, 3 år som leder. Tor Ivar har også vært leder av Kretsstyret (Oslo Akershus basketballkrets, tidligere Region øst) i et år og senere som styremedlem i noen flere år.

 0

Hvorfor har du valgt å spille basketball så lenge?

Jeg liker lagspill, ikke for å kunne gjemme meg blant de andre når det går dårlig, men følelsen av å delta sammen med gode venner i både gode og dårlige sesonger.

Samtidig har jeg vært utrolig heldig som har unngått alvorlige skader. Noen overtråkk, forstuede fingre o.l. har det jo blitt gjennom tidene, men som sagt ingen alvorlige skader.

Og så er jeg vel en som nekter for at jeg blir gammel. Så lenge jeg kan løpe sånn nogen lunde kjapt og klare å kaste ballen opp i kurven samtidig, ha delvis oversikt over hvor medspillerne mine er, så kommer jeg til å fortsette, nå i 4. divisjon.

 0

Beste minnene

De beste minnene fra basketlivet er vel å være med på å få laget opp i 1. divisjon to ganger. Men det best minnet er nok finalen mot Eikeli i den første sesongen som juniorspiller.

Etter sesongen lå vi med like mange poeng, men vi hadde bedre målscore og hadde slått dem med flere poeng enn de slo oss med. Men kretsen mente at det måtte en finale for å utrope en kretsmester, hvilket vi syntes var urettferdig. Men kretsen sto på sitt, og vi spilte kampen på Jong skole. Da det gjensto 5 min. av spilletiden, ledet Eikeli med 13 poeng. Da kom jeg inn på banen og det snudde kampen tror jeg. Jeg la ballen pent opp i kurven to ganger på rad uten at Eikeli scoret. Og så våknet våre to toppscorere (Erling Johnsen og Terje Åslid) virkelig. De puttet på så det holdt og vi vant med tre poeng. Vi feiret på hjemveien så mye at vi ble kastet av trikken og måtte vent på neste. Siden juniorserien var den eneste i Norge på den tiden, utropte vi oss selv som norgesmestere.

 0

Johan Borchgrevink om Tor Ivar

Jeg har kjent Tor Ivar siden jeg kom til klubben våren 1973. Jeg har hatt mest med Tor Ivar å gjøre som lagkamerat på herrelaget gjennom resten av 70-tallet. Tor Ivar var guard, en typisk lagspiller, med særlig innsatsvilje og styrke i forsvar og tilretteleggelse for andre. Så vidt jeg husker var han ingen storscorer, men hadde vi ført statistikk på assists, har jeg en sterk følelse av at Tor Ivar hadde kommet meget høyt på listen. Tor Ivar var alltid svært engasjert, sparte ikke på stemmebruken, men jeg kan heller ikke huske at han ble ufin eller urimelig. Tor Ivar har alltid vært glad i klubben sin, og vist omtanke og respekt for sine lagkamerater, og for den saks skyld - andre klubbkamerater.

Tor Ivars holdning har alltid vært at en del av det å være i en klubb som vår, er å yte der man kan uten at det behøver å være snakk om vederlag. På syttitallet var det vel bare ekstern (lønnet) trener til A-lag herrer.  De øvrige lagene ble trent av egne spillere, uten lønn. For å stimulere flere til å ta trenerutdannelse, og også å engasjere flere eksterne trenere, kom det tidlig opp en diskusjon om prinsippet lønn til interne trenere. Dette motsatte Tor Ivar seg, en utvikling av "internprising" av tjenester i klubben ønsket han ikke, dette var naturlig dugnad. Helt i tråd med dette har det for Tor Ivar vært den unaturligste ting av verden å plukke opp en fløyte hvis det manglet en dommer, eller sette seg til bordet der sekretariatet var underbemannet.

Tor Ivar har hatt den glede at fysikken har gitt ham anledning til å utøve sin idrett, og femti år med innsats på ulike lag i klubben - i en idrett som kan medføre store belastninger - er mildest talt imponerende. Kanskje er det vel nettopp denne sammenhengende aktiviteten noe av forklaringen på hans gode fysikk.

Tor Ivars så langt siste verv i klubben var medlemskap i jubileumskomiteen, da klubben rundet femti år i slutten av april.

 0

Avdøde Jon Flaaten om Tor Ivar

Tor Ivar har vært leder av klubben i tre sesonger og ellers sittet som styremedlem. Tor Ivar er ikke redd for å ta i et tak i forbindelse med dugnader (alle streetbasket arrangementer de 14 årene vi hadde disse for Oslo kommune, samt mange flyttejobber for å nevne noe).

Han stiller trofast opp i sekretariatene når det er behov for det, sjelden et nei i hans munn. Tor Ivar er som person utrolig rolig og avslappet utenfor banen, mens han er energisk og aktiv på banen.

0

Dag Nygaard om Tor Ivar

Da jeg flyttet til Oslo fant jeg fram til Persbråten Basketball Klubb og Tor Ivar Busch. Tor Ivar ble min første basketballtrener, da han trente guttelaget i Slemdal skoles gymsal. Med Tor Ivar som trener lærte vi basisøvelser og lagspill og ikke minst gleden ved å spille basketball. Vi vant noen kamper og tapte noen kamper, alltid som et samlet lag. Ingen på laget fikk skyllebøtter når de gjorde feil og alle fikk spilletid, ikke noe topping av laget!

Dag fikk ny trener og fikk etter hvert mulighet til å spille sammen med Tor Ivar på seniorlaget. Dag følte seg privilegert og alle juniorspillere fikk alltid spilletid og ikke kjeft når de gjorde brølere. Det var stas å bli spurt om å spille opp et nivå sammen med Tor Ivar og gjengen. Dag fortsatte så å spille på klubbens A-lag i noen år før studier, jobb og skader ble en realitet. Nå spiller Dag sammen med Tor Ivar i Persbråten på klubbens 3. divisjonslag. Sammen med noen andre ivrige sjeler har de nå spilt sammen i over 20 år.

Vi spiller fortsatt basketball fordi det er gøy å trene og spille sammen. Selv om Tor Ivar har spilt lenger enn noen andre på laget, så er han fortsatt en god bidragsyter på banen. Erfaring og innsats skal man ikke kimse av. De fleste av oss dødelige har bare håp om å kunne holde på i nærheten av like lenge som Tor Ivar.

En spesiell egenskap til Tor Ivar er at han ofte kan være ganske verbal under kampens hete. Han sier ifra. Men, rett etter han har skjelt ut en motspiller for unødvendig mye fysisk bruk så er Tor Ivar også først på plassen med ispose dersom den samme karen har tråkket over!

 0

          Tor Ivar sine råd til yngre spillere i dag

  • Høre på trenere. Du kan godt være uenig med ham, men det bør du ta etter trening eller kamp IKKE mens det foregår.
  • Være ferdig skiftet og klar i god tid før trening og kamp
  • Stille på trening selv om du har en tung dag. Det hjelper å røre på seg å få tanker på noe annet enn det som gnager.
  • Støtte de andre spillerne på laget og ikke komme med sure kommentarer. Alle vet godt selv at de har gjort noe dumt.
    0
    Tor Ivar sine råd til dagens basketballtrenere
  • Høre på hva spillerne mener, men at det til syvende og sist er du som bestemmer.
  • Alle skal få spille nesten like mye, på de yngre lagene Det er ofte fristende å toppe laget i viktige kamper, men det er kanskje ikke så viktig i alle kamper.