-Vi har lært vanvittig mye

​Sunniva Sørbye, Fatima Mohamed (bak) og de andre Ulriken-jentene har spilt seg frem til semifinale i Europaligaen EGBL. Bildet er fra Scania Cup-finalen mot Brahe Basket, der Ulriken vant 76-42.

FOTO: ARILD SANDVEN

ARILD SANDVEN
14.04.2018
Ulriken-jentene er i semifinale i EGBL lørdag og spiller finale eller bronsekamp søndag.

Ulriken Eagles – High School Basketlab Roma 53-56

Ulriken Eagles – RGUOR Minsk 59-48

Ulriken Eagles – SJDSOR Prinemanie 64-55

Et italiensk, et russisk, et finsk og et norsk lag i semifinalen av European Girls Basketball League!

Det betyr at Ulriken-jentenes sensasjonelle fremmarsj fortsetter. To uker etter de ble første norske jentelag til å vinne Scania Cup i Södertälje, er Ulriken i Superfinalen i EGBL – de fire beste lagene fra de to avdelingene i U15-klassen.

Der Ulriken var godt innenfor med sine 13 seire og to tap på 15 seriekamper gjennom sesongen.

Og lørdag morgen viste fremgangen seg i resultat under Superfinalen i Espoo i Finland.

Hviterussiske SJDSOR Prinemanie var første Ulriken-motstander i EGBL i Riga i oktober, og det endte med tap, 59-73.

Nå var Ulriken langt sterkere: SJDSOR ledet riktignok 31-25 etter de to første periodene, men med en 10-0-run fra start i tredjeperioden hadde bergenserne snudd kampen.

23 poengs bedring

Det endte med seier 64-55 og annenplass i gruppa som sikret semifinale mot Superfinale-arrangør og favoritt Tapiolan Honka lørdag kveld.

Fra 14 poeng tap i oktober til 9 poengs seier nå, mot det samme hviterussiske laget.

- Jeg husker jentene sa det til meg da vi dro hjem fra Riga i oktober: «Den kampen skulle vi ha vunnet». Så fikk vi sjansen igjen i dag og grep den, fastslår Ulriken-coach Ingvild Sanford.

Laget har hatt en kjempeutvikling. Vi har lært vanvittig mye av å spille i denne serien og lært å takle det presset som kommer og stå imot når det butter, sier hun.

Hjelp fra Sandvika og Ytrebygda

EGBL-reglementet åpner for og godkjenner bruk av inntil to gjestespillere per lag, og Ulriken har benyttet anledning til å skaffe seg tiltrengt høyde og forwardstyrke gjennom duoen Maria Thoresen Myklebust (Sandvika) og Synne Jacobsen (Ytrebygda).

Da laget kjørte over SJDSOR fra start i tredjeperioden lørdag, var det nettopp de to som hadde hovedrollene – Maria med 6 og Synne med 4 poeng.

Maria Thoresen Myklebust ble toppscorer med 20 poeng og hadde 10 returer, Karyn Sanford var nær en triple-double med sine 15 poeng, 12 returer og 8 assists, og Fatima Mohamed 10 poeng og 11 returer. Sunniva Sørbye hadde 9-5 i de samme kategoriene og Synne Jacobsen 7-7, sterke tall for Ulrikens mest benyttede femmer.

Samtidig har Ulriken vist sin jevnhet ved å ha tre forskjellige toppscorere i de tre kampene i Superfinalen:

Celine Klett (født 2004) med 14 poeng mot italienerne, Karyn Sanford med 19 mot RGUOR Minsk og Maria Thoresen Myklebust med 20 mot SJDSOR.

Toppkamp mot "proffe" italienere

Tapet til tross, Ulrikens mest imponerende kamp i gruppespillet var likevel mot italienske High School Basketlab Roma, der de ledet med 10 poeng (42-32) og med 3 med under et minutt igjen å spille (53-50).

Men tapte på turnovers og miss under voldsomt press i sluttsekundene.

High School Basketlab i Roma er et prosjektsamarbeid mellom det italienske basketballforbundet (FIP) og Italias olympiske komité (CONI), og ble presentert i mai i fjor. Da var 13 jenter fra klubber over hele landet hentet inn, og de har trent og bodd sammen nå i snart et år. Laget skal danne stammen i A-nasjonen Italias U16-landslag neste sesong.

Samtidig er Ulriken Eagles forsterket med Maria Thoresen Myklebust og Synne Jacobsen også veldig likt det U16-landslaget Norge vil kunne stille om et år – og som ser svært lovende ut.

Nærmere Honka nå?

I den andre EGBL-kampen i Riga i oktober ble Ulriken utklasset 63-27 av Honka, kveldens semifinalemotstander.

- Vi har tapt klart de tre gangene vi har møtt dem, to i Scania Cup og her i EGBL. Men vi føler at kampen sist ikke var representativ for det vi kan, og at vi er blitt bedre siden den gangen.

- De har en solid hjemmebane her med fullsatt hall og trykk. Skal vi spille jevnt med og slå dem, må vi ha en god start – og ikke tenke på at det er Honka, men spille vårt spill. Vi må være klare for å bli møtt med et høyt trykk, de er gode og aggressive i forsvar, understreker Ingvild Sanford.

I den andre semifinalen er High School Basketlab Roma store favoritter mot Moskva-laget Trinta, som Ulriken slo så klart som 68-32 i gruppespillet i Minsk i februar.

Søndag spiller taperne bronsekamp og vinnerne finale i turneringens Superfinale.